EK indoor dag 3: Hendrix naar finale 3.000m, polsstokspringer Broeders pakt finaleticket en Zagré overleeft reeksen 60m horden

  Broeders haalde de kwalificatiehoogte van 5,75 meter.

  3 op 4 voor de Belgen tijdens de ochtendsessie van de derde dag op het EK atletiek. Op de 3.000 meter wist Robin Hendrix zich te plaatsen voor de finale, John Heymans slaagde daar niet in. Anne Zagré ging met de derde beste verliezende tijd naar de halve finales op de 60 meter horden en Ben Broeders mag morgen aantreden in de finale van het polsstokspringen.

  In de reeksen van de 3.000 meter hadden de Belgen twee ijzers in het vuur. John Heymans mocht de spits afbijten in de eerste halve finale. Heymans ging op een kilometer van het einde op kop sleuren, maar betaalde daar de prijs voor. In de slotronde zakte hij nog weg naar de zevende plek in 7'57"87, onvoldoende voor een plek in de finale.

   

  Heymans was na afloop bijzonder ontgoocheld. "Dit is de eerste echt slechte race van mijn leven en is dus wel een klop. Ik moest wat meer achteraan de race blijven. Al was ik tot op 2 ronden van het einde wel goed bezig."

   

  "Ik zat net tussen de 1e en de 2e baan, zodat mensen me langs de binnenbaan konden voorbijsteken en ik langs buiten kon gaan. Maar toen kwamen er 2 gasten langs buiten. Ik probeerde mee te glippen om te sprinten. Maar een stomme Zweed blokkeerde mij, voor ik het wist was ik te laat voor de eindspurt. Ik had de benen. Ik moest eigenlijk zonder problemen top 3 lopen."

   

  Robin Hendrix verging het beter, al nam ook hij flink wat tempowerk voor zijn rekening in de tweede halve finale. Net als Heymans greep hij als zevende zo naast rechtstreekse kwalificatie, maar met de beste verliezende tijd (7'51"32) mocht hij wel naar de finale.

   

  Hendrix koestert ambities voor de finale, die zondagavond afgewerkt wordt. "Het podium? Ik denk dat dat zeker mogelijk is. Ik denk dat een top 5 zeker mogelijk is, als ik een goede dag heb. Het is afwachten hoe ik die 2 keer lopen verteer."

   

  "Er zijn nog heel sterke mannen, die ongeveer hetzelfde niveau hebben als ik. Het ligt dicht bij elkaar. Als er morgen een medaille uitkomt, zou dat super zijn en een van de bekroningen van mijn carrière. Maar ik ga rustig blijven en wil morgen slim lopen."

  Even schrikken voor Broeders, nagelbijten voor Zagré

  Op internationale kampioenschappen bleef Ben Broeders de voorbije jaren wat onder de verwachtingen, maar een finaleplaats in Istanbul mocht in principe geen probleem zijn. Broeders maakte het toch even spannend met een misser op 5,65 meter, maar ging uiteindelijk bij zijn eerste poging wel over de kwalificatiehoogte van 5,75 meter. Zondag staat hij in de finale.

  "Het ging vlot", klonk het opgewekt achteraf. "Ik panikeerde niet na mijn misser op 5,65m. Ik hield het hoofd koel en zette het recht. Het is in de kwalificaties nooit makkelijk, er zit altijd veel tijd tussen de sprongen, dan is het lastig om warm te blijven."

  Broeders wil nu snel en goed recupereren. "Ik ga meteen mijn bed in kruipen. Om eerlijk te zijn: wie stelt dat schema op dat we zo vroeg moeten beginnen? (Om 9u lokale tijd, red). Dat kon makkelijk een uur later. Nu moest ik al om 5 uur mijn bed uit, in België is dat zelfs 3 uur."

  Het indoorrecord van Broeders staat op 5,82m, van vorige maand in Polen. Outdoor ging hij over 5,85m. "Mijn ambitie blijft dezelfde. Ik wil richting 5,90m en hoop op een medaille."

   

  Anne Zagré schoot twijfelachtig uit de startblokken in haar reeks van de 60 meter horden. Ze werd 4e in 8"13 en moest zo nagelbijtend afwachten in de hot seat. Uiteindelijk doken slechts twee atletes nog onder haar chrono en mocht ze met de derde verliezende tijd naar de halve finales. "Dit was een goede rentree. Ik weet dat ik nog wat beter kan", klonk het bij Zagré.

  Belgen op zaterdag
  onderdeel/nummer Belg uur/uitslag
  polsstokspringen (m) kwalificaties Ben Broeders 2e (5,75m)
  3.000 meter (m) reeksen Robin Hendrix 7e (7'51"32)
    reeksen John Heymans 7e (7'57"87)
  60 meter horden (v) reeksen Anne Zagré 4e (8"13)
  800 meter (m) halve finales Eliott Crestan 2e (1'46"84)
  400 meter (m) finale Julien Watrin  zilver (45"44)

  EK indoor - ochtendsessie zaterdag

  1. 10 uur 15. Einde ochtendsessie. De kwalificaties in het verspringen bij de vrouwen zijn afgerond. Geen verrassingen daar, we onthouden vooral de topsprong van Ivana Vuleta met 6,98 meter. Daarmee komt een einde aan de ochtendsessie. Vier Belgen kwamen vanochtend in actie.  Robin Hendrix wist zich op de 3.000 meter te plaatsen voor de finale,  John Heymans slaagde daar niet in.  Anne Zagré  stootte met de beste verliezende tijden door naar de halve finales van de 60 meter horden.  Ben Broeders  maakte het even spannend met een misser op 5,65 meter, maar haalde uiteindelijk wel de kwalificatiehoogte van 5,75 meter voor de finale van het polsstokspringen. .
  2. 10 uur . Calvarietocht Güntert eindigt met diskwalificatie.

