Ga naar de inhoud
Speelschema groep F
Polen België 1-1
België Albanië 7-0
België Kosovo 7-0
Noorwegen België 4-0
België Armenië 19-0
België Polen 4-0
Albanië België 0-5
Kosovo België 1-6
België Noorwegen 0-1
Armenië België 0-7
Stand groep F
    M W V G PTN
1. Noorwegen 10 9 0 1 28
2. België 10 7 2 1 22
3. Polen 10 6 2 2 20
4. Albanië 10 3 6 1 10
5. Kosovo 10 2 7 1 7
6. Armenië 10 0 10 0 0

"Als de Noorse defensie onder druk komt, zijn er kansen voor de Red Flames"

 di 26 oktober 2021 08:56
"Veel speelsters bij Noorwegen kunnen het verschil maken", weet Noorwegen-kenner David Brocken.
"Veel speelsters bij Noorwegen kunnen het verschil maken", weet Noorwegen-kenner David Brocken.

De Red Flames spelen vanavond een belangrijke wedstrijd in de kwalificaties voor het WK 2023. Tegenstander Noorwegen is een grootmacht in het vrouwenvoetbal, maar niet alles is peis en vree bij de Noorse nationale ploeg. Dat vertelt ex-voetballer David Brocken, die al jaren in Noorwegen woont en het Noorse voetbal door en door kent.

"Je kunt er hier in Noorwegen niet omheen: vrouwenvoetbal is hier echt populair", vertelt David Brocken. "Normaal gezien doet de nationale ploeg het vrij goed, maar nu zijn er wat strubbelingen. De match tegen België wordt dan ook vrij belangrijk."

"Een aantal speelsters is niet tevreden. Er is veel commotie over Ada Hegerberg, een van de beste speelsters ter wereld. Zij is lang geblesseerd geweest en is nu weer fit, maar ze wil niet langer spelen voor de nationale ploeg. Hegerberg is het niet eens met de manier van werken hier in Noorwegen."

"Er is al vaak geprobeerd om haar op andere gedachten te brengen, maar ze blijft consequent neen zeggen. Noorwegen teert iets te veel op de successen van een paar jaar geleden en staat te weinig open voor verandering. Dat is waar Ada Hegerberg over valt."

"Meer en meer speelsters zijn nu ook aan de slag in het buitenland en zien daar ook dat er op een andere manier getraind wordt dan in Noorwegen. Zij beginnen zich ook vragen te stellen. En dat wordt dan ook nog wat in de hand gewerkt door de media, die naar mijn mening ook wel iets te kritisch is."

Lyon-speelser Ada Hegerberg wil niet meer voor Noorwegen voetballen.
Lyon-speelser Ada Hegerberg wil niet meer voor Noorwegen voetballen.

"Red Flames moeten uitgaan van eigen kracht"

Vorige week bleef Noorwegen in Polen steken op een gelijkspel en dat is hard aangekomen, maar David Brocken nuanceert de teneur in de Noorse pers. "Het vrouwenvoetbal is in veel landen gewoon erg geëvolueerd. Veel landen zijn op de goeie weg, terwijl Noorwegen wat ter plaatse trappelt", klinkt het.

Dreigt Noorwegen zijn status van toonaangevend land in het vrouwenvoetbal dan kwijt te spelen? "Dat zou hier echt een drama zijn", weet Brocken, die merkt dat de match tegen de Red Flames erg leeft in Noorwegen.

"Iedereen wordt gemobiliseerd, zelfs de spelers van de mannenploeg draven op in reclamespots om de mensen op te roepen om te komen supporteren. Ik verwacht een heel geconcentreerd Noorwegen. Misschien zelfs overgeconcentreerd. Mogelijk kan België daar wel munt uit slaan."

"De Red Flames moeten uitgaan van hun eigen kracht en hebben het ook in eigen handen."

Eric Van Meir, David Brocken en Kjetil Rekdal
Eentje uit de oude doos: David Brocken (m) op de bank van Lierse. U herkent ook Eric Van Meir (l) en Kjetil Rekdal (r).

"Als de Noorse verdediging onder druk komt, zijn er kansen"

In afwezigheid van Ada Hegerberg is Barcelona-speelster Carolina Hansen de ster van de Noorse nationale ploeg. "Zij heeft een ongelooflijk goed seizoen achter de rug in Barcelona", zegt Brocken.

"Zij kan echt het verschil maken. Technisch is ze heel sterk en ze is ook snel en kan afwerken. Bovendien heeft ze ook al veel jaar ervaring op het hoogste niveau."

"Aanvallend is Noorwegen traditioneel sterk en ze hebben ook verschillende speelsters die een wedstrijd kunnen beslissen. Op stilstaande fases zijn ze ook heel sterk, maar in verdediging vind ik ze zwak, zeker wanneer ze onder druk gezet worden. Dan liggen er kansen voor België."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
bekijk ook: