Ga naar de inhoud

Liveblog Europese Spelen: rugby sevensploeg bij vrouwen naar halve finale, twee bronzen plakken bij totaal

 ma 26 juni 2023 23:43
Belgische rugby sevens team.

Krakau is van 21 juni tot 2 juli het decor voor de 3e editie van de Europese Spelen. Op deze pagina volgen we de prestaties van de Belgen in Polen op maandag 26 juni.

Belgen op 26/06  
badminton Julien Carraggi groepsfase (m) winst 1e groepsmatch
  Lianne Tan groepsfase (v) winst 1e groepsmatch
boksen Mayssen Lambot -54 kg (v) out in 1/8e F
  Oshin Derieuw -66 kg (v) naar KF
boogschieten Jarno Desmedt recurve individueel (m) out in 1/16e F
breaking Maxime Blieck voorronde (v) out in groepsfase
  Camine Van Hoof voorronde (v) out in groepsfase
  Cis Backeljau voorronde (m) out in groepsfase
  Lucas El Raghibi voorronde (m) out in groepsfase
moderne vijfkamp Anaïs Eudes individuele ranking round schermen 17e
muaythai Gianny De Leu finale -60 kg (m) naar finale
  Axana Depypere halve finales -44 kg (v) naar finale
  Sarah Piccirillo -60 kg (v) brons
rugby 7 België (v) België-Spanje (groepsfase) 7-29 (naar KF)
    België-Portugal (KF) 22-5 (naar HF)
  België (m) België-Tsjechië (groepsfase) 40-7 (naar KF)
    België-Ierland (KF) 12-26 (out KF)
schermen Anne Bultynck degen individueel (v) out in groepsfase
  Solane Beken degen individueel (v) out 1/32e F
  Aube Vandingenen degen individueel (v) out 1/32e F
  Stef De Greef floret individueel (m) out 1/16e F
  Oscar Geudvert floret individueel (m) out 1/32e F
  Mathieu Nijs floret individueel (m) out 1/16e F
  Stef Vancampenhout floret individueel (m) brons
schieten Jessie Kaps kwalificaties 50m 3 posities (v) out in kwal.

Europese Spelen - 26/06

23:42

Anaïs Eudes 17e in klassementsronde schermen voor moderne vijfkamp

Anaïs Eudes is als zeventiende geëindigd in de klassementsronde van het schermen, een onderdeel van de moderne vijfkamp.

Eudes verzamelde 220 punten (19 zeges, 16 nederlagen). Dinsdag gaat de halve finale verder met een bonusronde in het schermen (voor extra punten), 200m zwemmen (vrije slag) en een laser run (lopen en schieten).

De beste achttien van de 36 halvefinalisten mogen zaterdag tegen elkaar strijden in de finale. Dan worden de disciplines herhaald en komt er ook paardrijden bij.

Moderne vijfkamp is een olympische discipline. Op de Europese Spelen liggen in de finale acht quotaplaatsen (per land) klaar en zijn er ook olympische rankingpunten voor Parijs 2024 te verdienen.

22:09

Vier breaking-Belgen overleven groepsfase niet.

Maxime Blieck, Camine Van Hoof, Cis Backeljau en Lucas El Raghibi zijn er alle vier niet in geslaagd om door te stoten naar de volgende ronde van het breakingtoernooi.

De vier Belgen werkten in Nowy Sacz een poulefase af. De top twee (op vier deelnemers/deelneemsters) stootte door naar de kwartfinales. Maar geen van de vier Belgen slaagde erin om bij de twee besten in de groep te eindigen.

20:39

Benoy: "Het heeft niet mogen zijn, ondanks goede start"

20:35
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
19:45

Belgische rugbymannen stranden in kwartfinales

De Belgische mannenploeg in het rugby sevens heeft het voorbeeld van de vrouwen niet kunnen volgen. Ze konden zich niet plaatsen voor de halve finales op de Europese Spelen.

In de kwartfinales gingen ze maandagavond met 26-12 onderuit tegen Ierland, de winnaar van groep A. Gaspard Lalli en Gillian Benoy namen elk een trie en vijf punten voor hun rekening.

Met eerdere zeges tegen Duitsland, Italië en Polen op de teller, gaan de Ieren met een perfect rapport naar de laatste vier.


19:09

Brons voor floretschermer Stef Van Campenhout

Stef Van Campenhout heeft brons veroverd in de individuele floretcompetitie in het schermen bij de mannen. In de halve finales ging hij met 7-15 onderuit tegen de Pool Michal Siess. Aangezien er geen wedstrijd om de derde plaats is, is hij meteen verzekerd van brons.

18:50

Hubrecht: "Groot-Brittannië erg sterk, maar in sevens kan alles"

18:48

Belgische vrouwenrugbyploeg naar halve finales

De Belgische vrouwenploeg in het rugby sevens heeft zich geplaatst voor de halve finales. In de kwartfinales gingen ze bijzonder vlot met 5-22 voorbij Portugal. Noemie Van De Poele kwam met twee tries tot tien punten. In de halve finales nemen ze het dinsdagvoormiddag op tegen Groot-Brittannië. Tsjechië en Polen knokken om het tweede finaleticket.


Eerder op maandag hadden de Belgische rugbyvrouwen hun laatste groepswedstrijd verloren. In het Henryk Reymanstadion in het Poolse Krakau, waar afgelopen woensdag de openingsceremonie plaatsvond, gingen ze toen met 29-7 onderuit tegen Spanje. Ze waren toen echter al zeker van een stek bij de laatste acht, nadat ze zondag hun eerste twee duels in groep C tegen Zweden (40-0) en Roemenië (39-0) gewonnen hadden. Ze beëindigen hun poule als tweede achter Spanje.


De winnaar van het twaalflandentoernooi plaatst zich voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

18:44

Belgische vrouwenrugbyploeg naar halve finales

De Belgische vrouwenploeg in het rugby sevens heeft zich geplaatst voor de halve finales op de Europese Spelen in het Poolse Krakau.

In de kwartfinales gingen ze bijzonder vlot met 5-22 voorbij Portugal. Noemie Van De Poele kwam met twee tries tot tien punten. In de halve finales nemen ze het dinsdagvoormiddag (11.50 uur) op tegen Tsjechië. Groot-Brittannië en Polen knokken om het tweede finaleticket.

18:00

Schermer Stef Van Campenhout staat in halve finales

Stef Van Campenhout heeft zich geplaatst voor de halve finales van de individuele floretcompetitie in het schermen. Aangezien er geen wedstrijden om het brons voorzien zijn, is hij al zeker van minstens de bronzen medaille.


In de achtste finales kreeg hij de Brit Marcus Mepstead voorgeschoteld, maar die moest zich wegens medische redenen terugtrekken. In de kwartfinales ging hij met 15-14 voorbij de Tsjech Alexander Choupenitch. Bij de laatste vier staat hij tegenover de Pool Michal Siess, die het met 15-11 haalde van Stef De Greef.

16:57

BRONS voor Sarah Piccirillo in muaythai

Sarah Piccirillo heeft brons veroverd in de klasse tot 60 kilogram in het niet-olympische muaythai-toernooi.

In de halve finales verloor onze landgenote van de Turkse Kubra Kocakus. Een wedstrijd om de derde plaats is er niet, waardoor de twee verliezende halvefinalisten een bronzen medaille krijgen in het thaiboksen.


16:32

Gianny De Leu plaatst zich voor finale in muaythai

Gianny De Leu heeft zich maandagnamiddag geplaatst voor de finale in de klasse tot 60 kilogram in het niet-olympische muaythai-toernooi (thaiboksen). In Myslenice haalde onze landgenoot het in de halve finales met 27-30 van de Armeniër Narek Khachikyan.


