EK indoor: Drie Belgen naar halve finales 400 meter, Rosius en Nkansa stoten door op de 60 meter

  Delphine Nkansa kon zich plaatsen voor de halve finales op de 60 meter.

  Mooie oogst voor de Belgen tijdens de ochtendsessie van de tweede dag op het EK indooratletiek. Zowel Alexander Doom als Julien Watrin wist zich rechtstreeks te plaatsen voor de halve finales van de 400 meter. Ook Helena Ponette slaagde daarin met de beste verliezende tijd, maar daardoor greep Camille Laus wel nipt naast de halve finales. Op de 60 meter stootten Rani Rosius en Delphine Nkansa in exact dezelfde tijd overtuigend door naar de halve eindstrijd.

  Doom en Watrin overtuigend naar de halve finales

  3 op 4 voor de Belgen in de reeksen van de 400 meter, enkel Camille Laus slaagde er niet in om de halve finales te bereiken. Alexander Doom stootte na een knappe race als tweede in zijn reeks rechtstreeks door in 46"26. 

  "Ik ben supertevreden over mijn race. Mijn chrono van 46"26 is ook een bevestiging van mijn goeie seizoen tot nu toe. Voor de halve finales wordt het belangrijk tegen wie ik uitkom en in welke baan ik moet lopen."

   

  Julien Watrin kreeg stevige concurrentie in zijn reeks, maar verraste met een knappe versnelling in de laatste bocht en snelde naar winst in 46"41. Goed voor een seizoensbeste én een ticket voor de halve finales.

   

  "Ik ben een beetje verrast, ik had verwacht dat het veel moeilijker zou gaan. In mijn reeks had je jongens als Petrucciani en Bonevacia, die toch ook al iets bewezen hebben en veel ervaring hebben. Maar ik ben supertevreden, ik had een goed gevoel. De 4e tijd in de reeksen betekent normaal gezien ook een goeie baan in de halve finales, dat is belangrijk."

  Alleen Laus kan niet doorstoten

  Aan Camille Laus en Helena Ponette om even goed te doen bij de vrouwen, maar enkel Ponette slaagde in dat opzet. Ze greep als derde in de laatste reeks wel naast rechtstreekse kwalificatie, maar zette met een persoonlijk record van 52"31 wel de beste verliezende tijd neer. Wrang bijeffect was dat Camille Laus, die zelf ook derde werd in haar reeks in 53"10, zo op de valreep net naast een ticket voor de halve finales greep.

  Ponette zat daar zelf ook wat mee in haar maag. "Het was wel leuker geweest als Camille en ik allebei naar de halve finales konden. Op het BK heb ik veel tactische fouten gemaakt, dat wilde ik vandaag zoveel mogelijk proberen te vermijden. Ik had ook het geluk dat de twee anderen mij naar voren getrokken hebben. Ik moest gewoon zo lang mogelijk proberen te volgen."

  Laus betaalde in haar reeks de prijs voor een te trage start. "Ik heb niet zo heel snel gelopen, dan is het normaal dat je niet in de halve finales staat. Ik denk dat Jacques Borlée een beetje boos zal zijn, omdat ik zoals altijd wat te traag gestart ben. Ik ben een beetje ontgoocheld, maar ben ook wel blij met mijn seizoen. Ik heb veel plezier beleefd aan de 800 meter en een record gelopen op de 400 meter."

  Op de 60 meter losten Rani Rosius en Delphine Nkansa de verwachtingen in. Ze werden allebei tweede in hun reeks in exact dezelfde chrono van 7"22. Vanavond mogen ze knokken voor een plek in de finale.

  Rosius gelooft volop in haar kansen. "Ik denk dat het er wel inzit om onder 7"20 te lopen. Ik heb nog een paar kleine foutjes gemaakt. Ik ga nog bellen met mijn trainer, die niet hier is en dan kunnen we overleggen wat we nog kunnen veranderen. Stiekem droom ik wel van een finaleplaats. Ik heb er heel veel zin in. Ik had de 7e tijd, dus op papier is het mogelijk."

  Belgen op vrijdag
  onderdeel/nummer Belg uur/uitslag
  400 meter (m) reeksen Alexander Doom 2e (46"26)
    reeksen Julien Watrin 1e (46"41)
  400 meter (v) reeksen Camille Laus 3e (53"10)
    reeksen Helena Ponette 3e (52"31)
  60 meter (v) reeksen Delphine Nkansa 2e (7"22)
    reeksen Rani Rosius 2e (7"22)
  hoogspringen (m) kwalificaties Thomas Carmoy 17.00 uur
  60 meter (v) halve finales Delphine Nkansa  2e (7"22)
    halve finales Rani Rosius 2e (7"16)
  400 meter (m) halve finales Alexander Doom 3e (46"12)
    halve finales Julien Watrin 2e (45"82)
  400 meter (v) halve finales Helena Ponette 4e (53"07)
  1.500 meter (m) finale Ismael Debjani 7e (3'40"06)
  60 meter (v) finale Delphine Nkansa 6e (7"19)
    finale Rani Rosius 4e (7"15)

  EK indoor - ochtendsessie vrijdag

  1. 10 uur 35. Einde ochtendsessie. Met de reeksen van 60 meter zit de ochtendsessie van de tweede EK-dag er zo goed als op. Alleen het kogelstoten in de vijfkamp staat nog op het menu. Dat kan u volgen in onze afzonderlijke blog over de vijfkamp. We onthouden de knappe prestaties van de Belgische atleten in de reeksen van de 400 meter. Zowel  Alexander Doom als  Julien Watrin  wist zich rechtstreeks te plaatsen voor de halve finales. Bij de vrouwen veroverde ook Helena Ponette een plek in de halve finales. Ze deed dat met de beste verliezende tijd. Jammer genoeg greep  Camille Laus daardoor net naast een ticket voor de halve finales Op de 60 meter sprint losten  Rani Rosius  en  Delphine Nkansa de verwachtingen in. Ze werden allebei tweede in hun reeks, elk ook in 7'22". Goed voor een plek in de halve finales, die vanavond al afgewerkt worden. .
  2. 10 uur 34. Ik was niet echt supergoed geconcentreerd, dus mijn start was ietsje minder, maar het ging wel redelijk goed. Maar ik mag naar de halve finales op een EK, dus ik ben superblij. Op naar nog sneller nu (lacht). Ik denk dat het er wel inzit om onder 7"20 te lopen. Ik heb nog een paar kleine foutjes gemaakt. Ik ga nog bellen met mijn trainer, die is niet hier en dan kunnen we overleggen wat we nog kunnen veranderen. Stiekem droom ik wel van een finaleplaats. Ik heb er heel veel zin in. Ik had de 7e tijd, dus op papier is het mogelijk. Rani Rosius.
  3. 10 uur 34. Rosius: "Stiekem droom ik van een finaleplaats".

   Rosius: "Stiekem droom ik van een finaleplaats"

  4. 10 uur 33. De reeksen van de 60 meter zitten erop. In de laatste gaat de winst naar de Portugese Arialis Martinez in 7"24. .
  5. 10 uur 28. Ook Nkansa naar de halve finales.

   Ook Nkansa naar de halve finales

  6. 10 uur 27. Nkansa volgt voorbeeld van Rosius. Nkansa doet even goed als Rosius. Ook zij wordt tweede in haar reeks, opvallend genoeg óók in 7"22. De winst gaat niet verrassend naar de Zwitserse Mujinga Kambundji in 7"18. De halve finales van de 60 meter staan vanavond al op het programma, om 17.05u Belgische tijd. .
  7. 10 uur 16. Luxemburgs succes in de derde reeks van de 60 meter. Patrizia Van der Weken pakt de winst in 7"26. Zo meteen is het aan Delphine Nkansa. .
  8. 10 uur 08. In de tweede reeks van de 60 meter gaat het iets trager. De Britse Daryll Neita wint in 7"14. Ook Alexandra Burghardt, Olivia Fotopoulou en Lorène Bazolo gaan rechtstreeks naar de halve finales. .
  9. 10 uur 06. Rosius probleemloos naar de halve finales van de 60 meter.

   Rosius probleemloos naar de halve finales van de 60 meter

  10. 10 uur 05. Rosius naar de halve finales. Rani Rosius is meteen op de afspraak. Ze moet enkel de Poolse Ewa Swoboda voor zich dulden en wordt tweede in 7"22. Amper twee honderdste seconde boven haar record. Het ticket voor de halve finales is binnen. .
  11. 09 uur 59. Maken Nkansa en Rosius het waar op de 60 meter? We zijn aanbeland bij de reeksen van de 60 meter, het laatste loopnummer van deze ochtendsessie. Twee Belgen aan de start met Delphine Nkansa en Rani Rosius.  Twee jaar geleden bereikte Rosius de halve finales op het EK indoor in Torun, om dat te herhalen moet ze straks in de eerste reeks bij de top 4 eindigen (of opgevist worden als één van de vier beste verliezende tijden). Zelfde opdracht voor Nkansa, die debuteert op een indoorkampioenschap. Zij loopt in de vierde reeks. .
  12. 09 uur 55. 3 Britten in finale 1.500 meter. De Spaanse Esther Guerrero wint de laatste reeks van de 1.500 meter. In haar zog veroveren ook de Britse Ellie Baker en de Tsjechische Kristiina Maki een finaleticket. Met Laura Muir, Katie Snowden én Ellie Baker staan er zo maar liefst drie Britten in de finale. .
  13. 09 uur 52. Ik heb niet zo heel snel gelopen, dan is het normaal dat je niet in de halve finales staat. Ik denk dat Jacques Borlée een beetje boos zal zijn, omdat ik zoals altijd wat te traag gestart ben. Ik ben een beetje ontgoocheld, maar ben ook wel blij met mijn seizoen. Ik heb veel plezier beleefd aan de 800 meter en een record gelopen op de 400 meter. En ik ben ook blij met de halvefinaleplaats voor Helena. Ik zal vanavond voor haar supporteren. Camille Laus.
  14. 09 uur 50. Ponette: "Leuker geweest met Camille in de halve finales".

   Ponette: "Leuker geweest met Camille in de halve finales"

  15. 09 uur 49. Ik had deze winter een paar wedstrijden gedaan en ik had telkens het gevoel dat er nog veel meer inzat. Op het BK heb ik veel tactische fouten gemaakt, dat wilde ik vandaag zoveel mogelijk proberen te vermijden. Ik had ook het geluk dat de twee anderen mij naar voren getrokken hebben. Ik moest gewoon zo lang mogelijk proberen te volgen. Ik ga nu zo goed mogelijk proberen te recupereren, want de halve finales komen er al vanavond aan. Het was wel leuker geweest als Camille en ik allebei naar de halve finales konden. Helena Ponette.
  16. 09 uur 46. Mamona gaat voor goud in hink-stap-springen. De kwalificaties in het hink-stap-springen bij de vrouwen zijn intussen ook aan de gang. Patricia Mamona pakte twee jaar geleden de Europese indoortitel in Torun en lijkt ook nu weer in poleposition te liggen voor het goud. Met 14.41 meter heeft ze de beste sprong van het seizoen op haar naam staan. De Turkse supporters duimen voor thuisatlete Tugba Danismaz, die dit seizoen derde staat op de Europese ranking met een sprong van 14,13 meter. .
  17. 09 uur 36. Muir maakt favorietenrol waar. Laura Muir lost de verwachtingen in in de tweede reeks van de 1.500 meter. Ze wint in 4'23"20. Ook de Portugese Marta Pen Freitas en de Spaanse Agueda Marques stootten rechtstreeks door naar de finale. .
  18. 09 uur 34. Enkel de top drie van elke reeks plaatst zich rechtstreeks voor de finale van de 1.500 meter. De eerste tickets zijn voor de Roemeense Claudia Bobocea en de Poolse Sofie Ennaoui. De Britse Katie Snowden drong niet aan en mag als derde ook rechtstreeks naar de finale. .
  19. 09 uur 33. Ponette met beste verliezende tijd naar de halve finales op de 400 meter.

   Ponette met beste verliezende tijd naar de halve finales op de 400 meter

  20. 09 uur 29. Britse dominantie op de 1.500 meter. Gisteren demonstreerde Keely Hodgkinson haar klasse in de reeksen van de 800 meter, vandaag mogen we ook in de reeksen van de 1.500 meter Britse dominantie verwachten met Laura Muir. Die pakte zowel op het EK indoor in 2017 als in 2019 dubbel goud op de 1.500 meter en 3.000 meter. In Istanbul focust ze zich alleen op de 1.500 meter. Dit seizoen etaleerde ze al haar vorm met overwinningen in onder meer Boston, New York en Birmingham. Ook haar landgenote Katie Snowden behoort tot de medaillekandidaten. .