Ga naar de inhoud

Sportmomenten van 2021: gouden Nina, bronzen Bashir en de Cats

 zo 2 januari 2022 09:33

Na een, voor ons land, geslaagd sportjaar werden enkele weken geleden onze atleten gevierd op het Sportgala. Op de rode loper vroegen wij aan de genomineerden wat voor hen hét sportmoment van 2021 was.

"Goud op de brug met ongelijke leggers: extraordinaire!"

Dat Sportvrouw van het Jaar Nina Derwael voor haar olympische titel kiest is niet meer dan logisch. Maar ook op de Red Lions maakte die prestatie een diepe indruk: "Die medaille van Derwael was heel speciaal, die hebben we in het olympisch dorp bekeken in ons kamerke."

 

Roger Lespagnard, coach van Thiam en zelf leraar lichamelijke opvoeding, weet hoe moeilijk turnen is. "Ik weet waarover ik spreek en het is een grootse prestatie, die  gouden medaille op de brug met ongelijke leggers. Extraordinaire!"

 

Voor basketbalicoon Ann Wauters is de bronzen medaille van Bashir Abdi haar moment. "Dat moment ga ik nooit vergeten. Zo mooi. Zo aandoenlijk.  Waar prestatie, vriendschap en loyauteit samenkwamen. Echt wel een topmoment."

De marathon. Waar prestatie, vriendschap en loyauteit samenkomen. Mijn topmoment!

Ann Wauters

Ook Abdi zelf herinnert zich die wedstrijd maar al te goed. "Het was een wedstrijd waar ik geen plezier in had en aan het afzien was. Dat is mij het meeste bijgebleven."

 

Ook de Cats worden in één adem genoemd met alle grote prestaties van 2021. "In onze eigen sport hebben we toch ook wel wat topmomenten gehad", lacht Ann Wauters. "Australië, de nummer twee van de wereld, op de Spelen verslaan was heel speciaal voor ons."

 

Cynthia Bolingo denkt ook aan de Cats: "Zelfs al zijn ze er niet in geslaagd hun doel te bereiken, toch vind ik dat ze geweldig gepresteerd hebben."

Herbeleef de gouden oefening van Nina Derwael

Herbeleef de race van bronzen Bashir

Herbeleef de overwinning van de Cats tegen Australië

Andere opmerkelijke prestaties

  • Matthias Casse: "Voor mij was het een gevuld sportjaar. Maar als eerste mannelijke Belg ooit wereldkampioen judo worden was wel iets uniek, historisch."
 
  • Peter Genyn: "Ik vrees dat ik voor mijn eigen 100 meter op de Paralympische Spelen ga kiezen. Dat vergeet ik nooit."
 
  • Joachim Gérard: "Mijn eerste Grand Slam winnen was echt een groots moment en iets dat ik nooit zal vergeten."
 
  • Loïc Luypaert: "Wat Wout van Aert geflikt heeft in de Ronde van Frankrijk was echt uniek. We zijn allemaal ook wielerfans en dat was fantastisch om te zien."
 
  • Bashir Abdi: "De finale van het hoogspringen op de Olympische Spelen met Barshim en Tamberi vond ik heel inspirerend."
 
  • Felice Mazzu: "De titel halen met Union was een fantastisch moment."
 
  • Roger Lespagnard: "De speciale ontknoping in de Formule 1, met twee opmerkelijke en verschillende karakters,  vond ik wel opmerkelijk."
 
  • Nafi Thiam: "Een atlete die me geraakt heeft op de Olympische Spelen was zeker en vast Simone Biles. Niet alleen voor haar persoonlijk, maar voor wat het betekende voor alle andere atleten."

Herbeleef de de wereldtitel van Matthias Casse

Herbeleef de gouden race van Peter Genyn

Herbeleef de Grand Slam van Joachim Gérard

Herbeleef de hoogspringfinale op de Olympische Spelen

Herbeleef de ongelooflijke slotrace in de F1