Ga naar de inhoud

Wat staat Dries Mertens te wachten in het voetbalgekke Istanbul? "Hij wordt de nieuwe held"

 ma 8 augustus 2022 20:23
Mertens ondertekende een contract van 1 jaar met optie op een extra seizoen.
Mertens ondertekende een contract van 1 jaar met optie op een extra seizoen.

De warme ontvangst op de luchthaven was al een stevig voorproefje. Dries Mertens zal bij Galatasaray opgeslorpt worden door het voetbalgekke Istanbul, waar hij voor 1 jaar tekende met optie op een extra seizoen. Mertens zal er 4 miljoen euro netto opstrijken (2,9 miljoen euro salaris + 1,1 miljoen euro tekengeld). Wat staat hem (extra-)sportief te wachten in zijn nieuwe thuishaven?

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vraag het aan Didier Drogba, Wesley Sneijder, Radamel Falcao...

Het shirt van Galatasaray dragen laat een eeuwige indruk na in een voetbalcarrière. In lijstjes van meest fanatieke achterbans zijn de fans van de Turkse topclub steevast terug te vinden.

 

De Belgisch-Turkse trainer Fuat Capa kan het alleen maar bevestigen. Hij keek met onder meer Kasimpasa en Antalyaspor meermaals Galatasaray in de ogen.

 

"Dries Mertens komt terecht in een club met een grote historie", vertelt Capa, die twee redenen ziet voor de enorme populariteit van de grootmacht.

 

"Het is de enige Turkse club die Europese prijzen heeft gepakt. In 2000 wonnen ze de UEFA Cup tegen Arsenal, nadien ook de Europese Supercup door Real Madrid te kloppen."

 

"Bovendien heeft Galatasaray in die periode ook de bouwstenen gelegd voor de nationale ploeg, die succesvol was op EK's en WK's."

Terug naar de top

De aantrekkingskracht van Galatasaray zou nooit meer afnemen, ondanks het uitblijven van grote successen de laatste jaren. 

 

Voor de laatste titel moeten we al terug tot 2019, vorig seizoen volgde een dieptepunt met de slechtste eindklassering ooit (13e) sinds het ontstaan van de Süper Lig.


"Sinds het mislopen van de titel in 2020, koos het toenmalig bestuur voor een nieuwe koers: een nieuw elftal met jonge spelers, waarin veel geld werd geïnvesteerd", duidt Capa. "Dat mislukte en dat betekende het einde voor de toenmalige voorzitter en trainer, Fatih Terim, een waar clubicoon."

"Het nieuwe bestuur moet de ommekeer inleiden en daarom haalde het grote namen zoals nu ook Dries Mertens. Hij kan veel betekenen voor Galatasaray, maar ook voor het Turkse voetbal als modelprof."


"Bovendien zullen de vele buitenlandse aanwinsten zoals Seferovic, Torreira, Oliveira en Midtsjo het hem makkelijker maken om collectief op hoog niveau te presteren. En met zijn doelgerichtheid bestaat er geen twijfel: Mertens wordt de nieuwe held van Galatasaray"

Volgend seizoen belooft een bikkelharde strijd te worden om de titel.

Fuat Capa

Capa waarschuwt wel: "Mertens zal in Turkije wel een heel ander soort voetbal tegenkomen, waar vooral het individuele boven het collectieve uitsteekt. Het wordt dan ook een zware strijd met titelverdediger Trabzonspor, maar ook grote rivaal Fenerbahce. Besiktas en Basaksehir zullen zich eveneens roeren."

Grootste fanbasis in voetbalgek land

Mertens wacht dus de prikkelende uitdaging om Galatasaray de oude successen te laten herbeleven. Als dat lukt, wacht hem eeuwige roem bij de fans.

 

De beelden van zijn ontvangst op de luchthaven waren al indrukwekkend. Maar als Mertens écht ontploft bij zijn nieuwe club wachten er nog veel zottere taferelen op hem. In thuishaven Nef Stadyumu, maar zeker ook in de straten van Istanbul.

 

Vedetten die Mertens voorgingen vertelden allemaal dat het onmogelijk was om zich in het normale publieke leven te mengen. De Rode Duivel kiest voor een etentje met vrouw en kind beter geen terras in İstiklâl Caddesi - één van de drukste straten - uit.


"Het zal aanpassen worden voor Dries", meent Capa. "Hij zal meer tijd en energie verliezen door fans die hem aanklampen op straat voor foto's en handtekeningen dan aan het voetballen zelf. Maar ze zullen het ook flink laten merken als het slecht loopt."

Mertens weet dus wat hem te doen staat...

Bekijk hoe Mertens werd verwelkomd door harde kern van Galatasary-supporters: