Ga naar de inhoud

Snowboarder Sebbe De Buck zit in olympische wachtkamer: "Niemand had dit verwacht"

 wo 19 januari 2022 07:46
In Pyeongchang was Sebbe De Buck wel van de partij.

De vrees van snowboardminnend België is uitgekomen: Sebbe De Buck is net buiten de top 30 van de olympische ranking gevallen. België grijpt zo bij de mannen (voorlopig) naast een olympisch ticket voor de slopestyle en big air, al is er nog een waterkansje.

Even de feiten op een rij: Sebbe De Buck moest afgelopen weekend in Laax op de WB-manche slopestyle zijn plaats in de top 30, die recht geeft op een ticket voor België voor de Winterspelen, verdedigen.


Maar De Buck sneuvelde in de kwalificaties en tot overmaat van ramp beleefde de Duitser Noah Vicktor een topweekend. Dankzij zijn 13e plaats sprong Victor over onze landgenoot naar plaats 30.


Enkel als een land een quotaplaats niet invult of er iemand geblesseerd geraakt, mag De Buck alsnog naar Peking. "We wachten af of er nog een plaats vrijkomt", zegt Christophe Coppens, woordvoerder van de snowboardbond.


"Het kan altijd dat Noorwegen bijvoorbeeld beslist om slechts 2 snowboarders te sturen in plaats van de 3 waar ze recht op hebben. Dat ticket zou dan naar Sebbe gaan." Vrijdag zou dat normaal gezien bekend moeten worden.


"De kans is niet groot, maar als federatie hopen we natuurlijk nog om een man mee te sturen met de olympische selectie." In 2014 was Seppe Smits de eerste Belgische snowboarder op de Winterspelen, in 2018 waren Smits, De Buck en Stef Vandeweyer van de partij.

"Niemand had dit scenario verwacht"

Na zijn 5e plaats in Canada net na Nieuwjaar leek De Buck op weg naar de Winterspelen, maar op het einde liep het nog fout. De ontgoocheling was enorm, bevestigt Coppens. "Daar moet ik geen tekening bij maken."


"Niemand had dit scenario verwacht, de kans dat dit gebeurde was enorm klein en niemand had het zien aankomen. Maar dat is topsport. Je hebt natuurlijk enkel je eigen prestatie in de hand en die van je tegenstanders niet."


Voor het eerst sinds 2010 zal er wellicht geen Belgische mannelijke snowboarder op de Winterspelen staan. "Maar dat mag niet meteen gevolgen hebben voor de ontwikkeling van snowboarden in België. Als federatie en staf willen we er wel lessen uit trekken om te voorkomen dat het niet nog een keer voorvalt in de toekomst." 

De Belgische snowboarders op weg naar Peking

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Lees ook: