Premier League klassement

Waarom wil Abramovitsj Chelsea plots zo snel kwijt? En kunnen er gevolgen zijn voor Romelu Lukaku?

 do 3 maart 2022 10:36
Roman Abramovitsj geeft Chelsea uit handen.

Het kaartenhuisje van Roman Abramovitsj (55) bij Chelsea is razendsnel ingestort. De Russische inval in Oekraïne heeft ook de steenrijke eigenaar van de Londense club meegesleurd. Sporteconoom Thomas Peeters duidt waarom Abramovitsj zo snel overgaat tot een verkoop van zijn blauwe geliefde.

"Als je me twee weken geleden had gezegd dat Roman Abramovitsj Chelsea zou verkopen, dan had ik je niet geloofd. Het is een enorme verrassing op dat vlak, al is zijn zet misschien iets minder groot na de gebeurtenissen die elkaar nu zo snel opvolgen."

 

Sporteconoom Thomas Peeters is dus niet volkomen verrast door de communicatie van Roman Abramovitsj, sinds 2003 eigenaar van Chelsea.

 

Abramovitsj dreigt een prijs te betalen voor zijn verwantschap met de Russische president Vladimir Poetin. De Rus probeert financiële sancties af te wenden en wil zijn Engelse liefde niet mee de dieperik in sleuren.

 

"Het is nog niet duidelijk wat zijn exacte beweegredenen zijn, maar het ziet er naar uit dat er persoonlijke sancties zullen komen", legt Peeters uit.

 

"Hij wil de bezittingen van de club dan ook vrijwaren. Mocht Abramovitsj geen zaken meer mogen doen, dan zou dat kunnen betekenen dat ook Chelsea geen transacties meer kan doen. Dat wil hij vermijden."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Chelsea is nu zeker meer waard dan bij de aankoop"

De bankrekening van Roman Abramovitsj kan natuurlijk tegen een stootje, maar zal hij Chelsea met winst kunnen verkopen? "Dat staat buiten kijf", antwoordt de sporteconoom.

 

"Van een omzet van 150 à 200 miljoen euro is Chelsea naar een omzet van ruim een half miljard gegaan op jaarbasis. De club is dus zeker meer waard dan bij de aankoop."

 

"We zijn misschien wat vergeten hoe de beginperiode van Chelsea onder Abramovitsj was: Chelsea was toen niet de Europese topclub die het nu wel is. Er zal dus zeker winst geboekt worden."

Iedereen weet dat Abramovitsj snel moet zijn, maar er is zeker interesse. Kijk maar naar Newcastle: zij presteren minder dan Chelsea, maar ook daar stonden ze in de rij.

Sporteconoom Thomas Peeters

Al is de klok geen bondgenoot van Abramovitsj. De Engelse politici hijgen in zijn nek. 

 

"Iedereen weet dat hij snel moet zijn, maar er is zeker interesse. Kijk maar naar Newcastle: zij presteren minder dan Chelsea, maar ook daar stonden ze in de rij."

 

"Een koper vinden zal dus geen probleem worden, maar als het snel moet gaan, dan is de onderhandelingsmarge van Abramovitsj natuurlijk minder groot."

Wie wordt de opvolger en zijn er gevolgen voor Romelu Lukaku?

De bal ging gisteren aan het rollen door de loslippigheid van een 86-jarige Zwitserse miljardair die beweerde dat Chelsea bij hem aangeboden was. Is dat het profiel van de opvolger van Roman Abramovitsj?

 

"Ja: denk in de eerste plaats aan het selecte clubje miljardairs. Of aan een investeringsmaatschappij van een oliestaat, al hebben de meesten intussen al een club."

 

"En als je zegt dat je de club verkoopt om hen uit het politieke vaarwater te houden, dan zijn zij ook geen logische partij om zaken mee te doen. Dan tref je weer personen met een politieke agenda."

 

Zullen er op korte termijn sportieve gevolgen zijn? "Chelsea draaide de laatste 10 jaar min of meer break-even. Ze zijn minder afhankelijk geworden van de directe financiële hulp van de mecenas, of toch veel minder dan in de jaren 2000."

 

"Ook Romelu Lukaku hoeft zich niet echt zorgen te maken. Zijn waarde wordt veel meer bepaald door zijn prestaties op het veld dan door deze transactie. Het is veel belangrijker dat hij vaak speelt en scoort om zijn marktwaarde te behouden."

Lees ook: