Ga naar de inhoud

Het jaar van Abdi: "Fan kwam selfie vragen toen ik net parkeerboete kreeg, gênant"

 zo 2 januari 2022 12:31

Een van de Belgen van het jaar in 2021 was Bashir Abdi. Ook dit jaar wil de marathonloper uitblinken. Het hoogtepunt moet het WK worden. Daar start hij als een van de favorieten. Maar het jaar begint wel met een kleine domper: Abdi kon niet gaan trainen op 1 januari door een kleine blessure.

Bashir Abdi heeft veel ambitie voor 2022: "Marathon op het WK atletiek moet hoogtepunt worden"

"Het was een fantastisch jaar, mijn beste seizoen tot nu toe", vat Abdi nog een keer zijn seizoen samen. "Ik was heel blij met mijn medaille op de Spelen, maar ik was daar geen 100 procent door het weer, de jetlag, de corona-omstandigheden. Na dat Europees record is dat gevoel volledig uitgewist."

 

Wat er ook veranderd is dit jaar: Abdi is intussen een BV. "In Gent was dat al zo, maar nu is het wel meer geworden. Ik vind het wel leuk, meestal. Maar soms is het ook wel een beetje gênant."

 

"Ik had mijn auto eens geparkeerd voor de apotheek", vertelt hij een anekdote. "Ik moest er maar enkele minuten zijn dus ik had geen parkeergeld betaald. Ik kwam terug en ik had een boete. En op dat moment kwam er toch iemand een selfie vragen. Dan is het wel even iets minder leuk."

 

Abdi werd niet verkozen tot Sportman van het Jaar, maar daar bleef hij zelf erg nuchter bij. Wat moet er in 2022 gebeuren opdat het wel zou lukken? "Mijn sport is heel mondiaal. Ik moet gewoon nog beter doen. Ik wil nog sneller lopen en nog medailles winnen. En dan hoop ik dat dat voldoende is voor de journalisten die mogen stemmen."

Er kwam iemand een selfie vragen nadat ik net een parkeerboete had gekregen. Dat is dan wel een beetje gênant.

"Als ik een goede voorbereiding heb richting WK is goud realistisch"

Vooruitblikken dan maar. Wat brengt 2022? "Ik vertrek binnenkort op hoogtestage naar Ethiopië. Dat is weer naar de realiteit en weg van alle - leuke - mediaverplichtingen. Dat wordt trainen, slapen en eten. Niets anders."

 

Er is wel een minpuntje. Abdi start het seizoen ook met een blessure. "Het is een klein scheurtje dat ontdekt werd door de arts van Team Belgium. Het is niet ernstig en het komt zeker in orde." Hij  moest wel zijn eerste looptraining van het jaar uitstellen. "Anders was ik op 1 januari net als vele anderen aan het trainen."

 

Het seizoen van Abdi begint met een halve marathon in Gent en dan ga ik naar Rotterdam. "Een magische plek voor mij. Ik ben daar geen underdog, maar topfavoriet. En dan komt WK eraan, in juli."

Voor mezelf hoop ik op een jaar vol sportieve hoogtepunten en zonder blessures.

"Ook daar ben ik een van de favorieten. Ik heb een olympische medaille en een van de beste tijden ter wereld. Dus dat zorgt wel voor extra druk, maar ik kan daar wel goed mee om. Stress is niet altijd negatief. Ik wil meedoen met de besten en hopelijk keer ik terug met een medaille."


Abdi hoopt uiteraard dat het een gouden plak wordt. "Het WK is een beetje hetzelfde niveau als de Spelen. Daar zijn er altijd minder bekende lopers die  kunnen verrassen. Of goud realistisch is, zal afhangen van mijn voorbereiding. Als die hetzelfde is als voor de Spelen, kan het. Maar alles moet meezitten. Hopelijk is het niet te warm en ook het wedstrijdverloop wordt belangrijk."


Wat mogen we Abdi wensen? "Een jaar vol sportieve hoogtepunten en zonder blessures. En dat we als samenleving veel leuks mogen beleven. Een jaar waarin iedereen zich een trotse Belg voelt, zonder racisme."

 

"Ik heb ook gevolgd wat er met Kompany gebeurd is. In onze sport gebeurt dat eigenlijk niet. Maar het is heel jammer. Ik denk niet dat de aandacht ervoor iets zal veranderen, eerlijk gezegd. Het is alweer gaan liggen."


En een wereldrecord? "Absoluut", antwoordt hij eerst vol overtuiging. "Ik bedoel: dat zien we nog wel."

Bekijk het eindejaarsinterview met Bashir Abdi

Lees ook: