Ga naar de inhoud

Dag 4 EK baanwielrennen: Shari Bossuyt snelt naar Europees zilver in puntenkoers, De Vylder 7e in omnium

 za 11 februari 2023 21:03
Zilver voor Shari Bossuyt.

De voorlaatste dag op het EK baanwielrennen heeft een derde medaille opgeleverd voor het Belgische team. Na goud en brons voor Lotte Kopecky knalde Shari Bossuyt naar zilver in de puntenkoers. Het goud was voor de Noorse Stenberg. 

Belgen op 11 februari
Valerie Jenaer tijdrit vrouwen 13e
Julie Nicolaes tijdrit vrouwen 19e
Shari Bossuyt puntenkoers vrouwen 2e
Lindsay De Vylder omnium mannen 7e

Zilveren Bossuyt

Geduld was een schone deugd en in het geval van Shari Bossuyt leverde het ook nog een zilveren medaille op. 


Vooraf was het uitkijken in welke mate ze hersteld was van haar sleutelbeenbreuk eind vorig jaar. Toen ze halfweg de koers eigenhandig helemaal openbrak, was het antwoord al duidelijk. Al was het dus wel even wachten tot Bossuyt haar eerste puntje kon sprokkelen. 

Wie wel al meteen op de afspraak was, was de Noorse Stenberg. Ze greep elke sprintkans en diepte meteen een voorsprong uit op haar eerste belager, de Française Le Net, die even op weg leek naar een ronde. 

 

Tot Bossuyt dat gat dichtte met Stenberg in haar wiel geplakt. Samen met Raaijmakers kon het viertal wel nog een winstronde pakken. 


Virtueel had Bossuyt al brons, maar ze wilde meer. In het slot gooide ze nog alles in de strijd om de eindsprint te winnen en de dubbele punten mee te graaien. Le Net zat vast in het peloton en dus kroonde Bossuyt zich in extremis tot vice-Europees kampioene in de puntenrace. 

 

Stenberg met goud, dat was al duidelijk. En Le Net dus brons. De wereldkampioene Evans had een off day, ze eindigde zevende. 

De Vylder eindigt 7e in het omnium

Een dag na de bronzen triomf van Lotte Kopecky op het omnium, reed De Vylder de baan op in het omnium bij de mannen.

 

In het eerste onderdeel, de scratch, moest hij een groepje van zeven renners laten rijden. Onze landgenoot kroonde zich wel na een sprint the best of the rest

 

Eén gesprokkeld puntje en een 11e plaats in de temporace hielpen hem niet om vanuit die 8e plaats in de algemene stand naar omhoog te klauteren. Integendeel, hij zakte nog een plaatsje verder weg. 

 

Maar een goede avondsessie bracht hem helemaal terug. Tijdens de eliminatie flirtte hij een paar keer met de vroege uitschakeling, uiteindelijk kon hij die rekken tot een zevende plaats. 

 

In de afsluitende puntenrace heerste de Fransman Thomas. Hij pakte elke vijfpunter die binnen zijn mogelijkheden lag. Met nog twee winstrondes erbovenop kwam het goud voor de Fransman niet meer in het gevaar.

 

Zijn ploegmakker bij Cofidis én Europees kampioen op de puntenkoers Consonni pakte het zilver. Brons was voor de Brit Perrett.

 

Veel punten schoten er dus niet over voor De Vylder: hij pakte samen met Thomas wel een ronde en sprokkelde in alle sprints samen 8 punten.  Goed voor een zevende plaats in de eindstand. 

De Vylder in het zog van de nieuwe Europese kampioen Thomas.

Eerst Nicolaes, dan Jenaer met Belgisch record

Het is een trend: Belgische records sneuvelen op dit EK. 

 

Ook het negen jaar lange record van Jolien D'Hoore op de tijdrit moest eraan geloven. Twee keer zelfs.

 

Eerst was het Julie Nicolaes die het record - voor enkele minuten - mocht overnemen. Haar tijd: 35"108. 

 

Maar lang duurde het dus niet, want sportomnivoor Valerie Jenaer (vroeger ijshockeyster, roeister en bobsleester) verpletterde Nicolaes' tijd.  Als eerste Belgische dook ze onder de kaap van 35 seconden: 34"423. Een zeer scherpe scherpstelling van de beste Belgische prestatie. 

 

Haar tijd was wel niet genoeg voor een plek in de finales. Daarvoor kwam ze nog een halve seconde te kort. Jenaer eindigde 13e, Nicolaes 14e.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

EK baanwielrennen - 11 februari

21:40

Bekijk het interview met Shari Bossuyt:

21:16

Einde dag 4

Op de tonen van "Ja, vi elsker dette landet", het Noorse volkslied, zwaaien we de voorlaatste dag af. Mét een derde Belgische medaille.

21:15
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
21:15

Bekijk de podiumceremonie: Zilver voor glunderde Shari Bossuyt

21:13

Daar is ze! Een glunderde Shari Bossuyt wandelt naar het podium. Ze wordt luid toegejuicht door de Belgische delegatie, stuk voor stuk met een kamerbrede glimlach op het gezicht. Het is duidelijk, iedereen gunt het haar.

21:10

De medailleceremonies volgen meteen. En nu gaan we geen koffie halen, want er staat straks een Belgische op het podium!

21:06
21:04

Zilver voor Bossuyt!

21:02

Zilver voor Bossuyt!

Het zilver gaat naar België! Shari Bossuyt rijdt een fantastische laatste ronde en wint de eindsprint. Het goud is voor de Noorse Stenberg! Zij volgt Lotte Kopecky op.

21:02

Het zilver ligt voor het oprapen!

Renaat Schotte
21:01

Raaijmakers is bijgebeend. Bossuyt versnelt, ze gaat vol voor het zilver. De Française Le Net zit vast in het peloton.

21:00

Raaijmakers glipt weg! Ze pakt enkele meters.

20:59

Stenberg is op weg naar een Europese titel in de puntenkoers. Bossuyt pakt opnieuw een puntje. 

20:58

Wat een sterke wedstrijd van Shari Bossuyt!

Renaat Schotte
20:57

Bossuyt breekt de koers open

20:56

Shari Bossuyt pakt opnieuw 5 punten! Samen met Stenberg, Le Net en Raaijmakers rijden ze ook hun winstronde bij elkaar. 

Nieuwe tussenstand:

1. Stenberg - 47 ptn
2. Le Net - 34 ptn
3. Bossuyt - 31 ptn
4. Raaijmakers - 29 ptn

20:54

Tussenstand

1. Stenberg - 24 ptn
2. Le Net - 12 ptn
3. Zanardi - 9 ptn

...
6. Bossuyt 6 ptn

20:53

Bossuyt wint een sprint!

Bossuyt zit in een ideale positie om de volgende sprint te winnen. Haar tegenstandster: Stenberg. Een wedstrijd in de wedstrijd, Bossuyt wint deze veldslag en ook 5 punten.