Ga naar de inhoud

FC De Criminelen, boek over voetballers en misdaad: "Niets verzonnen!"

 za 5 juni 2021 10:41
Joost Houtman is de auteur van FC De Criminelen.
Joost Houtman is de auteur van FC De Criminelen.

Wie voor het EK voetbal nog wat wil opwarmen met een beetje lectuur, die kan naar de boekhandel voor “FC De Criminelen”. “Sommige verhalen lijken een scenario voor een film, maar het is een “true crime”-boek”, zegt auteur Joost Houtman. Drie gelukkigen vinden een exemplaar in de brievenbus.

Houtman verzamelde verhalen van voetballers die tijdens of na hun carrière in de criminaliteit zijn beland of er als slachtoffer bij betrokken geraakten. 

 

“Van bekende voetballers ben ik op zoek gegaan naar de verhalen die we nog niet kenden. Andere bekende verhalen heb ik eens helemaal uitgespit, bijvoorbeeld dat van de onfortuinlijke Andres Escobar.” 

 

Die onfortuinlijke Colombiaan maakte een owngoal op het WK 94 en werd daarom vermoord – of hoe dat nu precies in elkaar zat, dat lees je in het boek. “En van de minder bekende voetballers selecteerde ik de allerstrafste stoten.”

 

Een gruwelijk voorbeeld van zo’n stoot is de Braziliaanse doelman Bruno de Sousa. “Hij speelde bij de topclubs in Brazilië en stond op het punt voor Barcelona te tekenen, toen hij een minnares zwanger maakte." 

 

"Zij wou het kind niet laten weghalen en daarom liet hij haar op gruwelijke wijze vermoorden. Je kan het zo niet verzinnen.”  

 

“En misschien nog het strafste: na een paar jaar kon hij de gevangenis al verlaten én vond hij snel onderdak bij een Braziliaanse tweedeklasser.”

Andres Escobar, vermoord door een owngoal? Lees in het boek hoe het precies in elkaar zat.

Scheermesje in de handschoen

De “graad van misdaad” in het boek varieert heel sterk. Zo is er het verhaal van de Chileen Roberto Rojas, nog een doelman. “Hij moest met Chili een WK-kwalificatiematch spelen in en tegen Brazilië." 

 

"Het geloof in de eigen kansen was niet groot en daarom bedacht hij een snood plan. Tijdens de match verwondde hij zichzelf met een scheermesje dat hij in zijn handschoenen had verstopt." 

 

"Zo wilde hij doen uitschijnen dat hij was geraakt door een vuurpijl van de Braziliaanse fans, in de hoop dat Chili de match dan voor de groene tafel zou winnen. Maar hij werd ontmaskerd.”

Luister naar de reportage en speel mee

Luister hieronder naar de volledige reportage. 

Deze drie gelukkigen vinden binnenkort een exemplaar in de brievenbus:

 

  • Noah Demaret uit Wetteren
  • Elie Pauwels uit Geel
  • Eef Nuyens uit Lier