Ga naar de inhoud

Dan toch af te stoppen: Polen stuurt Slovenië en Luka Doncic huiswaarts op EK basketbal

 do 15 september 2022 00:00
Luka Doncic
Luka Doncic moet zijn koffers pakken.

Wat de Belgian Lions niet lukte, heeft Polen geflikt: Luka Doncic temmen. De Sloveen haalde niet zijn niveau tegen een team dat veel vechtlust toonde. Polen boekt na een 90-87-zege zijn ticket richting halve finale. Daar treft het Frankrijk, dat eerder vandaag Italië klopte na overtime.

Plots keek hij tegen een achterstand van 20 punten aan.

 

Het was niet de avond van Luka Doncic op het EK basketbal. Polen domineerde de eerste helft, waarin de NBA-ster maar moeizaam tot scoren kwam.

 

Toch liet Slovenië zich niet zomaar naar de slachtbank leiden. Na een stevige remonte kon de ploeg van Doncic de leiding in de wedstrijd overnemen.

 

Dat lieten de Polen niet zomaar gebeuren. Onder impuls van voormalig Oostende-speler Ponitka - goed voor 26 punten, 16 rebounds en 10 assists, pas de 3e tripe double in de EK-geschiedenis - kozen ze hun momenten uit om hun tegenstander pijn te doen. Slovenië werd met 90-87 huiswaarts gestuurd.

 

Luka Doncic? Die kwam - voor zijn doen - maar aan een schamele 14 punten en 11 rebounds. Het EK is de grootheden uit de NBA niet gunstig gezind.

Bekijk de hoogtepunten uit Slovenië-Polen:

Frankrijk neemt pas in overtime afstand van Italië

Met een flinke portie vertrouwen keek Italië uit naar de partij tegen Frankrijk. Na een overwinning tegen het Servië van MVP Jokic, moesten de Fransen het volgende slachtoffer worden.

 

Maar de Europese kampioen van 2013 liet zich niet zomaar van het veld drummen tegen een enthousiaste tegenstander. Sterker nog: met dank aan precisie achter de driepuntslijn, bouwde Frankrijk een voorsprong uit van 9 punten in het 2e quarter.

 

Na de rust werden de rollen helemaal omgedraaid. Na een 19-3 run van de Italianen leken ze op weg naar de zege. Nog 16 seconden stonden op de klok bij 75-77. Fontecchio miste 2 vrijworpen, aan de overkant maakte Heurtel het wel af: 77-77 en overtime.

 

Daarin ging Frankrijk op en over Italië op weg naar de halve finale. Eindstand: 93-85.

Bekijk de hoogtepunten uit Frankrijk-Italië:

Vrijdag staan de halve finales op het EK op de agenda. Daarin neemt Polen het om 17.15 uur op tegen Frankrijk. Spanje treft Duitsland om 20.30 uur. 

Gerelateerd: