WK atletiek: Vanessa Scaunet kansloos uitgeschakeld in de reeksen van de 800 meter

 vr 22 juli 2022 05:18
Voor Vanessa Scaunet eindigt haar WK-debuut in de reeksen van de 800 meter.

Gisteren kwamen maar liefst 5 Belgen in actie op het WK atletiek in Eugene, vandaag enkel Vanessa Scaunet. Zij slaagde er niet in om zich te plaatsen voor de halve finales op de 800 meter. Scaunet kwam in haar reeks niet verder dan de zevende plaats. 

Vanessa Scaunet maakte haar debuut op het WK. Pas een week voor de start van het kampioenschap werd ze op basis van de ranking nog opgevist door de wereldatletiekbond World Athletics.

De 26-jarige atlete kwam er niet aan te pas in de reeksen van de 800 meter. Ze hing de hele race aan het staartje en finishte als zevende in 2’04”07, waarmee ze twee seconden boven haar persoonlijk record bleef (2’02”05).

 

Ruim onvoldoende voor een plaats in de halve finales, enkel de top drie van elke reeks en de zes beste verliezende tijden stootten door. Scaunet werd uiteindelijk 41e op 45 deelneemsters.

Scaunet: "Het liep niet zoals ik gehoopt had"

Voor Vanessa Scaunet was het haar vuurdoop op een WK. Is het debuut een beetje meegevallen? “In het algemeen heb ik wel een positief gevoel, maar de wedstrijd zelf is een beetje tegengevallen. Het liep niet helemaal zoals ik gehoopt had.”

 

"In het begin ging het heel snel, maar ik kon weer aansluiten. Er werd fel
vertraagd en toen ze weer versnelden, reageerde mijn lichaam niet zoals ik wou. Dat is wel jammer."

 

"Na de wedstrijd had ik even een slecht gevoel, maar ik heb alles gegeven. Ik kan mezelf niks verwijten. Op het EK indoor vorig jaar in Torun had ik de halve finales bereikt en dus hoopte ik om ook hier iets te verwezenlijken, maar er is toch nog werk aan de winkel op dit niveau.”

 

Scaunet werd pas last minute uitgenodigd voor dit WK. "Ik heb me daardoor niet echt kunnen voorbereiden. Na de Nacht van de Atletiek heb ik niks meer gedaan op de piste, omdat ik een rustigere periode zou inlassen en dan zou trainen voor augustus."

 

“Ik ben hier heel moe van de jetlag toegekomen. Ik heb nog een halve pistetraining kunnen doen. Op zich ging dat wel goed, maar het kon twee kanten op. Ofwel was het net niet genoeg, ofwel juist voldoende. Het was juist niet genoeg.”

 

Scaunet is nog niet zeker van een ticket voor het EK, volgende maand in München. “Ik sta momenteel 34e op 32 plaatsen. Ik kom dus twee plaatsen te kort. Het zou jammer zijn als ik het WK kan doen en niet het EK. Het is afwachten tot maandag wanneer EK-selecties bekendgemaakt worden.” 

belgen op dag 7
uur m/v discipline naam resultaat
02.42 uur v 800m: reeksen Vanessa Scaunet 2'04"07 (7e)

wk atletiek - dag 7

05:00

Einde 7e WK-dag

Met een fenomenale finale op de 200 meter en buitengewone prestatie van Noah Lyles zetten we een punt achter de zevende dag op dit WK. We onthouden naast de wereldtitel van Lyles en de Amerikaanse clean sweep op de 200 meter bij de mannen ook het langverwachte goud voor Shericka Jackson bij de vrouwen.

Voor de enige Belgische die vandaag in actie kwam op het WK werd het geen succes. Vanessa Scaunet werd als zevende in haar reeks kansloos uitgeschakeld in de reeksen van de 800 meter.

04:56

Lyles demonsteert en pakt goud in derde tijd ooit

04:55
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
04:51

Lyles wint in absolute toptijd!

Noah Lyles verlengt zijn titel in een weergaloze 19"32, de derde tijd ooit! Het Amerikaanse succes is compleet, want het zilver gaat naar Kenneth Bednarek en het brons is voor Erriyon Knighton. Net als op de 100 meter afgelopen zaterdag een Amerikaanse clean sweep dus.

04:46

Geen Kerley en De Grasse

Toch twee grote afwezigen in deze finale: Fred Kerley en Andre De Grasse. Kerley kroonde zich zaterdag nog tot wereldkampioen op de 100 meter, maar kon zich dinsdag niet plaatsen voor de finale van de 200 meter. Hij leek zich toen te blesseren, maar zei zelf dat er niks aan de hand was. Intussen moest hij met een lichte blessure aan zijn quadriceps toch verstek laten gaan voor de 4x100 meter.

Olympisch kampioen De Grasse liet de 200 meter op dit WK aan zich voorbijgaan. Hij kwam niet aan de start in de reeksen. De Grasse sukkelde voor het WK met een coronabesmetting en raakte eerder dit WK niet door de halve finales van de 100 meter.

04:44

Finale 200 meter mannen

Zet u schrap voor de finale van de 200 meter bij de mannen. Krijgen we net als op de 100 meter straks een Amerikaanse clean sweep? Met Noah Lyles, Kenneth Bednarek en de piepjonge Erriyon Knighton staan er drie ijzersterke Amerikanen in de finale.

Lyles is de titelverdediger, Bednarek pakte vorig jaar nog zilver op de Spelen in Tokio en Knighton is de jongste sprintsensatie. De 18-jarige Knighton viel in Tokio net naast het olympisch podium en liep dit seizoen al een weergaloze 200 meter in 19"49. Goed voor de 4e beste tijd ooit en de snelste 200 meter van de laatste 10 jaar.

04:42

Jackson heeft eindelijk goud te pakken

04:41
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
04:36

Jackson pakt goud op de 200 meter!

Eindelijk goud voor Shericka Jackson! De Jamaicaanse snelt naar winst op de 200 meter in 21"45, een kampioenschapsrecord en de tweede snelste tijd ooit! Het zilver is voor haar landgenote Shelly-Ann Fraser-Pryce. Titelverdedigster Dina Asher-Smith pakt de bronzen medaille.

Olympisch kampioene Elaine Thompson-Herah, de derde Jamaicaanse in de finale, eindigt pas als zevende.

04:29

Finales 200 meter

Het hoogtepunt van deze 7e WK-dag zit eraan te komen met de finales van de 200 meter. Eerst de vrouwen, dan de mannen. 

Jamaica toonde afgelopen zondag in de finale van de 100 meter bij de vrouwen nog maar eens dat het dé sprintnatie is. Shelly-Ann Fraser-Pryce veroverde er haar vijfde wereldtitel, het zilver ging naar Shericka Jackson, het brons was voor Elaine Thompson-Herah.

Een nieuw Jamaicaans podium vanavond op de 200 meter? Het zou zomaar kunnen. De grootste uitdager voor het Jamaicaanse trio lijkt titelverdedigster Dina Asher-Smith.

04:20

Twee Algerijnen, drie Kenianen in de finale

Ook in de laatste halve finale is er Algerijns succes. Slimane Moula snelt in de laatste meters nog voorbij de Canadees Marco Arop en finisht in 1'44"89. De Keniaan Emmanuel Wanyonyi is derde in 1'45"42 en die tijd is goed genoeg om ook door te stoten. De andere beste verliezende tijd is voor Peter Bol, de derde uit de eerste reeks.

04:11

In de tweede, tragere, halve finale gaat de winst naar de Algerijn Djamel Sedjati in 1'45"44. De Fransman Gabriel Tual pakt als tweede ook een finaleticket.

Peter Bol en Kyle Langford, de nummers drie en vier uit de eerste halve finale, gaan voorlopig door met de beste verliezende tijden.

04:02

Bang afwachten voor Bol

Hij moet er een stevige eindsprint uitpersen, maar olympisch kampioen Emmanuel Korir wint wel de eerste halve finale in 1'45"38. Ook zijn Keniaanse landgenoot Kisasy mag mee naar de finale. De Australiër Peter Bol grijpt als derde naast een rechtstreeks finaleticket, hij moet hopen dat hij één van de twee beste verliezende tijden heeft.

04:00

Halve finales 800 meter

Als opwarmertje voor de finales van de 200 meter krijgen we nog de halve finales op de 800 meter bij de mannen. Opvallende afwezige daar is regerend wereldkampioen Donovan Brazier, hij werd gisteren pas zesde in zijn reeks. 

03:57
Goed nieuws voor de onfortuinlijke Bisset en Bellò, die betrokken raakten in een val in de tweede reeks van de 800 meter. Zij worden opgevist voor de halve finales.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
03:50

Ingebrigtsen zweept het publiek op in de laatste rechte lijn

03:48

Ingebrigtsen vuurt het publiek aan

Het tempo lag een stuk hoger in de tweede reeks van de 5.000 meter en dus zullen hier flink wat finaletickets uitgedeeld worden. Jacob Krop is er sowieso bij, hij wint in 13'13"30. Ook Jakob Ingebrigtsen, die in de laatste rechte lijn het publiek nog wat aanvuurt, stoot rechtstreeks door. Ook erbij: Luis Frijalva, Yomif Kejelcha en Mohammed Ahmed.

03:35

Scaunet: "Het liep niet zoals ik gehoopt had"

03:28

Spannende ontknoping in eerste reeks

Na een trage eerste reeks is het met een nog relatief grote groep sprinten voor een plaats in de top 5. Oscar Chelimo is de snelste in 13'24"24 en ook Grant Fisher, Selemon Barega, Joshua Cheptegei en Abdihamid Nur gaan door naar de finale. Nicholas Kipkorir, de snelste man dit seizoen, is pas zesde en moet hopen dat hij doorstoot met de verliezende tijden.

03:13

De eerste van twee halve finales op de 5.000 meter is aan de gang. De top 5 van elke reeks stoot door naar de finale, aangevuld met de vijf beste verliezende tijden.

03:01

Reeksen 5.000 meter

Na de reeksen van de 800 meter bij de vrouwen is het nu de beurt aan de mannen van de 5.000 meter. Mét Jakob Ingebrigtsen. Afwachten hoe hij de ontgoocheling verteerd heeft op de 1.500 meter, waar hij dinsdag verrassend geklopt werd door Jake Wightman.

Verder is het ook uitkijken naar Selemon Barega, olympisch kampioen op de 10.000 meter, Joshua Cheptegei, olympisch kampioen op de 5.000 meter en titelverdediger Muktar Edris. Ook het Keniaanse duo Nicholas Kipkorir en Jacob Krop, de snelste mannen dit seizoen, zijn van de partij.

02:53

Vanessa Scaunet strandt in de reeksen van de 800 meter

02:52

De laatste reeks van de 800 meter is een kolfje naar de hand van de Jamaicaanse Natoya Goule. Zij wint in 2'00"06. Ook de Keniaanse Mary Moraa en de Poolse Anna Wielgosz stoten rechtstreeks door.

02:49

Er is nog veel werk voor de boeg voor Scaunet, wil ze zich plaatsen voor het EK in München.

Kris Meertens
02:44

Uitschakeling voor Scaunet

Vanessa Scaunet gaat er kansloos uit in de reeksen. Onze landgenote hangt de hele race aan het staartje, maar kan in de laatste rechte lijn nog opschuiven naar de zevende plaats in 2'04"07. Ze blijft daarmee boven haar persoonlijk record van 2'02"05.

Onvoldoende voor een plaats in de halve finales. Raevyn Rogers stoot als winnares van deze reeks in 2'01"36 wel door en samen met de Amerikaanse hebben ook de Ethiopische Habitam Alemu en Noélie Yarigo uit Benin hun ticket te pakken.

02:40

Zorgt Scaunet voor een verrassing?

Vanessa Scaunet staat klaar voor de vijfde reeks van de 800 meter. Zich plaatsen voor de halve finales wordt geen evidente klus. De 26-jarige Scaunet heeft met 2’02”05 het traagste persoonlijke record van alle atletes in haar reeks. Ze neemt het onder meer op tegen de Amerikaanse Raevyn Rogers, goed voor zilver op het WK in Doha en brons op de Spelen in Tokio.

02:35

De Franse Renelle Lamote wint met kleine voorsprong de vierde reeks in 2'00"71, maar het is knokken voor het tweede en derde finaleticket. Dat gaat naar de Ethiopische Freweyni en de Amerikaanse Ajee Wilson.

02:27

Mu stoot probleemloos door

Geen probleem voor Athing Mu in de derde reeks. De olympisch kampioene van Tokio wint in 2'01"30. Zij kan in eigen land straks de eerste Amerikaanse worden die een wereldtitel pakt op de 800 meter. Ook Halimah Nakaayi en Ellie Baker gaan rechtstreeks naar de halve finales.

02:25

Drama voor Bisset en Bellò in de laatste bocht

02:20

Drama voor Bisset en Bellò, winst voor Hodgkinson

Met een straat voorsprong snelt Keely Hodgkinson naar de winst in reeks twee van de 800 meter. De Britse, die vorige zomer olympisch zilver pakte, finisht in 2'00"88. Ook de Sloveense Anita Horvat en de Zwitserse Lore Hoffmann mogen naar de halve finales.

Catriona Bisset vergaat het veel minder goed. De Australische gaat als derde de laatste bocht in, maar wordt dan aangetikt en komt ten val. Bisset brengt zo ook Elena Bellò, op dat moment tweede, uit evenwicht. De Italiaanse kan een val vermijden, maar ziet haar kansen wel in rook opgaan en finisht als zesde. Bisset komt aangeslagen als laatste aan en wordt getroost door Hodgkinson.

02:14

Eerste reeks

De Ethiopische Diribe Welteji neemt het commando in de eerste reeks van de 800 meter en geeft dat niet meer uit handen. Ze wint in 1'58"83. Ook de Britse Jemma Reekie, vierde op de Spelen in Tokio, gaat naar de halve finales, net als de Jamaicaanse Adelle Tracey.

02:04

Aftellen voor Scaunet

Terwijl de kwalificaties in het speerwerpen bij de mannen aan de gang zijn, maken de atletes zich klaar voor de reeksen van de 800 meter. Voor Vanessa Scaunet is het nog even wachten. Zij komt pas in de 5e reeks in actie, om 2.42 u. De top drie van elke reeks en de zes beste verliezende tijden stoten door naar de finale. 

01:49

Welkom!

Gisteren kwamen maar liefst 5 Belgen in actie op het WK atletiek in Eugene. Vandaag blijft de Belgische actie beperkt tot Vanessa Scaunet. Zij gaat om 2.42 u op zoek naar een plek in de halve finales van de 800 meter.

Voorts is het uitkijken naar de finales van de 200 meter bij de vrouwen en mannen, als afsluiter van deze WK-dag. U kan het hier weer allemaal volgen op de livestream en wij houden u natuurlijk ook met tekstupdates en video's op de hoogte.