   Calvarietocht Güntert eindigt met diskwalificatie

  3. 09 uur 59. Exit Güntert. Dit keer geen herkansing voor Güntert. Het was wel degelijk een valse start volgens de officials. Hij krijgt zijn tweede gele kaart en moet gediskwalificeerd afdruipen. .
  4. 09 uur 58. Niet te geloven, we krijgen wéér een valse start. Gaat het om een technisch probleem? De officials kijken het weer na. .
  5. 09 uur 57. Het is niet helemaal duidelijk was er precies gebeurd is, maar de valse start wordt ingetrokken. Güntert mag het een derde keer proberen vanochtend. .
  6. 09 uur 54. Dubbele pech voor Güntert. Opvallend moment in het slot van deze ochtendsessie. Enrico Güntert werd vanochtend verkeerdelijk uitgesloten voor een valse start in de reeksen van de 60 meter. De Zwitser mag zich nu in zijn ééntje alsnog proberen te plaatsen voor de halve finales, maar het gaat wéér fout. Opnieuw een valse start. Druk overleg bij de officials. .
  7. 09 uur 45. Open strijd in de zevenkamp. In de zevenkamp is nu ook het kogelstoten afgerond en zo kunnen we een punt zetten achter het eerste luik. De Fransman Makenson Gletty zette de beste prestatie neer, hij wierp de kogel 16,07 meter ver. Zijn landgenoot en titelverdediger Kevin Mayer was tweede met 15,81 meter. Na drie disciplines staat Mayer al waar hij wil staan, helemaal bovenaan. Hij leidt met een totaal van 2.689 punten. De Est Hans-Christian Hausenberg volgt nog op korte afstand met 2.651 punten. De Duitser Manuel Eitel is derde met 2.616 punten. .
  8. 09 uur 44. Zagré: "Ik weet dat ik nog beter kan".

   Zagré: "Ik weet dat ik nog beter kan"

  9. 09 uur 40. Het podium? Ik denk dat dat zeker mogelijk is. Ik denk dat een top 5 zeker mogelijk is, als ik een goede dag heb. Het is afwachten hoe ik die 2 keer lopen verteer. Er zijn nog heel sterke mannen, die ongeveer hetzelfde niveau hebben als ik. Het ligt dicht bij elkaar. Als er morgen een medaille uitkomt, zou dat super zijn en een van de bekroningen van mijn carrière. Robin Hendrix.
  10. 09 uur 37. Hendrix: "Top vijf of podium is zeker mogelijk".

   Hendrix: "Top vijf of podium is zeker mogelijk"

  11. 09 uur 33. Vuleta pakt stevig uit. Het zijn nog maar de kwalificaties in het verspringen bij de vrouwen, maar dat weerhoudt Ivana Vuleta er duidelijk niet van om stevig uit te halen. De Servische zet een indrukwekkende 6,98 meter neer, de beste Europese prestatie dit seizoen. .
  12. 09 uur 23. Dit is de eerste echt slechte race van mijn leven en is dus wel een klop. Ik probeerde mee te glippen om te sprinten. Maar een stomme Zweed blokkeerde mij, voor ik het wist was ik te laat voor de eindspurt. Ik had de benen. Ik moest eigenlijk zonder problemen top 3 lopen. John Heymans.
  13. 09 uur 22. Heymans: "Een stomme Zweed blokkeerde mij".

   Heymans: "Een stomme Zweed blokkeerde mij"

  14. 09 uur 20. Joseph is meteen op de afspraak. De Zwitser wint de eerste reeks in 7"61. .
  15. 09 uur 20. Geeft Jason Joseph visitekaartje af? De ochtendsessie op deze zaterdag wordt afgesloten met de reeksen van de 60 meter horden bij de mannen. De top drie van elke reeks en de vier beste verliezende tijden stoten door naar de halve finales. De Zwitser Jason Joseph komt met de beste papieren aan de start. Hij voert dit jaar de Europese ranking aan met een Zwitsers record van 7"44. Ook de Spanjaard Enrique Llopis, de Pool Jakub Szymanski en Fransmannen Just Kwaou-Mathey en Pascal Martinot-Lagarde zijn medaillekandidaten. .
  16. 09 uur 14. Kwalificaties verspringen. In het verspringen bij de vrouwen is de strijd voor een plek in de finale ingezet. Voor Olympische- en wereldkampioene Malaika Mihambo mag dat geen probleem vormen. De Duitse zal er in de finale vooral op gebrand zijn om de wrange nasmaak van het EK outdoor in eigen land van afgelopen zomer weg te spoelen. Toen moest ze haar meerdere erkennen in de Servische Ivana Vuleta. .
  17. 09 uur 10. Broeders stoot door naar finale polsstokspringen.

   Broeders stoot door naar finale polsstokspringen

  18. 09 uur 06. De atleten van de zevenkamp zijn intussen aan het derde en laatste onderdeel tijdens deze ochtendsessie begonnen: het kogelstoten. Vanavond staat nog het hoogspringen op het menu, morgen de  60 meter horden, het polsstokspringen en de 1.000 meter. .
  19. 09 uur 05. Broeders heeft finaleticket beet. Ben Broeders is bij zijn eerste poging over de kwalificatiehoogte van 5,75 meter gegaan. Hij heeft zijn ticket voor de finale dus op zak! .
  20. 09 uur 04. Zagré met de derde beste verliezende tijd naar de halve finales.

   Zagré met de derde beste verliezende tijd naar de halve finales