Ga naar de inhoud
Noorwegen komt al snel op 1-0.

Kater voor Flames: sterk Noorwegen stuurt België met 4 goals weer naar huis

 di 26 oktober 2021 20:50
noorwegen red flames

De Red Flames zijn er niet in in geslaagd om iets te oogsten bij concurrent Noorwegen. De Belgen meenden er iets te kunnen rapen, maar de realiteit was anders: een gretige thuisploeg speelde een wervelende eerste helft (2-0) en controleerde daarna met nog 2 goals. Met 4-0 lijkt de strijd om het rechtstreekse WK-ticket beslecht. Noorwegen leidt nu met 3 punten meer dan België.

Scoreverloop:
7' Bergsvand 1-0
30' Graham Hansen 2-0
68' Terland 3-0
91' Syrstad Engen 4-0

België en Noorwegen gingen samen op kop in voorrondegroep F van het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland met 7 op 9. De Flames achtten het moment geschikt om Noorwegen de loef af te steken. Zelf had het twee 7-0-zeges op zak tegen Albanië en Kosovo en de Noren waren in Polen niet verder gekomen dan 0-0.

Maar Noorwegen is natuurlijk een topland, de nummer 12 van de wereld en er al altijd bij op een WK, België nog nooit. Het klasseverschil was vanaf de eerste minuut duidelijk. Een gretige thuisploeg was overal een stapje sneller dan de Flames, die achter de feiten aanholden.

Doelvrouw Evrard had haar handen vol, redde een pak kansen, maar kon de snelle 1-0 van Bergsvand niet vermijden. Die mag na 7 minuten te makkelijk koppen op een corner.

 

Evrard en haar verdedigers moesten alle zeilen bijzetten, want de Noorse golven bleven maar aanspoelen.

Toch zat een Belgische gelijkmaker er uit het niets in: Wijnants kopte vrijstaand net over en Wullaert miste na een mooie doorsteekpass van Wijnants. Het waren zeldzame maar gevaarlijke tegenprikken van de bezoeksters.

De Noren maalden er niet om en bleven aan een hoog tempo aanvallen. Sterspeelster Graham Hansen profiteerde van balverlies op het middenveld, liep p het Belgische doel af, omspeelde 2 verdedigers en trapte staalhard binnen. De 2-0 bij de  rust was meer dan verdiend voor de thuisploeg.

Rechtstreeks WK-ticket lijkt ver weg

Coach Ives Serneels rekende op dezelfde namen na de rust en in het eerste kwartier was de partij ook in evenwicht. De Caigny kopte de aansluitingstreffer op de paal en Vanhaevermaet wou graag een penalty na een duw in de 16, maar die kwam er niet.

Zonder tegengoal kon Noorwegen de tweede helft controleren, het hoefde ook niet echt meer. Naar het einde toe kwam de thuisploeg voor een enthousiast publiek evenwel weer opzetten. Reiten bediende Terland, die randje buitenspel de bal voorbij Evrard schoof.

België bracht 4 frisse krachten in, maar die konden het tij niet meer keren. Een goaltje had de situatie minder uitzichtloos gemaakt, maar die werd integendeel nog erger. Een schot van Systad Evrard week af op Tysiak: 4-0.

De eerste van de groep mag rechtstreeks naar het WK, de tweede speelt barrages. Na vanavond lijkt wel duidelijk dat Noorwegen dat pleit in zijn voordeel heeft beslecht. Al is er natuurlijk nog de return op 2 september 2022.

België zal eerder naar Polen moeten kijken om de 2e plaats. Polen won vanavond met 2-0 van Albanië en wipte over België naar de 2e plaats. 

"Noorwegen was beter vandaag"

Amber Tysiak: "Het was een moeilijke match. Bij momenten hebben we wel goed gevoetbald en kwamen we er goed uit. Maar als je naar de individuele kwaliteiten van de tegenstanderz kijkt, dan is dat pure klasse. Daar hebben we het vandaag moeilijk tegen gehad."

"Op enkele belangrijke momenten was het net niet. Ik denk dat we even goed 1-1 hadden kunnen maken in de eerste helft. Wij lieten dat liggen, maar zij scoorden dan wel."

 

"We zitten nu niet in zak en as, we mogen niet vergeten wat we afgelopen week al gebracht hebben. Het is nog lang. De druk verhoogt nu wel, maar we moeten uit de moeilijke momenten van vandaag leren en groeien als team."

Zonder doelvrouw Nicky Evrard was de score hoger opgelopen: "De eerste helft was moeilijk, maar het is erg dat we hier 4 goals slikken. Als we eerlijk zijn, was Noorwegen wel beter vandaag."

 

"Het verschil lag in enkele sleutelmomenten. Wij pakten bijvoorbeeld ongelukkig een tegengoal, wij raakten dan de paal. Gaat die bal binnen, dan heb je weer een wedstrijd."

 

"We mogen nu niet alles negatief bekijken. We speelden tegen een goed Noorwegen. Wij moeten nog wat stappen zetten."

Bondscoach Ives Serneels vond de 4-0 "zwaar": "In de match waren er beslissende momenten waarop Noorwegen scoorde. Wij hadden de mogelijkheden om de 2-1 te maken, met Wijnants en Wullaert en De Caigny. Aan de overzijde viel dan de 3-0."

"Voor mij is belangrijk met de kwaliteiten van deze groep dat iedereen geprobeerd heeft er 100 procent voor te gaan. In Polen (0-0) was ik heel teleurgesteld dat we daar na 10 minuten niet meer gevoetbald hebben. Vandaag stonden we tegen een ploeg met alleen profs. Daar ligt voor ons nog werk op de plank, we moeten proberen progressie te maken."

Aanvoerster Tessa Wullaert wilde niet te negatief zijn: "Wanneer we de bal hadden, durfden we vooruit te spelen. Dat deden we tot dusver niet tegen grote ploegen. We hebben Noorwegen soms gedomineerd. We hielden goed de bal bij, maar vonden geen diepgang."

 

"Het is jammer, maar we wisten dat het hier moeilijk zou worden. Het is fijn dat mensen denken dat we hier iets kunnen rapen, maar we moeten realistisch zijn. Zij hebben veel kwaliteiten, wij moeten nu kijken naar Armenië en Polen."

 

 

Reacties na de 4-0-nederlaag tegen Noorwegen

Noorwegen - België

20:52
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
20:51

Einde: 4-0

België heeft een flinke kater opgelopen in Noorwegen. Het trok naar Noorwegen met twee 7-0-overwinningen op zak en dacht kans te maken om iets te oogsten. Maar dat liep helemaal anders.

Voor de rust werden de Belgen overlopen, de 2-0 was nog zacht uitgedrukt, al had er ook een Belgisch goaltje kunnen vallen.

Het eerste kwartier na de rust zetten de Belgen hun voet naast de thuisploeg, maar op het eind maakte een controlerend Noorwegen het klasseverschil duidelijk met nog 2 goals. Een mooi uitgespeeld, een tweede met een ongelukkige owngoal.

20:47

Owngoal België: 4-0

Pech voor de Flames: de gretig ingevallen Saevik bedient Engen, die op doel trapt. De bal wijkt af op Tysiak, Evrard is kansloos.

20:45

Egoïstische Hansen

Hansen is nog eens bezig aan een nummertje, maar ze wil te veel en een dribbel/tik te veel levert de bal in bij de Belgische verdediging.

20:43

Noorwegen speelt de match uit

De Belgische vrouwen kunnen niet echt een vuist meer maken. Ze kunnen niet meer voor gevaar zorgen op de helft van de thuisploeg.

20:37

Eurlings biedt De Caigny kans aan

De pas ingevallen Eurlings zet zich goed door op de rechterkant, behoudt het overzicht en bedient De Caigny. Die kan vrijstaand aanleggen, maar haar schot gaat te centraal. Fiskerstrand heeft er niet veel moeite mee.

20:35

Dubbele wissel België

Serneels gooit er nog eens 2 keer vers bloed in. Isabelle Iliano komt voor Jody Vangheluwe, dat is een verdediger voor een verdediger. Maar Hannah Eurlings is een spits in de plaats van verdediger Davina Philtjens.

20:33

Graham Hansen dribbelt

Vedette Graham Hansen laat nog eens zien waarom ze de beste is op het veld: de nummer 10 van Noorwegen en Barcelona loopt voorbij 1, 2, 3 verdedigers, maar kan niet besluiten.

20:31

Opportunistische De Caigny

De Belgen weten dat de match verloren is, maar het doelsaldo kan mogelijk nog een rol spelen, dus blijven ze op zoek gaan naar een goal. De Caigny probeert het van heel ver. De bal leek niet goed weg, maar belandde toch nog op het dak van het doel.

20:24

Dubbele wissel België

Serneels grijpt meteen in met zijn eerste wissels van de match. Jarne Teulings en Sarah Wijnants gaan eraf, met Marie Minnaert en Chloé Vande Velde krijgen we 2 frisse krachten op het middenveld.

20:23

Terland scoort: 3-0

Op het moment dat we schreven dat Noorwegen niet echt aandrong, deed Terland de boeken toe.  Reiten stak mooi door de laatste verdedigende lijn van de Belgen tot bij Terland, die de bal mooi voorbij Evrard en naast de paal schoof.

20:21

Het hoeft niet meer voor Noorwegen

De thuisploeg komt af en toe eens opzetten, maar het wervelende van de eerste helft blijft achterwege. Het hoeft ook allemaal niet zo dringend meer bij Noorwegen, want de 2-0-tussenstand blijkt voorlopig een veilige.

België heeft meer de bal en wordt ook minder teruggedrongen, maar echt gevaarlijk kunnen de Flames niet zijn. Noorwegen heeft alles goed onder controle.

20:15

Nog 30 minuten

Noorwegen heeft nog geen kans afgedwongen in de tweede helft. België zit aan 3 stuks, maar wel niet binnen het kader.

De Flames zitten beter in de match, omdat ze wat hoger zijn gaan spelen, storen en druk zetten.

20:15
20:14

Thuispubliek fluit

Maanum valt over Evrard in de Belgische 16, maar België voetbalt gewoon verder. Dat zint het thuispubliek niet. Na wat passes vindt Tysiak het welletjes en trapt op aangeven van Hansen de bal over de zijlijn.

20:09

De Red Flames zijn goed begonnen aan de tweede helft.

Radiocommentator Hermien Vanbeveren
20:07

België wil penalty

Maar er is te weinig aan de hand bij de duw op Vanhaevermaet bij een corner. De Engelse topref Rebecca Welch geeft geen kik.

20:06

De Caigny op de paal

Het zit België niet mee. De tweede helft is evenwichtig begonnen. De eerste grote kans is voor de bezoekers. De Caigny kopt - tussen 3 Noorse vrouwen - de bal goed naar doel, maar de bal spat uiteen op de paal. Geen aansluitingstreffer.