Met Axana Depypere (-54 kilogram) en Sarah Piccirillo (-60 kilogram) komen er maandag nog twee Belgen in actie in de halve finales. Depypere legde eerder in de kwartfinales de Spaanse Lara Fernandez Martinez (30-27) over de knie. Zij bekampt om een finaleplaats de Turkse Ezgi Keles. Piccirillo versloeg de Spaanse Rebeca Rodriguez Martinez (30-27) en kijkt in de halve finales de Turkse Kubra Kocakus in de ogen.


16:19

Stef Van Campenhout wint Belgisch duel in schermen, ook De Greef door

In de 1/16e finales van het schermen kruisten twee Belgen de degens. Stef Van Campenhout toonde zich net de beste tegen Mathieu Nijs. Hij mag naar de 1/8e finales. 


Stef De Greef kwam pas in de zestiende finales voor het eerst in actie en haalde het daarin met 15-6 van de Griek Nikolaos Kontochristopoulos. In de achtste finales ging hij vervolgens met 15-12 voorbij de Pool Andrzej Rzakowski

16:19
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
15:31

Rugby Sevens kloppen Tsjechië en zijn kwartfinalist

De Belgische mannenploeg heeft zich in het rugby sevens-toernooi geplaatst voor de kwartfinales. Daarin spelen ze vanavond (19.14u) tegenover Ierland, winnaar van groep A.

Met zeges tegen Duitsland, Italië en Polen op de teller, mochten de Ieren met een perfect rapport naar de laatste acht.

De Belgen verloren hun eerste twee duels in groep B van Spanje (26-12) en Georgië (14-7) en hadden zo een zege nodig tegen Tsjechië op de slotspeeldag van de groepsfase. Tsjechië werd bijzonder vlot opzijgezet met 40-7. Gaspard Lalli nam met 4 tries 20 punten voor zijn rekening.

De top 2 van elke groep en de 2 beste derdes gaan door. Met 5 punten was België op 1 na beste derde.

De winnaar van het twaalflandentoernooi plaatst zich voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

15:29

Boksster Lambot: "Hard, maar moet dit aanvaarden"

Mayssen Lambot moet haar olympische boksdroom voorlopig opbergen. De Brusselse boksster verloor in de achtste finales van de klasse tot 53 kg. Een plaats bij de laatste vier had haar naar Parijs gebracht.

"Ik ben heel ontgoocheld. Dit is erg hard, maar ik moet dit aanvaarden. Zo is boksen", zegt ze na het duidelijke verlies (5-0) tegen de Zweedse Zehra Milli.

"Ik heb nog veel werkpunten. Ik keerde pas een jaar geleden terug in het boksen. Hier zijn meisjes die zich al vele jaren voorbereiden, die een fysical trainer hebben. Dat is bij mij niet zo. Ik heb het gedaan met het hart. Maar ik geef niet op."

De 23-jarige Lambot weet waarom ze verloor. "Ik was niet gemeen genoeg. En fysiek schoot ik tekort. Dat voelde ik. Maar ik blijf werken, ga hier nu ook sparren met de andere meisjes die verloren hebben. Het is niet voorbij. Voor mij is dit ook een stage. Ik ga nog hard trainen."

15:21

Een olympisch ticket zou de kers op de taart van mijn carrière zijn. En helemaal bovenaan het podium staan, zou het nog mooier maken.

Boksster Oshin Derieuw mag naar kwartfinale
15:18

Derieuw bij laatste 8 bokstoernooi

Oshin Derieuw is kwartfinaliste in het bokstoernooi in de klasse tot 66 kg. In de 1/8e finale haalde onze landgenote het op punten van de Azerbeidzjaanse Shachla Allachverdijeva.

De 5 scheidsrechters beslisten unaniem in het voordeel van Derieuw (5-0; 30-26, 30-24 en drie keer 30-25). In de kwartfinales staat ze woensdag (14u) tegenover de Française Emilie Sonvico.

Vanaf de halve finales liggen directe olympische tickets klaar voor de Spelen van volgend jaar in Parijs. Nog nooit kon een Belgische vrouw zich in het boksen kwalificeren voor de Olympische Spelen.