Mexico Zweden 1-2

oefenwedstrijden

20:11

Servië tankt vertrouwen in Bahrein

Servië in een oefenduel in en tegen Bahrein uitgehaald. De Serviërs haalden het met 1-5 en lijken helemaal klaar voor de start van het WK voetbal in Qatar.

Kapitein Dusan Tadic was de grote man bij de Serviërs met twee treffers. De eerste was een knap vrijschopdoelpunt. Ook Dusan Vlahovic, voormalig Anderlecht-speler Filip Djuricic en Luka Jovic kodnen scoren. Voor Bahrein was Yusuf Helal na het kwartier trefzeker vanaf de penaltystip.

Voor de licht geblesseerde Aleksandar Mitrovic (ex-Anderlecht) kwam het oefenduel nog te vroeg. Vanja Milinkovic-Savic (ex-Standard), Stefan Mitrovic (ex-Kortrijk en Gent), Strahinja Pavlovic (ex-Cercle Brugge), Sergej Milinkovic-Savic (ex-Genk) en Filip Mladenovic (ex-Standard) stonden aan de aftrap. Djuricic viel op het uur in.

Servië speelt in de groepsfase van het WK tegen Brazilië, Zwitserland en Kameroen. De Seleçao is volgende donderdag de eerste tegenstander.

13:50

Murillo scoort in gelijkspel tegen Kameroen

Kameroen heeft in Abu Dhabi 1-1 gelijkgespeeld tegen Panama in zijn laatste oefenwedstrijd voor het WK voetbal in Qatar. Bayern-spits Choupo-Moting (48') scoorde na rust voor de 'Ontembare Leeuwen', maar Anderlecht-verdediger Michael Murillo (55') maakte kort erna gelijk.

Bij Kameroen maakte sterkhouder Frank Zambo Anguissa, middenvelder bij de Italiaanse competitieleider Napoli, de 90 minuten vol. Ook doelman André Onana (Inter Milaan) speelde de hele wedstrijd. Kapitein Vincent Aboubakar (Al Nasr) werd aan de rust vervangen door sterspeler Eric Maxim Choupo-Moting.

De Bayern-aanvaller bracht de 'Ontembare Leeuwen' begin tweede helft al op voorsprong. Bij de Duitse recordkampioen scoorde Choupo-Moting negen keer in zijn laatste acht matchen. Bij Panama stond Anderlecht-verdediger Michael Murillo, die voor de gelijkmaker zorgde, in de basis.

Kameroen treft in groep G van het WK in Qatar Zwitserland (24 november), Servië (28 november) en Brazilië (2 december). Het wordt voor Kameroen de achtste WK-deelname.

17/11/22
21:45

Bruno Fernandes scoort, Ronaldo afwezig

Portugal heeft makkelijk komaf gemaakt met Nigeria, waar Onuachu een halfuur mocht opdraven.

Bruno Fernandes zorgde voor de dubbele voorsprong bij de rust. Emmanuel Dennis (ex-Club Brugge) kon opnieuw vuur brengen in de partij, maar kon een penalty niet omzetten.

Ramos en Joao Mario deelden de beslissende klappen uit in het slot. Portugal vertrekt zo met een klinkende overwinning naar Qatar. Cristiano Ronaldo zal het allemaal op afstand gevolgd hebben, want hij zat nog niet in de kern voor de oefenpot.

20:30

Coach Canada: "Moeten ons niveau opkrikken op WK"

"Onze spelers zullen hun niveau danig moeten opkrikken voor de openingsmatch met België", verklaarde bondscoach John Herdman na de confrontatie met Japan.

"We zijn positief van start gegaan", zei Herdman in een video op twitter van Canada Soccer. "Het resultaat was belangrijk voor het vertrouwen, winnen was de kers op de taart. Ik was zeer geïnteresseerd in de prestatie tegen een ploeg zoals Japan, technisch een van de beste ploegen van de wereld. Ondanks enkele afwezigen speelden we goed. De vervangers toonden hun waarde. Verschillende spelers toonden hun kwaliteiten."

"We houden beide voeten op de grond en bekijken het nu wedstrijd per wedstrijd. Dat is onze filosofie. Vandaag toonden we de juiste mentaliteit, maar het blijft een vriendschappelijke wedstrijd. We moeten het doen met wat we hebben. Tegen België komen we op een andere niveau terecht, in andere omstandigheden. Onze spelers moeten hun niveau nog opkrikken."

20:29
19:19

Fati (20), Gavi (18) en Williams (20) doen het voor Spanje

Aan jong talent geen gebrek bij Spanje. Dat etaleerde de Europese grootmacht in een oefenpot tegen Jordanië.

De eerste goal kwam op naam van Ansu Fati. De 20-jarige winger van Barça legde het leer goed weg. Een opluchting voor de jonge Spanjaard, die dit seizoen niet op zijn oude niveau speelt van voor zijn blessure.

Ploegmaat Gavi verdubbelde de score. Nico Williams maakte zijn eerste in het shirt van Spanje en bracht zo de gemiddelde leeftijd van de scorers op net geen 20 jaar.

Jordanië milderde nog tot 1-3. Bij Spanje zijn de jonkies alvast vroeg op dreef.

19:19
16:45

Met heel veel geluk...

16:41

Penalty in 95e minuut loodst Canada voorbij Japan

De bondscoach van Canada sprak gisteren nog over muizenissen door blessurezorgen bij onder meer Alphonso Davies, maar het resultaat van de oefenmatch tegen Japan in Dubai zal hem plezieren.

Japan wordt links en rechts getipt als een potentiële smaakmaker en kwam na 9 minuten op voorsprong. De reactie van de - vrij dominante - Canadezen liet niet lang op zich wachten: na 20 minuten maakte Vitoria gelijk op een corner.

Bij Canada was de Belgische link - David, Buchanan en Larin - van bij de aftrap aanwezig, de verlossing viel pas diep in de extra tijd (nadat Japan nog tegen het kader had getrapt).

Invaller Cavallini legde de 1-2-eindstand in de 95e minuut vast vanaf de stip. Zijn panenka liep nog net goed af.

14:22

De basisploeg van Canada tegen Japan: met Buchanan, Larin en David.

13:09
12:57

Ghana gaat in het slot voorbij Zwitserland

Ghana heeft de ontmoeting met Zwitserland gewonnen: 2-0. Bij Ghana stond Gent-speler Elisha Owusu in de basis, Kamal Sowah viel in na een uur, zijn Club-ploegmaat Denis Odoi speelde niet.

De Zwitsers - op volle sterkte - slikten na 70 minuten de openingsgoal van Salisu. Semenyo legde enkele minuten later de eindstand vast.

Ghana speelt op het WK tegen Portugal, Uruguay en Zuid-Korea. Zwitserland zit in een groep met Brazilië, Servië en Kameroen.

10:33

Geen match van Costa Rica

De voetbalbond van Costa Rica heeft de oefenwedstrijd van donderdag in en tegen Irak geannuleerd.

De wedstrijd zou de laatste test worden voor het WK in Qatar maar een administratief probleem aan de grens met Koeweit gooide roet in het eten.

Volgens de Costaricaanse federatie was er een afspraak om de paspoorten niet af te stempelen, maar kwamen de grensautoriteiten terug op dat akkoord.

Daarop keerde de selectie, met onder meer Keylor Navas, Bryan Ruiz en Oscar Duarte, terug naar hun trainingslocatie in Koeweit.

16/11/22
20:11

Polen gunt Lewandowski rust

De Polen hebben hun oefenstonde tegen Chili met 1-0 gewonnen. Invaller Piatek nam de enige treffer voor zijn rekening. Robert Lewandowski bleef 90 minuten lang aan de bank vastgenageld.

20:04

Moeizame zege van Duitsland

In zijn laatste wedstrijd voor het WK heeft Duitsland maar een bleke indruk gemaakt. Tegen Oman kwamen de mannen van Hansi Flick pas na de rust tot goede kansen.

Oman, nummer 75 op de FIFA-ranking, verdedigde goed en was gevaarlijk op de counter. 20 minuten kreeg het zelf een reuzenkans, maar de bal verdween net over het doel van Neuer.

10 minuten voor tijd maakte Duitsland de enige goal van de match. Debutant Füllkrug werkte een voorzet van Havertz binnen vanaf 10 meter.

Op woensdag 23 november begint Duitsland aan zijn WK tegen Japan. In de moeilijke groep E wachten ook nog matchen tegen Spanje en Costa Rica.

18:27

Geen Ronaldo bij Portugal

Portugal oefent donderdag nog in Lissabon tegen Nigeria voor het afreist naar Qatar. Cristiano Ronaldo zal niet te zien zijn. Enkele dagen na zijn spraakmakend interview kampt de vedette met maagpijn.

"Die zaak heeft niets te maken met ons en de nationale ploeg", vertelde bondscoach Fernando Santos over het gesprek waarin Ronaldo zijn ploeg Manchester United neersabelde.

"Het is een persoonlijk interview en dat moeten we respecteren. Cristiano heeft maagproblemen en heeft vandaag niet getraind."

17:24

Tunesië domineert Iran

In het duel tussen 2 WK-gangers heeft Tunesië duidelijk afstand genomen van Iran. In Doha scoorden Naïm Sliti (penalty) en Ali Abdi. In de 70e minuut werd Albolfazl Jalali uitgesloten bij Iran.

15:11

B-ploeg van Kroatië wint nipt tegen Saudi's

Kroatië - tegenstander van de Rode Duivels - heeft zijn enige oefenwedstrijd voor het WK afgesloten met een 0-1-zege tegen Saudi-Arabië.

Geen Luka Modric of Ivan Perisic aan de aftrap, bondscoach Zlatko Dalic wou vooral spelers uit zijn B-ploeg de nodige speelminuten laten verzamelen. Saudi-Arabië speelde de beste kansen bij elkaar voor de rust, maar de Kroaten hielden de 0.

In de 2e helft hield de lat Saudi-Arabië van de openingsgoal. Modric en Perisic werden 25 minuten voor tijd ingebracht en na die wissels nam de Kroatische dreiging toe. Kramaric zag zijn doelpunt eerst nog afgekeurd voor buitenspel, maar 8 minuten voor tijd maakte hij wel een geldige openingsgoal.

Perisic maakte er in de absolute slotfase nog 0-2 van, maar ook zijn doelpunt werd afgekeurd na buitenspel.

Kroatië speelt op woensdag op 23 november zijn 1e groepsmatch op dit WK tegen Marokko. Op 1 december zijn de Rode Duivels de tegenstander.