Ga naar de inhoud

Remco Evenepoel en Lotte Kopecky zijn ook de Flandrien(ne) van het Jaar

Een week na de Kristallen Fiets zijn Remco Evenepoel en Lotte Kopecky ook op het Gala van de Flandrien in de (hoofd)prijzen gevallen. Voor Evenepoel is het zijn eerste Flandrien-trofee, Kopecky evenaart met haar 3e trofee op een rij Jolien D'hoore en Grace Verbeke.

De patronen die vorige week bij de Kristallen Fiets (Het Laatste Nieuws) werden uitgetekend, werden op het Gala van de Flandrien (Het Nieuwsblad) grotendeels gevolgd.

Alec Segaert werd na zijn zilveren medaille op het WK tijdrijden verkozen tot de Belofte van het Jaar, Remco Evenepoel en Lotte Kopecky zijn respectievelijk de Flandrien en Flandrienne van het Jaar.

 

Voor Evenepoel, die onder meer Luik-Bastenaken-Luik, de Vuelta en het WK won, is het de eerste bekroning bij de Flandrien. Hij doorbreekt de reeks van 3 zeges op een rij van Wout van Aert, die 2e werd in het referendum.

Lotte Kopecky haalde het met ruime voorsprong op Julie De Wilde. Zij wint al voor de 3e keer op een rij, net zoals Jolien D'hoore dat voor haar deed. Ook Grace Verbeke won al 3 keer de Flandrienne, zij het niet achter elkaar.

De verkiezing van Kopecky was extra spectaculair, omdat ze ook de Trofee Patrick Sercu in ontvangst mocht nemen. Die prijs bekroont niet de beste wegrenner (m/v), wel wie uitblinkt in een andere discipline. Omdat Kopecky ook wereldtop is op de piste (met telkens 2x goud op het EK en WK) kon men ook voor deze trofee niet om haar heen.

Overzicht winnaars

  • Flandrien: Remco Evenepoel
  • Flandrienne: Lotte Kopecky
  • Flandrien internationaal: Tadej Pogacar (Svn)
  • Flandrienne internationaal: Annemiek van Vleuten (Ned)
  • Trofee Patrick Sercu: Lotte Kopecky
  • Ploegmaat van het Jaar: Ilan Van Wilder
  • Belofte van het Jaar: Alec Segaert
  • Junior van het Jaar: Vlad Van Mechelen
  • Nieuweling van het Jaar: Cedric Keppens
Flandrien van het Jaar
21:50
21:49
Uitslag Flandrienne

1. Lotte Kopecky: 125 punten

2. Julie De Wilde: 92 punten

3. Shari Bossuyt: 71 punten

4. Febe Jooris: 48 punten

5. Sanne Cant: 19 punten

21:41
Flandrienne: Lotte Kopecky

Het was uiteraard een formaliteit, maar voor het 3e jaar op een rij wordt Lotte Kopecky verkozen tot Flandrienne. Kopecky doet hiermee even goed als Jolien D'hoore en Grace Verbeke, die ook 3 keer wisten te winnen.

21:33
21:32
Ploegmaat van het Jaar: Ilan Van Wilder

Bij de Kristallen Fiets ging de Kristallen Zweetdruppel naar Tiesj Benoot, op het Gala van de Flandrien is het Ilan Van Wilder, de luitenant van Remco Evenepoel, die in de bloemetjes wordt gezet als Ploegmaat van het Jaar.

21:23
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
21:16
21:15
Uitslag Flandrien

1. Remco Evenepoel: 510 punten

2. Wout van Aert: 438 punten

3. Arnaud De Lie: 308 punten

4. Jasper Philipsen: 301 punten

5. Dylan Teuns: 183 punten

21:13
Evenepoel is de Flandrien

Een clean sweep voor Remco Evenepoel, want na de Kristallen Fiets wint hij nu ook de Flandrien. Het is pas voor het eerst dat hij deze trofee, uitgereikt door Het Nieuwsblad, in ontvangst mag nemen. Nu ja, in ontvangst nemen: Evenepoel is zelf niet aanwezig, want hij is vertrokken op (huwelijks)reis. De voorbije 3 jaar was Wout van Aert telkens de laureaat.

21:01
21:00
Trofee Patrick Sercu voor Lotte Kopecky

Straks krijgt ze wellicht haar 3e Flandrienne op een rij, maar nu al mag Lotte Kopecky de trofee Patrick Sercu in ontvangst nemen. Die prijs bekroont de beste wielerprestatie die niet op de weg was. Kopecky won 2 keer goud op het WK en 2 goud op het EK baanwielrennen.

20:39
20:38
Winnaars in de jeugdcategorieën

Bij de mannen en vrouwen worden straks geen grote verrassingen verwacht en ook in de jeugd hebben met Alec Segaert (beloften), Vlad Van Mechelen (junioren) en Cedric Keppens (nieuwelingen) de favorieten gewonnen. Segaert en Van Mechelen wonnen op het voorbije WK in Wollongong nog respectievelijk zilver en brons. Keppens veroverde dan weer goud op de Europese Jeugdspelen.