Ga naar de inhoud

Wie wordt nieuwe bondscoach? "Een buitenlander én een winnaar, zolang TD maar een Belg is"

 di 13 december 2022 13:51
Wie kan de Rode Duivels opnieuw de juiste weg tonen?

Een taskforce, met onder meer Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe,  gaat op zoek naar een bondscoach én een technisch directeur voor de Rode Duivels. Bart Lagae, journalist bij De Standaard, schetst hun profielen in De Tribune. 

Na de uitschakeling in de groepsfase van het WK stapte met Roberto Martinez niet alleen de bondscoach van de Rode Duivels op, maar ook de technisch directeur. Opeens moesten er niet één, maar twee gaten worden gevuld.

 

En dat veroorzaakte gekibbel. "CEO Peter Bossaert had een persconferentie aangekondigd, waarin hij zou uitleggen hoe ze op zoek gingen gaan naar een nieuwe bondscoach", vertelt Bart Lagae.

 

"Dat schoot evenwel in het verkeerde keelgat bij de raad van bestuur van de voetbalbond. Dat waren de mensen die de voorbije jaren monddood waren gemaakt, maar nu wel hun rol wilden spelen. Ze eisten een degelijke evaluatie van wat er fout was gelopen bij de Rode Duivels."

 

Uiteindelijk werd een taskforce opgericht met CEO Peter Bossaert, Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe, Antwerp-CEO Sven Jaecques en Standard-CEO Pierre Locht. "Er was nog even sprake van Mehdi Bayat, maar omdat die in opspraak was gekomen in de zaak-Propere Handen, net als Verhaeghe overigens, ging dat niet door", weet Lagae.

 

Het is opvallend dat Bart Verhaeghe opnieuw werd aangesproken. Hij leidde in 2016 al de zoektocht naar Martinez en stelde in 2018 ook Peter Bossaert aan als CEO, al was de Club-voorzitter toen wel nog een lid van de voetbalbond.

De naam van Michel Preud'homme doet de ronde voor technisch directeur.

Bart Lagae

Voor de taak van technisch directeur is al een duidelijk profiel geschetst. "Het moet bij voorkeur een Belg zijn, die op lange termijn kan werken en het DNA van het Belgisch voetbal kan uitdragen", zegt Lagae.

 

"De naam van Michel Preud'homme doet daarvoor de ronde. Een nadeel is dat hij niet zo goed meer mee is met de nieuwste ontwikkelingen, maar daarvoor heeft de bond een staf van video-analisten, nutritionisten... Dat mag dus geen probleem zijn."

 

"De vraag is ook hoe gemotiveerd hij daarvoor is. Zijn passage bij Standard als TD was toch een mislukking, zeker wat transfers betreft." 

 

"Al draait het bij de Belgische voetbalbond wel eerder om iemand die moet kunnen begeesteren en die de nationale trainers kan begeleiden. Dat is een rol die hij misschien wel kan spelen."

 

Als de technisch directeur een Belg is, dan zou de bondscoach opnieuw een buitenlander kunnen zijn. "Het moet een winnaarstype zijn", stelt Lagae. 

 

"Er werd bijvoorbeeld al gekeken naar Antonio Conte, die ook bij Italië al bondscoach is geweest. De bond vindt het ook geen probleem om een coach weg te halen bij een buitenlandse club. Ze willen een topper halen en de beste trainers hebben meestal al een job."

 

Martinez blijft nog tot eind december aan de slag bij de bond, zijn opvolger als technisch directeur zou dan al rond Nieuwjaar kunnen worden voorgesteld. Voor de bondscoach zal de voetbalbond meer tijd nodig hebben. Op 24 maart spelen de Rode Duivels hun eerste EK-kwalificatiewedstrijd in Zweden.

Gerelateerd: