Ga naar de inhoud

Jupiler Pro League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
KAA Gent
30
3
2
1
0
9
3
2
KV Mechelen
29
3
2
1
0
8
7
3
STVV
27
3
2
0
1
8
5
4
Standard
19
3
0
1
2
4
8
5
OH Leuven
19
3
1
1
1
4
4
6
Westerlo
15
3
0
3
0
2
8
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
KAA Gent
3
1
1
0
0
5
1
2
KV Mechelen
3
2
1
1
0
5
5
3
STVV
4
2
1
0
1
5
3
4
Standard
1
1
0
0
1
0
0
5
OH Leuven
3
2
1
1
0
4
4
6
Westerlo
0
1
0
1
0
0
3
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
KAA Gent
3
2
1
1
0
4
2
2
KV Mechelen
3
1
1
0
0
3
2
3
STVV
3
1
1
0
0
3
2
4
Standard
1
2
0
1
1
4
8
5
OH Leuven
1
1
0
0
1
0
0
6
Westerlo
0
2
0
2
0
2
5

Gentse greenkeepers draaien overuren tijdens hittegolf: "We redden ons, maar dit mag niet blijven aanhouden"

 wo 10 augustus 2022 16:49
In Gent ligt de grasmat er nog steeds zeer goed bij.

Het is heet, maar dat had u ongetwijfeld al gemerkt. Ook de grasvelden kreunen onder deze temperaturen en hebben extra zorg en aandacht nodig. Bij AA Gent zorgt greenkeeper Michael Verhelst ervoor dat het veld in perfecte conditie blijft: "Momenteel kunnen we ons redden, maar dit mag niet te lang blijven duren."

Voor goed voetbal is een goed veld nodig. Dat staat buiten kijf. Sinds vorig jaar maken de Buffalo's gebruik van een 'hybride grasmat' waarbij het natuurgras versterkt is met kunstgrasvezels.

 

Greenkeeper Michael Verhelst zorgt ervoor dat ook in deze omstandigheden alles er piekfijn bij ligt: "De hitte heeft een grote invloed", opent hij. "De plant is lomer en minder sterk en dan is er meer werk voor ons."

 

"We hopen dat het begin september wat zachter zal worden, maar tot dan zijn sproeibeperkingen natuurlijk niet uitgesloten. We hopen dat het er niet komt, maar als we realistisch zijn moeten ons daar op voorbereiden. Twee jaar geleden hebben we het al meegemaakt en dan moesten we vooral 's nachts gaan sproeien in de toegestane uren."

 

Verhelst gebruikt onder meer een vochtmeter om de situatie te monitoren: "Zo kan ik goed zien welke zones wat extra aandacht nodig hebben. We gebruiken op dit moment recuperatiewater en gewoon regenwater. Onder de parking hebben we een grote bufferzone, maar ook die voorraad is eindig als de hitte blijft aanhouden."

 

Voorlopig is er nog niet veel schade aan het Gentse veld: "We hebben een eerste plekje, maar echt zichtbaar is dat nog niet. Als de hitte nog extremer zou worden dan zullen de gevolgen groter zijn", aldus de Gentse greenkeeper.

Twee jaar geleden waren er al sproeibeperkingen en toen moesten we vooral 's nachts gaan sproeien.

Greenkeeper Michael Verhelst

Voetbal Vlaanderen: "Geef pas 's avonds water"

Met hun greenkeepers redden de profclubs zich dus wel, maar er zijn in ons land wel meer voetbalvelden uiteraard. Voetbal Vlaanderen gaf nog enkele tips mee hoe alle clubs hun veld zo goed mogelijk kunnen onderhouden.

 

De organisatie benadrukt dat het best is om de grasvelden pas 's avonds water te geven en op zeer droge plekken een 'wetting agent' toe te voegen, dat is een waterbespaarder die ervoor zorgt dat droog gras opnieuw in staat is om water op te nemen.

 

Verder is het ook beter om het gras niet te kort af te maaien en het in deze temperaturen zelfs helemaal niet meer te maaien. Ook is het beter om het gras te bevloeien dan te besproeien.

 

Tot slot kan ook de bodemstructuur nog geoptimaliseerd worden door erin te prikken met volle fijne pennen. Lichtere gronden krijgen overigens beter korter en sneller water dan zware gronden die wat langer bevloeid kunnen worden.