Ga naar de inhoud

kalender superprestige veldrijden

datum cross winnaar winnares
29/10 Ruddervoorde Iserbyt Betsema
11/11 Niel Sweeck Alvarado
19/11 Merksplas Sweeck Alvarado
03/12 Boom Pidcock Van Alphen
27/12 Heusden-Zolder Van Aert Alvarado
28/12 Diegem Van Aert Pieterse
07/01 Gullegem Van Aert Alvarado
11/02 Middelkerke Iserbyt Alvarado

kalender wereldbeker veldrijden

datum cross winnaar winnares
09/10 Waterloo (VS) Iserbyt Van Empel
16/10 Fayetteville (VS) Iserbyt Van Empel
23/10 Tabor (Tsj) Iserbyt Van Empel
30/10 Maasmechelen Sweeck Van Empel
13/11 Beekse Bergen (Ned) Sweeck Van Anrooij
20/11 Overijse Vanthourenhout Pieterse
27/11 Hulst (Ned) Van der Poel Pieterse
04/12 Antwerpen Van der Poel Van Empel
11/12 Dublin (Ier) Van Aert Van Empel
17/12 Val di Sole (Ita) Vanthourenhout Pieterse
26/12 Gavere Van der Poel Van Anrooij
08/01 Zonhoven Van Aert Van Anrooij
22/01 Benidorm (Spa) Van der Poel Van Empel
29/01 Besançon (Fra) Van der Poel Pieterse

Daar is wereldkampioen Tom Pidcock weer: "Wat tijd nodig om erin te komen"

 za 19 november 2022 08:33
Tom Pidcock ligt in supermanhouding op zijn fiets wanneer hij zich begin dit jaar tot wereldkampioen veldrijden kroont.
"Superman" Tom Pidcock vliegt naar de wereldtitel. Hoe komt de wereldkampioen dit weekend voor de dag?

Het WK voetbal trekt zich morgen op gang, maar ook de veldritfans hebben dit weekend aangekruist in hun agenda. Wereldkampioen Tom Pidcock zakt af naar ons land om zijn regenboogtrui te tonen in Merksplas en Overijse. Kurt Bogaerts, de coach van de jonge Brit, tempert de verwachtingen. "De focus ligt op het klassieke seizoen", vertelt Bogaerts aan Sporza.

Met de rentree van Tom Pidcock in het veld hoeven we - volgens Kurt Bogaerts - niet meteen een aardverschuiving te verwachten in de uitslagen. In tegenstelling tot vorig seizoen, toen het WK een hoofddoel was, ligt de focus nu elders.

 

"We zien het als goeie intensieve trainingen", zegt Pidcocks coach. "Tom is natuurlijk de wereldkampioen. Hij wil wat genieten van die trui. Hopelijk kan hij wat groeien in het seizoen en nog een paar mooie wedstrijden rijden."

 

Pidcock start dit weekend meteen in Merksplas én Overijse. "Maar niet met superveel ambitie", klinkt het. "Hij heeft basis getraind om in competitie te komen. Hij wil genieten van het crossen als opbouw naar het klassieke seizoen."

Tom wil genieten van het crossen als opbouw naar het klassieke seizoen.

Kurt Bogaerts

Helemaal onvoorbereid is Pidcock niet. "Je hebt weinig baat bij crossen, wanneer je van het kastje naar de muur gereden wordt. Het is zeker de bedoeling om goed voor de dag te komen en te strijden met de rest, maar niet met de druk om er te moeten staan tegen het WK", legt Bogaerts uit.

 

"De vormcurve moet progressief verbeteren van hier tot aan het klassieke seizoen, daar ligt nu de focus. Vorig jaar werd hij na een goed eerste jaar al wat meer geviseerd. Daar heeft de ploeg van kunnen profiteren door enkele mooie wedstrijden te winnen. Daar word je fysiek en mentaal sterker van."

 

"Hoe sterker Tom is, hoe sterker de ploeg zal zijn. Het speelt geen rol wie wint, zolang we maar winnen. We hebben een jonge en ambitieuze ploeg en de groep hangt heel goed aan elkaar. We volgen vooral een proces om op lange termijn sterker te worden."

Voor Tom Pidcock wordt het zaterdag in Merksplas zijn eerste veldrit in de regenboogtrui.
Voor Tom Pidcock wordt het zaterdag in Merksplas zijn eerste veldrit in de regenboogtrui.

"Niveau in het veldrijden is gestegen"

Maar eerst de cross dus, te beginnen vandaag in Merksplas. Hoe schat Kurt Bogaerts de concurrentie in? "Ik heb het gevoel dat de sport in het algemeen een stap gezet heeft", meent Bogaerts.

 

"Er wordt heel snel gereden. Er zijn 4 jongens die elkaar beter maken omdat zij de overwinning ruiken. Misschien is het voor hen wel een verademing geweest dat Mathieu, Tom en Wout wat wedstrijden overslaan. Daardoor zijn ze misschien nog meer gemotiveerd om te trainen, omdat ze weten dat ze kunnen winnen."

 

"Die jongens komen nu sterker voor de dag en zakken met ambitie af naar de wedstrijd. Dat heeft ervoor gezorgd dat het algemene niveau gestegen is, denk ik. Daar moeten we respect voor hebben."

 

Waar past Tom Pidcock dan in dat plaatje? "Hij heeft nog maar één technische training gedaan en bovendien zijn zijn eerste wedstrijden nog nooit een succes geweest", klinkt het.

 

"Tom is iemand die wat tijd nodig heeft om erin te komen. Ik heb geen extreme verwachtingen. Ik denk dat de basisconditie beter is dan bij het begin van het seizoen vorig jaar. En hij heeft ook meer zin om eraan te beginnen", weet Bogaert.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.