Ga naar de inhoud

België ligt uit United Cup na verlies Elise Mertens, Griekenland is te sterk

Elise Mertens had verzorging nodig.

Met de United Cup in Australië opent het nieuwe tennisseizoen voor het eerst met een gemengde landencompetitie. België is een van de 18 landen die strijden om de prijzenpot van 15 miljoen dollar. Team Belgium raakte niet door de groepsfase, het verloor zowel van Bulgarije, als van Griekenland.

Wat is de United Cup?

De United Cup is een nieuwe tenniscompetitie met gemengde teams. Achttien landen nemen deel en werden ingedeeld in zes groepen van telkens drie landen. De zes groepswinnaars spelen play-offs voor een plaats in de halve finales. 

 

Van de drie verliezers van die play-offs wordt het team dat het beste presteerde in de groepsfase ook opgevist voor de Final Four. Elke confrontatie bestaat uit twee enkelspelen bij zowel de mannen als vrouwen en een gemengd dubbel.

 

België neemt het in de voorrondes op tegen Bulgarije en Griekenland. Kirsten Flipkens is de kapitein van Team Belgium, dat rekent op Elise Mertens, David Goffin, Alison Van Uytvanck, Zizou Bergs, Kimmer Coppejans, Michael Geerts en Magali Kempen.

Fase per fase
09:14
Flipkens en Geerts onderuit in dubbel gemengd

België heeft zijn match tegen Griekenland met 4-1 verloren, terwijl het met 4-1 had moeten winnen om de groepsfase te overleven.

In het laatste duel, het dubbel gemengd, stonden niet de aangekondigde Goffin en Mertens tegenover Tsitispas en Sakkari, maar wel teamkapitein Kirsten Flipkens en Michael Geerts. Ze verloren met 6-3, 6-2 na 1 uur en 8 minuten.

07:46
Elise Mertens verliest, dus ligt België eruit

De Belgen moesten vandaag hun 3 duels tegen Griekenland winnen om nog kans te maken op de play-offs met de 6 groepswinnaars.

Maar Elise Mertens (WTA-29) botste al meteen op Maria Sakkari (WTA-6). De Griekse was met 6-1, 7-5 te sterk. Omdat België tegen Bulgarije met 3-2 verloor, was minstens een 4-1-zege nodig tegen Griekenland.

Maar na Goffin gisteren, gaf Mertens ook vandaag haar enkelduel prijs. "Ik speelde een solide partij", reageerde Sakkari. "Ik was wat nerveus in het begin, omdat mijn duel beslissend kon zijn. Maar ik speelde goed, al was het niet altijd mooi." 

Later op de dag ging Zizou Bergs (ATP-129) onderuit tegen Stefanos Sakellaridis (ATP-630) met 5-7, 6-1, 6-3. Er wacht nu enkel nog een afsluitend gemengd dubbel, tussen Mertens en Goffin enerzijds en Sakkari en Stefanos Tsitispas anderzijds.

07:45
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
07:44
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
02/01/23
09:47
Goffin kan niet stunten tegen Tsitsipas

David Goffin (ATP 53) heeft niet kunnen stunten op de United Cup. Tegen nummer 4 van de wereld Stefanos Tsitsipas speelde de Luikenaar verdienstelijk, maar setwinst zat er niet in. In de eerste set kon hij een break ongedaan maken, maar dat lukte hem geen tweede keer.

In de tweede set moest hij met twee breaks het hoofd buigen met 6-3 en 6-2. De overwinning van Alison Van Uytvanck wordt zo weer uitgewist. Na twee wedstrijden staat het 1-1 in de confrontatie tussen België en Griekenland.

Morgen moeten de Belgen dus hun 3 duels winnen om nog door te stoten naar de Final 6. Elise Mertens (WTA 29) staat voor een zware opdracht tegen Maria Sakkari (WTA 6). Zizou Bergs staat tegenover Michail Pervolarakis (ATP 506). Daarna volgt nog een gemengd dubbel, wellicht met Mertens en Goffin aan Belgische zijde en Sakkari en Tsitsipas aan die van Griekenland. 

09:45
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
08:02
Van Uytvanck doet het opnieuw

Een dikke knuffel van aanvoerder Kirsten Flipkens. Die had Alison Van Uytvanck (WTA 72) wel verdiend, nadat ze België opnieuw op voorsprong had gebracht in de United Cup. Net als tegen Bulgarije nam onze landgenote haar verantwoordelijkheid tegen Griekenland.

De Griekse Despina Papamichail deed er alles aan om het Van Uytvanck zo lastig mogelijk te maken. Ze won zelfs meer punten dan Van Uytvanck (100-96), maar op de belangrijke momenten stond Van Uytvanck er. Ze werkte een setpunt weg in de eerste set en benutte zelf haar 3e kans. En na verlies in de 2e set rechtte ze in het beslissende hoofdstuk de rug.

Ze haalde het met 7-5, 2-6 en 6-3. Nu ligt de druk op David Goffin tegen nummer 4 van de wereld Stefanos Tsitsipas. België moet met minstens 4-1 winnen om Griekenland nog de groepswinst af te snoepen en door te stoten.

01/01/23
15:10
Kirsten Flipkens: "Een zure nederlaag"

"Dit was een moeilijke dag, met een zure nederlaag in het beslissende dubbel", vertelde kapitein Kirsten Flipkens na afloop van de nederlaag tegen Bulgarije. "Een spijtige verliespartij, maar er waren ook zeker positieve zaken die we moeten meenemen naar het volgende duel. Voor David Goffin was het nog maar de eerste wedstrijd van het seizoen, Elise liet dan weer knap werk zien tegen Topalova. Zij gaat er altijd voor en liet zien een echte teamspeelster te zijn."


  Voor de Belgen was het de eerste confrontatie in groep A. Bulgarije leed al een 4-1 nederlaag tegen het Griekenland van Stefanos Tsitsipas (ATP 4) en Maria Sakkari (WTA 6), maandag en dinsdag tegenstander van de Belgen. De zes groepswinnaars spelen play-offs voor een plaats in de halve finales. Van de drie verliezers van die play-offs wordt het team dat het beste presteerde in de groepsfase ook opgevist voor de Final Four. 


"Ik probeer onze spelers nu raad te geven en hen zo veel mogelijk te helpen", aldus Flipkens. "Het is een eer om hier te zijn als hun kapitein. Het is heel wat anders dan op de courts te staan."


09:14
België verliest na supertiebreak tegen Bulgarije

België heeft zijn eerste match op de United Cup niet kunnen winnen. Na dag 1 stond het 1-1 tegen Bulgarije, door een zege van Van Uytvanck maar nederlaag van Goffin.

Dag 2 kende nagenoeg hetzelfde verloop: de vrouwenmatch werd gewonnen (Elise Mertens was met 6-0 in de 3e set te sterk voor Topalova), de mannenmatch verloren (Zizou Bergs kon maar 2 games winnen tegen Koezmanov).

Het gemengde dubbelspel moest dus het verschil maken. Op papier had België met de tandem Mertens/Goffin een ijzersterk duo. Dat bleek ook in de eerste set (6-1). Maar na een nederlaag in de tiebreak van set 2, verloren de Belgen ook de supertiebreak, met 10-6.

Ondanks het verlies tegen Bulgarije maakt België toch nog kans om zich als groepswinnaar te plaatsen voor de halve finales. Hiervoor moet het Griekenland met duidelijke cijfers verslaan. De Grieken hebben met Maria Sakkari (WTA-6) en Stefanos Tsitsipas (ATP-4) wel twee wereldtoppers.

09:13
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
31/12/22
09:22
Goffin verliest van Dimitrov, België en Bulgarije staan op 1-1

David Goffin (ATP 53) heeft in Perth het tweede duel van de Belgen tegen Bulgarije in de United Cup verloren. De 32-jarige Luikenaar moest in twee sets (6-4 en 7-5) de duimen leggen voor de Bulgaarse nummer een Grigor Dimitrov (ATP 28).

De Bulgaren brengen zo de balans opnieuw in evenwicht: 1-1. Eerder op de dag won Alison Van Uytvanck (WTA 72) het eerste duel van de Belgen. Van Uytvanck versloeg Isabella Shinikova (WTA 381) in drie sets (6-1, 3-6 en 6-3).

De overige wedstrijden in de ontmoeting tussen België en Bulgarije worden zondag afgewerkt. Dan neemt Elise Mertens (WTA 29) het op tegen Viktoriya Tomova (WTA 90) en is er de partij tussen Zizou Bergs (ATP 129) en Dimitar Kuzmanov (ATP 196). Mertens en Goffin sluiten de ontmoeting af in het gemengd dubbel tegen Tomova en Dimitrov.   

Het is voor het Belgische team de eerste partij in groep A van de nieuwe United Cup. Bulgarije verloor het openingsduel met 4-1 van Griekenland, het topreekshoofd en het derde land in de poule. 

09:21
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
09:17
Ook Nadal begint met nederlaag

Rafael Nadal (ATP 2) is met een valse noot aan het nieuwe tennisseizoen begonnen. De 36-jarige Spanjaard verloor zijn eerste duel in de United Cup-ontmoeting van Spanje tegen Groot-Brittannië.

Cameron Norrie (ATP 14) was in drie sets (3-6, 6-3 en 6-4) te sterk. Nadal bereidt zich tijdens de United Cup voor op de Australian Open (16-29 januari), waar hij zijn titel verdedigt.

09:16
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
09:15
Zverev verliest eerste ATP-match na zware blessure

Alexander Zverev heeft zijn comeback in Sydney niet kunnen opleuken met een overwinning. De 25-jarige Duitser verloor het eerste duel van de United Cup-ontmoeting tegen Tsjechië. Jiri Lehecka (ATP 81) haalde het in twee sets: 6-4 en 6-2.

Voor Zverev was het zijn eerste officiële match sinds hij begin juni in de halve finale van Roland Garros een scheur in drie ligamenten van zijn rechterenkel opliep. De olympische kampioen zoekt dus nog naar zijn beste vorm.

Na de nederlaag van Zverev verloor ook Jule Niemeier (WTA 65) voor Duitsland tegen Marie Bouzkova (WTA 24). Het werd 6-2 en 7-5. De Tsjechen leiden na twee duels zo met 2-0.