Ga naar de inhoud

Dedecker lyrisch over Casse: "Verwacht morgen een legendarische prestatie"

 ma 26 juli 2021 19:26
Matthias Casse
Casse neemt het morgen om 4 u op tegen de Puertoricaan Adrian Gandia (IJF 33).

Morgen probeert Matthias Casse ons land een tweede medaille te schenken. Voormalig bondscoach Jean-Marie Dedecker gelooft alvast in de winstkansen van Casse. "Als er iemand goed voorbereid is, dan is hij het wel."

41 jaar na Robert Van de Walle en 25 jaar na Ulla Werbrouck hoopt ons land weer een gouden medaille te veroveren in het judo. Matthias Casse staat als regerend wereldkampioen als topfavoriet aan de start. "Ik verwacht een legendarische prestatie", is voormalig bondscoach Jean-Marie De Decker optimistisch. 

 

"De verwachtingen mogen hoog zijn", is Dedecker duidelijk bij Radio 1. "Hij is wereldkampioen, heeft ook al iedereen geklopt en heeft een heel gunstige loting. Maar het is judo. En in het judo ligt er altijd wel een bananenschil klaar. Robert Van de Walle is olympisch kampioen geworden in 1980. Hij was topfavoriet in 1984 en is eruit gegaan in de eerste ronde."

 

"Alles minder dan goud zal aanvoelen als een ontgoocheling. Niet alleen voor mij, maar zeker ook voor hem. Natuurlijk, een ontgoocheling is het nooit. In het judo sta je maar eenmaal in de schijnwerpers, ook al ben je wereldkampioen. Als je olympisch kampioen wordt of een medaille haalt, dan is dat eeuwige roem."

"Casse is een wonderboy"

"Casse is een superatleet", is Dedecker lyrisch over de Belgische medaillehoop. "En als er iemand goed voorbereid is, dan is het hij het wel. Hij werkt al enkele jaren met Mark van der Ham, een fantastische trainer met van wie hij die assertiviteit geleerd heeft. Ik zie dat heel graag bij een atleet."

 

"Het is een beer. Casse is fysiek een heel sterke judoka, wat hem heel moeilijk te werpen maakt. Ook conditioneel is hij op dreef. Als hij nu verlengingen moet vechten, dan komt hij daar altijd als sterkste uit. Daarnaast is hij technisch heel getalenteerd én is hij hoogbegaafd. Het is een wonderboy."

 

"Die jongen is er klaar voor. Hij kent ook de stress. Hij is meegegaan naar Rio in 2016 met Dirk Van Tichelt. Hij weet wat winnen is. Ik sta te popelen om te kijken."

programma Matthias Casse (-81 kg)
R1 vrij    
R2 Adrian Gandia (PRi) ippon (naar 1/8e finales) verslag
8F Robin Pacek (Zwe) ippon (naar 1/4e finales) verslag
KF Alan Choebetsov (Rus) ippon (naar 1/2e finales) verslag
HF Takanori Nagase (Jap) verlies (waza-ari in golden score) verslag
Brons Tato Grigalasjvili (Geo) ippon (brons) verslag

"Nikiforov kan voor de verrassing zorgen"

Naast Casse komt er deze week met Toma Nikiforov nog een Belg in actie op de tatami. "Ook hij is een medaillekandidaat", denkt Dedecker. "Al heeft hij een heel zware loting. Hij komt naar alle waarschijnlijkheid in de tweede ronde uit tegen wereldkampioen Fonseca. Maar net zoals er een bananenschil kan zijn voor Casse, kan die er ook zijn voor Fonseca."

 

"Nikiforov kan absoluut voor een verrassing zorgen. Hij kan er uitgaan in de eerste ronde, maar hij kan ook goud veroveren. Het is niet zo’n zekerheid zoals Casse, maar hij heeft wel de ervaring en hij heeft het in zich."

programma Toma Nikiforov
donderdag 29 juli -100 kg out in 2e ronde verslag
Lees ook: