Bashir Abdi: "Sluit niet uit dat ik ooit wereldrecord op marathon aanval"

De immer goedlachse Bashir Abdi pakte olympisch brons op de marathon in Tokio.

Bashir Abdi was afgelopen weekend te gast in de Weekwatchers op Radio 2.  De sympathieke marathonloper uit Gent beleefde een prachtjaar: brons op de Spelen, winst in de marathon van Rotterdam met een Europees record en 10 dagen geleden voor de derde keer papa geworden. Daarover mocht hij komen vertellen. Wat bleek: zijn honger is nog niet gestild.

"Het was een fantastisch sportjaar, niet alleen voor mezelf, maar ook voor België", trapte de 32-jarige atleet van Somalische afkomst een open deur in. "Ik hoop dat we met Team Belgium nog gelijkaardige jaren meemaken, maar voor mij was het absoluut een topjaar."

Dat leverde hem de Vlaamse Reus op en de Nationale Trofee voor Sportverdienste.

 

Al was het niet alleen maar geluk in 2020. "Als je 200 km per week loopt, is er niets dat vanzelf gaat. Ik heb ook ups en downs gehad. Die horen er altijd bij", relativeerde Abdi, die hard werkt voor zijn successen en ook vaak op hoogtestage trekt naar Ethiopië, waar het comfort ver te zoeken is.

 

Maar die inspanningen lonen. Abdi zette eind oktober in Rotterdam 2u03'36" neer op de marathon, een verpulvering van het Europese record. Dat betekent: 20,5 km/u gemiddeld gedurende 2 uur.

"Als topfavoriet naar het WK in 2022"

Toch ziet de nummer 2 van het voorbije Sportgala altijd ruimte voor verbetering. "Het is de bedoeling van elke topsporter om een bepaald niveau te bereiken en van daaruit verder te groeien."

"Ik heb nu 20,5 km/u gelopen, de vraag is: "Kan ik nog een stuk sneller?" Daar droom ik absoluut van. Ik sluit niet uit dat ik op een dag het wereldrecord zal aanvallen." Dat staat sinds 2018 op 2u01'39" op naam van de Keniaan Eliud Kipchoge.

Het is nu niet zo dat tijd belangrijker wordt dan medailles voor Abdi. "Het gaat om de combinatie van beiden. Tijden zijn er om verbeterd te worden, medailles zijn voor altijd."

"2022 is een belangrijk atletiekjaar met het WK in Eugene, VS. Daar ben ik niet meer de underdog, maar een van de topfavorieten. Ik hoop dat ik die rol kan waarmaken. Maar ik droom er ook van om in de geschiedenisboeken te staan als een van de snelste mensen ter wereld op de marathon."

Ik heb nu 20,5 km/u gelopen op de marathon. De vraag is: "Kan ik nog een stuk sneller?" Daar droom ik absoluut van.

Bashir Abdi