Ga naar de inhoud

Peng Shuai gaat naar curling kijken en spreekt met L'Équipe: "Ik was nooit vermist"

 ma 7 februari 2022 03:37
Peng Shuai zat tijdens de Winterspelen samen met de top van het IOC.

De zaak rond de Chinese tennisster Peng Shuai kreeg in de marge van de Winterspelen in Peking opnieuw veel aandacht. Vandaag heeft het Internationaal Olympisch Comité laten weten dat er een ontmoeting heeft plaatsgevonden tussen Peng Shuai en IOC-voorzitter Thomas Bach. De tennisster ging daarna naar een curlingmatch kijken en ze gaf ook een opgemerkt interview aan de Franse krant L'Équipe.  

Begin november postte Peng Shuai een bericht op het Chinese sociale medium Weibo waarin ze voormalig vicepremier Zhang Gaoli leek te beschuldigen van seksueel misbruik. Het bericht werd razendsnel opnieuw verwijderd en nadien was er grote onduidelijkheid over het welzijn van de tennisster.

 

"Where is Peng Shuai?", werd een vraag die steeds luider klonk. Wel, Peng Shuai is als toeschouwer aanwezig op de Winterspelen zo blijkt nu. 

 

Het Internationaal Olympisch Comité had al enkele keren eerder telefonisch contact met de tennisster en had aangekondigd dat er in januari een ontmoeting zou komen tussen voorzitter Bach en Peng Shuai. 

 

Uiteindelijk zaten de twee afgelopen weekend samen in aanwezigheid van Kirsty Coventry, een ander lid van het IOC. Na het diner ging Shuai nog naar een curlingmatch kijken samen met Coventry.

 

In een persbericht geeft het IOC een verslag van de ontmoeting. Zo zou Peng Shuai gezegd hebben dat ze na de pandemie opnieuw naar Europa wil reizen. Ook zou het drietal gesproken hebben over hun ervaringen als olympische atleten.

 

Wat er nog besproken werd, wilde het IOC niet prijsgeven. "We respecteren haar als atlete en als persoon. Het is haar leven en haar verhaal dus het is aan haar om erover te vertellen", liet Bach optekenen.

L'Équipe kon met de Chinese tennisster spreken

Het nieuws over de ontmoeting komt er op dezelfde dag als een interview van Shuai met de sportkrant L'Équipe. Daarin ontkende ze opnieuw dat ze ooit iemand beschuldigd heeft van seksueel misbruik.

 

"Dat was een misverstand. Ik wil iedereen bedanken die ongerust was over mij, maar ik snap niet goed waar die ongerustheid vandaan kwam."

 

"Ik wil niet dat mijn post nog verkeerd geïnterpreteerd wordt en ik zou willen dat het mediacircus stopt."

 

Ook over haar maandenlange verdwijning was Peng Shuai duidelijk. "Verdwenen? Ik was nooit vermist. Iedereen kon me zien. Ik heb niet altijd geantwoord op de vele berichten. Er waren ook problemen met de website van de WTA waardoor ik ze moeilijk kon contacteren, maar ik had altijd contact met mijn vrienden en collega's."

 

L'Équipe verduidelijkt dat het interview wel aan bepaalde voorwaarden onderworpen was. Zo antwoordde Peng Shuai in het Chinees en moest ze de precieze vragen op voorhand kennen. 

 

"Hoe mijn leven geweest is sinds november? Zoals het hoort, niet speciaal."

Ik wil iedereen bedanken voor hun bezorgdheid, maar ik snap niet goed waar dat vandaan kwam.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Lees ook: