Dag 1 EK piste: Hesters moet afvalling verlaten met 6e plaats, 9e plaats voor Bossuyt in scratch

  Jules Hesters (m) begrijpt dat hij de koers moet verlaten.

  De eerste dag op het EK baanwielrennen in Zwitserland heeft geen medailles opgeleverd voor de Belgen. Jules Hesters zocht iets te veel de limieten op in de afvalwedstrijd, voor Shari Bossuyt ging het te hard in de scratch. Het Belgische trio Degrendele-Vanhoof-Jenaer debuteerde met een 6e plaats in de teamsprint.

  Belgen op dag 1 EK baanwielrennen
  Shari Bossuyt
  scratch finale 9e
  Jules Hesters afvalling finale
  6e
  Degrendele/Jenaer/Vanhoof teamsprint kwalificaties 6e (49"083)
      reeksen 6e (48"824)
  Dens/Vandenbranden/Pollefliet/Bernard ploegachtervolging kwalificaties 6e (3'55"583)

  Jury haalt Hesters van de piste

  Vorig jaar in München stond Jules Hesters met brons te blinken, dit jaar in Grenchen bleef hij met lege handen achter.


  Hesters peddelde comfortabel mee in de afvalwedstrijd, maar niet altijd volgens de regels, oordeelde de jury. Na wat duwtjes haalde de wedstrijdleiding de Belgische deelnemer van de piste. In de uitslag werd Hesters als 6e opgenomen.


  Het goud was voor de Duitser Teutenberg. Hij won voor de Portugees Oliveira en de Nederlander Heijnen.

   

  Wereldkampioen Elia Viviani moest tevreden zijn met een 5e plaats.

  Bossuyt mist de goeie vlucht

  Shari Bossuyt reed haar eerste van drie disciplines op het EK: de scratch. Het concept is simpel: na 10 km (of 40 rondjes) koersen wint de eerste.


  De Belgische kon lang de kat uit de boom kijken. Tot in de slotrondes Larrarte en Martins een Iberisch nummertje opvoerden. De Portugese won voor de Spaanse.

  In de massasprint voor de 3e plaats zat Bossuyt te ver. Ze finishte als 9e.


  Later deze week rijdt Bossuyt nog de punten- en de koppelkoers (met Lotte Kopecky).

  Debuut met 6e plaats

  De Belgische vrouwen kwamen voor het eerst met een sprintteam op de proppen. Nicky Degrendele, BMX'ster Elke Vanhoof en ex-bobsleester Valerie Jenaer moeten de weg naar olympische deelname plaveien.


  Dat deden ze prima. In de kwalificaties zette het Belgische trio de 6e chrono neer. In de reeksen herhaalden ze hun kunstje met een nationaal record (48"824).


  De mannen reden vandaag de kwalificaties van de ploegenachtervolging. Met een 6e chrono (3'55"583) plaatsten ze zich voor de reeksen.


  Die vinden morgen plaats. Dan komt ook Lotte Kopecky een eerste keer in actie: in de afvalwedstrijd.

  EK baanwielrennen - 8 februari

  1. 20 uur . einde dag 1. De eerste dag van het EK baanwielrennen is afgelopen. Morgen zijn we er weer. Dan komt Lotte Kopecky een eerste keer in actie: in de afvalwedstrijd.  Graag tot dan! .
  2. 20 uur . Europese titel voor de Nederlandse mannen in de Team Sprint.

   Europese titel voor de Nederlandse mannen in de Team Sprint

  3. 19 uur 59. Goud en brons voor Nederlandse sprinters. Harrie Lavreysen en zijn teammaats doen het weer. De Nederlanders veroveren het goud in de teamsprint. In de finale troeven ze de Britten af met meer dan een seconde. Het brons is voor Frankrijk.  Bij de vrouwen wint wereldkampioen Duitsland voor Groot-Brittannië en Nederland. .
  4. 19 uur 35. Duitse vrouwen pakken goud in de Team Sprint.

   Duitse vrouwen pakken goud in de Team Sprint

  5. 19 uur 27. Vanavond staan er nog 2 finales op het programma in Grenchen. Zo meteen kijkt u naar de ontknoping van de teamsprint bij de mannen en de vrouwen. .
  6. 19 uur 20. Franse vrouwen mogen brons vergeten na foutje bij de start.

   Franse vrouwen mogen brons vergeten na foutje bij de start

  7. 19 uur 13. Jammer, hier zat meer in voor Jules Hesters. Hij kan dingen die een ander niet kan, maar zal daar een gezond evenwicht in moeten vinden. Renaat Schotte.
  8. 19 uur 12. Anticlimax voor Jules Hesters op de afvalling: jury bestraft de Belg en haalt hem uit de race.

   Anticlimax voor Jules Hesters op de afvalling: jury bestraft de Belg en haalt hem uit de race

  9. 19 uur 11. goud voor Duitsland, Hesters 6e. De Duitse renner Tim Torn Teutenberg snelt naar winst in de afvalling. In de laatste sprint troeft hij de Portugees Oliveira af. Het brons gaat naar de Nederlander Heijnen. Jules Hesters wordt 6e. .
  10. 19 uur 10. ook Viviani eruit. Ook wereldkampioen Elia Viviani eindigt niet in de medailles. De Italiaan eindigt als 5e. .
  11. 19 uur 10.
  12. 19 uur 09. diskwalificatie Hesters. Jules Hesters moet de piste toch verlaten. De Belgische pistier heeft een fout gemaakt volgens de jury. In een duel met de Nederlander Heijnen? .
  13. 19 uur 08. Hesters speelt met vuur. Dit was nipt voor Hesters. Hij moet de wedstrijd net niet verlaten, de Deen Hansen wel. Hij verliest met een banddikte van de Belg. .
  14. 19 uur 07. kwakje van Hesters. Jules Hesters deelt Rui Oliveira een kwakje uit. De Portugees maakt zich boos. .
  15. 19 uur 07. Hesters in top 10. We zijn halfweg de afvalling. Jules Hesters is een van de 10 overlevers. .
  16. 19 uur 02. Grenchen is Oudenaarde niet. Fred Wright, de nummer 7 van de Ronde van Vlaanderen, vliegt eruit. .
  17. 19 uur 02. Hesters comfortabel. 5 deelnemers hebben de piste moeten verlaten. Jules Hesters is een van de 15 overlevers. Hij blijft comfortabel rondjes draaien op de Tissot Velodrome. .
  18. 18 uur 59. start! De afvalwedstrijd is begonnen. 20 renners proberen zich op het podium te wringen. .
  19. 18 uur 57. afvalling? Jules Hesters maakt zich op voor de spectaculaire afvalwedstrijd. Vorig jaar in München snelde hij naar brons. Wat wordt het vanavond? De afvalling in een notendop: om de 2 rondes sprinten de deelnemers. De laatste renner moet telkens de wedstrijd verlaten. Zo blijven er uiteindelijk twee renners over die om het goud sprinten. Elia Viviani is een specialist. De Italiaan komt aan de start in de regenboogtrui. .