Ga naar de inhoud

Onderzoek onthult systematisch misbruik in Amerikaans vrouwenvoetbal

 ma 3 oktober 2022 21:38
De Amerikaanse coach Paul Riley.

In de top van het Amerikaanse vrouwenvoetbal is misbruik en wangedrag "systematisch" geworden. Dat is de conclusie van een onafhankelijk onderzoek dat werd ingesteld nadat het seksueel misbruik van coach Paul Riley aan het licht was gekomen.

Magazine "The Athletic" bracht een jaar geleden aan het licht dat Paul Riley, de coach van North Carolina, twee speelsters seksueel had misbruikt. Nadat meer voetbalsters getuigden over grensoverschrijdend gedrag, besloot de voetbalbond US Soccer een onderzoek in te stellen.

 

De bond openbaarde maandag de bevindingen en kondigde meteen hervormingen aan. Vorig jaar, kort na de publicatie in The Athletic, was Lisa Baird al opgestapt als voorzitter van de National Women's Soccer League (NWSL), de belangrijkste competitie voor voetbalsters in de VS.   

 

"Ons onderzoek heeft een competitie aan het licht gebracht waarin verbaal en emotioneel misbruik en seksueel wangedrag systematisch zijn geworden bij meerdere teams en coaches", aldus het rapport van de befaamde juriste en voormalig openbaar aanklager Sally Q. Yates in samenwerking met advocatenkantoor King & Spalding.   

"Bevindingen zijn hartverscheurend"

US Soccer-voorzitster Cindy Parlow Cone noemde de bevindingen "hartverscheurend en bijzonder verontrustend". Haar organisatie gaat een bureau openen om toezicht te houden op de veiligheid van speelsters. Ook komt er een centrale databank met de gegevens van personen tegen wie tuchtmaatregelen zijn genomen.   


Ook de NWSL haastte zich te melden met de resultaten aan de slag te gaan. De topcompetitie is al samen met een spelersorganisatie een onderzoek aan het doen. 

 

"Wij waarderen de medewerking van onze spelers, personeel en belanghebbenden aan beide onderzoeken, vooral tijdens het lopende seizoen", aldus de NWSL in een verklaring. 


"We erkennen de angst en mentale druk die deze lopende onderzoeken hebben veroorzaakt en het trauma dat velen - inclusief spelers en personeel - moeten herbeleven."