Ga naar de inhoud
programma Belgen op het WK  
zondag keirin (v) Nicky Degrendele out in 1e ronde
  puntenkoers (v) Lotte Kopecky 4e
  ploegkoers (m) Lindsay De Vylder en Fabio Van den Bossche brons
  afvalling (m) Jules Hesters 4e
Belgen op het WK
vrouwen Shari Bossuyt
  Katrijn De Clercq
  Nicky Degrendele
  Lotte Kopecky
  Marith Vanhove
mannen Thibaut Bernard
  Tuur Dens
  Lindsay De Vylder
  Jules Hesters
  Gianluca Pollefliet
  Fabio Van den Bossche
  Noah Vandenbranden
  Brent Van Mulders

WK piste: De Vylder en Van den Bossche bezorgen België BRONS, 4e plek voor Hesters en Kopecky

 zo 16 oktober 2022 16:50

Op de slotdag van de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Saint-Quentin-en-Yvelines, op de olympische piste voor Parijs 2024, hebben Lindsay De Vylder en Fabio Van den Bossche ons land nog een bronzen plak bezorgd in de puntenkoers. Lotte Kopecky en Jules Hesters grepen net naast eremetaal. België sluit het WK af met 4 medailles.

zondag 16 oktober 
keirin (v) Nicky Degrendele out in 1e ronde
puntenkoers (v) Lotte Kopecky 4e
ploegkoers (m) Lindsay De Vylder en Fabio Van den Bossche brons
afvalling (m) Jules Hesters 4e

Brons voor Van den Bossche en De Vylder in ploegkoers

Fabio Van den Bossche en Lindsay De Vylder hebben op de slotdag van de wereldkampioenschappen baanwielrennen in het Franse Saint-Quentin-en-Yvelines België een vierde medaille geschonken. Ze werden derde in de ploegkoers.


Met 43 punten moesten de Belgen na 200 ronden (50 km) en 20 sprints alleen de Fransen Donavan Grondin en Benjamin Thomas (65 punten) en de Britten Ethan Hayter en Oliver Wood (47 punten) voor zich dulden.

In een zinderende, razendsnelle ploegkoers deden de jonge Belgen het een beetje zoals Shari Bossuyt en Lotte Kopecky in hun gouden ploegkoers gisteren. Ze wachtten af om  op het einde een bonusronde te pakken.

Zo mengden ze zich op het einde nog volop in de strijd om de medailles. Gastland Frankrijk was een maat te groot, die waren voor de slotsprint al zeker, maar België, Italië, Nederland én Groot-Brittannië waren allemaal tweede met 37 punten.

De slotsprint zou beslissen. En daarin knalde Ethan Hayter naar zilver, maar De Vylder kon knap Italië afhouden. De jonge Belgen waren door het dolle heen.

Net geen derde medaille voor Kopecky

Net geen derde medaille voor Lotte Kopecky op het WK baanwielrennen. Als titelverdedigster werd ze zondag vierde in de puntenkoers.


Na 100 ronden (25 km) en tien sprints totaliseerde Kopecky 50 punten. Het goud was voor de Britse Neah Evans met 60 punten. Zij haalde het voor de Deense Julie Leth (53 punten) en de Amerikaanse Jennifer Valente (51 punten).

De Amerikaanse bleef te vaak in het wiel van onze landgenote zitten, die als favoriete geviseerd werd. Op 2,5 ronden van het einde raakte Kopecky toch nog rond, maar ze kon geen punten mee scoren in de eindsprint.

 

"Nu ga ik even rusten", vertelde Kopecky achteraf. "Aan volgend seizoen ga ik nog niet denken. Ik was de voorbije 1,5 maand amper thuis, ik zal blij zijn dat ik thuis ben."

Ook Jules Hesters grijpt nipt naast medaille

In het allerlaatste nummer van het WK baanwielrennen, de afvallingskoers bij de mannen, was het nog uitkijken naar Jules Hesters. De 23-jarige Belg pakte afgelopen zomer nog brons op het EK in deze discipline en mocht dus ook op het WK dromen van eremetaal.

 

Hesters reed een alerte race, al ontsnapte hij tussendoor wel 2x aan een vroegtijdige eliminatie. De Belg schoof dan goed op naar voren en draaide vlot mee tot in de finale.

 

Met nog 4 renners in koers moest Hesters nog één afvalling overleven om op het podium te staan, maar net dan liep het mis. Hesters werd in de tang genomen door de Brit Vernon en kon geen gaatje meer vinden. Met zijn 4e plek doet de Belg wel één plaatsje beter dan vorig jaar op het WK.

 

"Ik geraakte ingesloten en het was te kort om nog te reageren", zuchtte een zichtbaar ontgoochelde Hesters na afloop. "Ik droomde van het podium en ik had er de benen voor. Het had vandaag moeten gebeuren."

 

"Ik ben nog maar 23 jaar en ik doe hier al mee voor de prijzen. Op zich is dat wel hoopgevend voor de toekomst, maar als atleet wil je altijd het beste in jezelf naar boven halen. Dit was mijn hoofddoel van het seizoen. Als je dan net naast het podium valt, is dat wel pijnlijk."

 

Het goud in de afvallingskoers was voor het 2e jaar op rij voor de ervaren Italiaan Elia Viviani.

wk baanwielrennen - 16 oktober

17:20

Van den Bossche en De Vylder: "Top dat we op het einde de focus hadden om onze kans te grijpen"

17:17

Hesters: "Ik raakte ingesloten en kon er niet meer van herstellen"

17:00

Jules Hesters grijpt net naast een medaille op de afvalling

16:46

Nét geen medaille voor Hesters

Geen medaille voor Jules Hesters, die in de tang zit van de Brit Vernon en onderdoor niet meer voorbij geraakt in de sprint. Hesters moet vrede nemen met de 4e plaats, waarmee hij één plaatsje beter doet dan vorig WK.

De Italiaan Elia Viviani maakt zijn favorietenrol waar en kaapt voor het 2e jaar op rij het goud weg.

16:45

Nog vier

Hesters zit bij de laatste 4, nog één afvalling doorstaan en hij heeft en medaille!

16:44

Jules Hesters is nu al 2x door het oog van de naald gekropen. Hij nestelt zich nu echt op kop, met Viviani in zijn wiel. Nog 5 renners blijven over!

16:43

Dit is de fase waarin meer nog dan het gemanoeuvreer de benen moeten spreken.

Renaat Schotte
16:42

Met z'n tienen

Er blijven nog 10 renners over. Jules Hesters zit nu wel goed voorin. De spanning stijgt.

16:41

Hesters speelt even met vuur. De Belg laat zich wat insluiten en moet zich reppen om niet af te vallen. Hij heeft de boodschap begrepen en zet zich weer voorin.

16:38

We zijn opnieuw aan het koers en het pak wordt zoetjesaan uitgedund. Jules Hester rijdt nog altijd alert voorin. De Belg maakt een prima indruk. Er blijven nog 13 renners over.

16:37

In de staart van de wedstrijd gaan opnieuw 2 renners tegen de vlakte, een Algerijn en een Japanner. De race wordt weer geneutraliseerd.

16:37

Jules Hesters zit daar nog altijd in de veilige zone.

Renaat Schotte
16:34

Iedereen zit weer op de fiets, de herstart van de race zit eraan te komen.

16:34

Jules Hesters kon er nog nét langs.

Renaat Schotte
16:32

Een valpartij zorgt even voor opschudding. Jules Hesters ligt er gelukkig niet bij. De wedstrijd wordt geneutraliseerd.

16:29

Jules Hesters nestelt zich meteen in de spits van de koers. Nog even het recept herhalen: om de twee rondjes valt de laatste aan de streep af. De laatste twee overblijvers mogen sprinten om de gouden medaille.

16:27

Jules Hesters in afvallingskoers

We zitten op het puntje van onze stoel voor de afvallingskoers bij de mannen, want met Jules Hesters heeft België opnieuw een kandidaat voor de medailles. Afgelopen zomer won de 23-jarige Belg brons op het EK in deze discipline. Kan hij ook op mondiaal niveau voor eremetaal gaan? We zullen het zo meteen weten.

16:25

Friedrich bezorgt Duitsland goud op de keirin