Ga naar de inhoud
Belgen op donderdag
onderdeel/nummer Belg uur/uitslag
800 meter (m) reeksen Eliott Crestan 1e (1'47"76)
  reeksen Tibo De Smet 3e (1'48"43)
  reeksen Aurèle Vandeputte 5e (1'49"48)
kogelstoten (v) kwalificaties Jolien Boumkwo 15e (16,18 meter)
1.500 meter (m) reeksen Ismael Debjani 3e (3'44"00)
Belgen op vrijdag
onderdeel/nummer Belg uur/uitslag
400 meter (m) reeksen Alexander Doom 2e (46"26)
  reeksen Julien Watrin 1e (46"41)
400 meter (v) reeksen Camille Laus 3e (53"10)
  reeksen Helena Ponette 3e (52"31)
60 meter (v) reeksen Delphine Nkansa 2e (7"22)
  reeksen Rani Rosius 2e (7"22)
hoogspringen (m) kwalificaties Thomas Carmoy 17.00 uur
60 meter (v) halve finales Delphine Nkansa  2e (7"22)
  halve finales Rani Rosius 2e (7"16)
400 meter (m) halve finales Alexander Doom 3e (46"12)
  halve finales Julien Watrin 2e (45"82)
400 meter (v) halve finales Helena Ponette 4e (53"07)
1.500 meter (m) finale Ismael Debjani 7e (3'40"06)
60 meter (v) finale Delphine Nkansa 6e (7"19)
  finale Rani Rosius 4e (7"15)
Belgen op zondag
onderdeel/nummer Belg uur/uitslag
60 meter horden (v) halve finales Anne Zagré 8"08 (8e)
hoogspringen (m) finale Thomas Carmoy 2,29m (3e)
4x400 meter (m) finale Belgian Tornados 3'05"83 (1e)
polsstokspringen (m) finale Ben Broeders 5,60m (8e)
3.000 meter (m) finale Robin Hendrix  7'50"46 (10e)
800 meter (m) finale Eliott Crestan 1'47"65 (3e)

EK indoor: Watrin pakt ZILVER op de 400 meter, Crestan snelt autoritair naar de 800m-finale

 za 4 maart 2023 19:00

De Belgische medailleteller staat na drie dagen op drie op het EK indooratletiek in Istanbul. Na het goud en brons voor Nafi Thiam en Noor Vidts in de vijfkamp knalde Julien Watrin vandaag in de finale van de 400 meter naar zilver. Ook Eliott Crestan scheerde hoge toppen, hij plaatste zich overtuigend voor de finale van de 800 meter en kan op de slotdag zomaar voor een vierde Belgische medaille zorgen.

Watrin schittert met zilveren race op de 400m

De finale van de 400 meter begon met een Belgische domper door het geblesseerd afhaken van Alexander Doom, maar Julien Watrin maakte er alsnog een absoluut hoogtepunt van.

 

Bij het ingaan van de slotronde nestelde hij zich in derde positie. De Noorse wonderboy Karsten Warholm leek toen al gaan vliegen, maar Watrin hield wel de Zweed Carl Bengtström binnen schot. 

 

In de laatste rechte lijn trok Watrin alle registers open. Hij gaf de moegestreden Bengström het nakijken en pakte het zilver in een Belgisch record van 45"44. Watrin kwam zelfs nog akelig dicht bij de ongenaakbare Warholm.

 

"Ik ben zelf onder de indruk van mijn prestatie, ik ben ontzettend tevreden. Met iemand als Warholm in de race was dit het hoogst haalbare. De chrono toont ook aan dat ik moeilijk beter had kunnen doen. Ik ben erin geslaagd om niet te veel energie te verspillen. In de laatste 20 meter kwam ik zelfs nog dicht bij Warholm. Ik wist niet goed wat er gebeurde. Dit is super, het is mijn tweede Europese finale en dan een medaille pakken is fantastisch."

"Of er nog iets in mijn benen zit voor de Belgian Tornados? Ik hoop het. Ik heb dit seizoen meer op volume getraind en dat helpt mij om beter te recupereren. Vorig jaar op het WK indoor in Belgrado heb ik ook veel wedstrijden gelopen en dat ging toen ook goed. Het zal dus wel lukken. We hebben ook een goede baan, baan zes."

Crestan autoritair naar finale 800 meter

Eerder op de avond zorgde ook Eliott Crestan al voor Belgisch succes in de halve finales van de 800 meter. Hij nestelde zich eerst in het spoor van de Italiaan Simone Barontini en dook uiteindelijk zelf als koploper de slotronde in.

Crestan hield overtuigend stand en liet zich in de laatste rechte lijn zelfs wat uitbollen. De winst liet hij aan de Spanjaard Adrian Ben, als tweede in 1'46"84 (een seizoensbeste) pakte hij overtuigend een rechtstreeks finaleticket. 

 

"Ik ben heel tevreden, de finale halen was het doel. Morgen begint het pas echt, ik zal alles moeten geven en dan zien we wel. Ik loop hier mijn seizoensbeste, dus dat betekent dat mijn benen goed zijn en dat geeft vertrouwen. Ik hoop nog beter te kunnen doen."

 

Crestan gelooft volop in zijn kansen in de finale. "Het is morgen een kampioenschapwedstrijd, dus het zal heel tactisch zijn. Vandaag heb ik de perfecte race gelopen. Morgen staat de teller bij iedereen weer op nul. Het is onmogelijk om te zeggen wie zal winnen. Iedereen maakt kans. Het zit allemaal heel dicht bij elkaar."

Ceccarelli troeft Jacobs wéér af

De verrassing van de avond kwam op het slotnummer, de finale van de 60 meter bij de mannen. Vorige maand schrok Lamont Marcell Jacobs zich een hoedje toen hij op het Italiaanse indoorkampioenschap geklopt werd door de vrij onbekende 22-jarige Samuele Ceccarelli.

 

In Istanbul deed de ex-karateka dat kunststukje nog eens over. Hij snelde naar goud in 6"48, Jacobs maakte de Italiaanse dominantie compleet als tweede in 6"50, een seizoensbeste. Het brons was voor de Zweed Henrik Larsson.

 

Jacobs verdedigde in Istanbul zijn eerste van vier titels, de Italiaan is ook de Olympische en Europese kampioen op de 100 meter én regerend wereldkampioen op de 60 meter indoor.

 

In de finale van de 400 meter bij de vrouwen was het dan weer Oranje boven. Femke Bol loste daar de verwachtingen in. Een verbetering van haar wereldrecord (49"26) lukte niet, maar met 49"85 zette ze wel haar tweede tijd van het seizoen neer. Lieke Klaver zette de Nederlandse dominantie extra in de verf met zilver, het brons was voor de Poolse Anna Kielbasinska.

Belgen op zaterdag
onderdeel/nummer Belg uur/uitslag
polsstokspringen (m) kwalificaties Ben Broeders 2e (5,75m)
3.000 meter (m) reeksen Robin Hendrix 7e (7'51"32)
  reeksen John Heymans 7e (7'57"87)
60 meter horden (v) reeksen Anne Zagré 4e (8"13)
800 meter (m) halve finales Eliott Crestan 2e (1'46"84)
400 meter (m) finale Julien Watrin  zilver (45"44)

EK indoor - avondsessie zaterdag

19:03

Einde derde EK-dag

Met de zinderende 60m-finale zetten we een punt achter de derde dag op dit EK indooratletiek. 

Na de triomftocht van Nafi Thiam en Noor Vidts gisteren in de vijfkamp kwam er vandaag nog een Belgische medaille bij! Julien Watrin zet in de finale van de 400 meter een dijk van een prestatie neer en veroverde het zilver.

Eliott Crestan snelde dan weer bijzonder overtuigend naar de finale van de 800 meter. Hij zou morgen zomaar voor nog een Belgische medaille kunnen zorgen.

Enige domper op het Belgische feestje: Alexander Doom die geblesseerd verstek moest laten gaan voor de finale van de 400 meter.

19:00

Ceccarelli troeft Jacobs af op de 60 meter

18:59

Ceccarelli troeft Jacobs af!

Onwaarschijnlijk! Samuele Ceccarelli herhaalt zijn kunststukje van het Italiaans indoorkampioenschap en klopt Marcell Jacobs. Hij wint in 6"48. Jacobs moet vrede nemen met zilver in 6"50, een seizoensbeste. Het brons is voor de Zweed Henrik Larsson in 6"53.

18:57

Finale 60 meter

We zijn aanbeland bij het slotnummer van de avond, de finale van de 60 meter. Maakt Lamont Marcell Jacobs zijn favorietenrol waar?

18:53

Danismaz zorgt voor Turks delirium

Gejuich in de Ataköy Arena! De Turkse Tugba Danismaz pakt het goud in het hink-stap-springen, dankzij haar eerste en beste poging: een nationaal record van 14"31.

Topfavoriete en titelverdedigster Patricia Mamona blijft ontgoocheld achter. Zij moet zelfs vrede nemen met brons, de Portugese kwam niet verder dan 14,16 meter. Het zilver gaat naar de Italiaanse Deriya Derkach met 14,20 meter.

18:50

Stand van zaken in zevenkamp

We maken nog even de slotsom van het vierde onderdeel in de zevenkamp, het hoogspringen. De Noor Sander Skotheim was daarin de beste met een bijzonder knappe sprong over 2,19 meter en neemt zo in de tussenstand de leiding over van de titelverdediger Kevin Mayer. Die werd pas vijfde met een sprong over 1,98 meter en heeft nu 67 punten achterstand op Skotheim.

Morgen staan nog de 60 meter horden, het polsstokspringen en de afsluitende 1.000 meter op het menu.

18:45

Reactie Julien Watrin na zilver op de 400 meter

18:40

Weer zilver voor Sutej

Geen goud voor Tina Sutej, net als twee jaar geleden in Torun moet ze vrede nemen met zilver. Na een misser op 4,80 meter gaat ze ook voor de tweede keer in de fout op 4,85 meter. Het brons is voor de Tsjechische Amalie Svabikova.

De Europese titel is voor de Finse Wilma Murto, met een nationaal record van 4,80 meter.

18:37

Bol maakt favorietenrol waar op de 400 meter

18:35

Oranje boven!

Bol pakt zoals verwacht het goud en duikt toch weer onder de 50 seconden met 49"85. Lieke Klaver maakt het Nederlandse succes compleet met de zilveren medaille. Het brons is voor de Poolse Anna Kielbasinska.

18:35

Bol neemt de leiding bij het ingaan van de slotronde. Klaver volgt in haar spoor.

18:34

Zorgt Bol opnieuw voor wereldrecord?

Dankzij Nafi Thiam mochten we al één wereldrecord noteren op dit EK indoor en wie weet komt er vanavond nog ééntje uit de Lage Landen. In de finale van de 400 meter is het niet de vraag of Femke Bol zal winnen, wel hoe snel de Nederlandse zal lopen. 

Vorige maand verbeterde ze op het Nederlands indoorkampioenschap het 41 jaar oude wereldrecord van de Tsjechische Jarmila Kratochvilova. 49"26 is nu de nieuwe toptijd. Kan ze daar vanavond onder duiken?

18:31

Murto op weg naar goud?

In de finale van het polsstokspringen bij de vrouwen naderen we stilaan de ontknoping. Topfavoriete Wilma Murto leidt daar de dans met een sprong van 4,80 meter, een Fins record. Haar grootste concurrente Tina Sutej blijft voorlopig steken op 4,75 meter. De Sloveense gaat meteen voor 4,85 meter.

18:30

Watrin knalt naar zilver op de 400 meter

18:22

Zilver voor Watrin!

Watrin pakt zilver! Wat een topprestatie! Aan Karsten Warholm is niks te doen, die pakt al vallend de Europese titel in 45"35. Watrin snelt in de laatste rechte lijn nog voorbij de moegestreden Carl Bengtström en finisht in 45"44, een nationaal record.

Een derde Belgische medaille op dit EK, na het goud en brons voor Nafi Thiam en Noor Vidts op de vijfkamp.

18:22

Warholm is al weg, Watrin ligt op koers voor brons.

18:21

Watrin is niet super weg, maar nestelt zich toch in derde positie bij het ingaan van de slotronde.

18:20

Schittert Watrin nog eens?

Het Belgische hoogtepunt van de avond is aangebroken met de finale van de 400 meter. Dat had met twee Belgen moeten zijn, maar Alexander Doom moest jammer genoeg geblesseerd verstek laten gaan.

Julien Watrin is wel op de afspraak. De ongenaakbare Noorse wonderboy Karsten Warholm is torenhoog favoriet voor goud, maar waar eindigt Watrin?