Ga naar de inhoud

Trainingspartner Evenepoel: "Of hij in vorm is? Hij vloog over Pajottenland"

 za 8 mei 2021 08:06
Remco Evenepoel heeft naar eigen zeggen nog nooit zo scherp gestaan: 60,5 kg.

Is Remco Evenepoel (21) na zijn zware val in topvorm geraakt voor zijn debuut in de Giro? Dat kan zijn vaste trainingspartner Siebe Roesems (19) misschien nog het best inschatten. "Remco maakte progressie met de kilometer, heel knap om te zien", zegt hij.

Siebe Roesems dweilde de voorbije maanden de Vlaamse wegen af in het spoor van Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick Step). Hij is dan ook razend benieuwd hoe zijn trainingspartner zijn debuut in de Giro zal verteren. "Ik heb echt zenuwen", vertelt Roesems. "Ik weet hoe hard hij heeft moeten knokken om terug te komen."

 

En laat er geen twijfel over bestaan: Evenepoel heeft diep gezeten. "Hij heeft mentaal en fysiek heel wat moeten doorstaan. In de eerste weken was het zelfs niet zeker of Remco nog zou kunnen presteren."

 

"Maar hij heeft een harde kop en heeft het goed aangepakt. Het ging zeker niet van een leien dakje, het was met ups en downs. Maar hij is zeker in staat om op zijn beste niveau te presteren."

Elke week zette hij stappen waar andere wielrenners langer over doen. Het eerste trainingsritje begon met een gemiddelde snelheid van 30 km/u. Een week later was dat al 32 km/u.

Siebe Roesems

In het spoor van Remco zag Siebe Roesems meteen: "Klasse verdwijnt niet". "Uiteraard was zijn conditie niet helemaal top in het begin, dat is logisch. Maar de wielrenner zit er in en die krijg je er niet meer uit. Remco maakte progressie met de kilometer, heel knap om te zien."

 

"Je merkte ook snel dat hij goesting kreeg en dat het goed ging. Elke week zette hij stappen waar andere wielrenners langer over doen. Het eerste trainingsritje begon met een gemiddelde snelheid van 30 km/u. Een week later was dat al 32 km/u. Je voelde dat die power snel terug was."

 

"Hoe je ziet dat hij in vorm is? Remco heeft van zichzelf een ongelofelijke souplesse. Naarmate hij meer in vorm kwam, schoot die souplesse de lucht in. Hij vloog met een bepaald gemak over het Pajottenland. Ook in de Ardennen en op stage in Spanje toonde hij die souplesse."

 

"Ook in zijn berichten merk je dat hij er echt klaar voor is. Zijn moraal zit hoog en dat is heel tof om te zien."

 

(Lees verder onder de Tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

60,5 kg? "Remco is zeer specifiek bezig met zijn gewicht"

Remco Evenepoel zag er bij de ploegvoorstelling in Italië ook messcherp uit: 60,5 kg. "Scherper dan ooit", verklapte hij. "Snel fietsen en hard stampen volstaan niet meer in het hedendaagse wielrennen", weet ook Siebe Roesems. "Je moet heel mager staan."

 

"Remco geeft me ook tips op dat vlak: wat je het best kan eten na bepaalde trainingen... Hij is er zeer specifiek mee bezig, dat is geen geheim. De meeste toppers verliezen hun weegschaal niet uit het oog."

 

"Door te trainen kom je gemakkelijk op een bepaalde scherpte, maar om echt scherp te staan voor een wedstrijd, moet je extra inspanningen doen. Die laatste grammetjes gaan er niet zo gemakkelijk af."

Ik geloof dat Remco in de roze trui kan blinken, maar we mogen ons daar niet op vast pinnen.

Siebe Roesems

Toch blijft het ook voor Siebe koffiedik kijken of Evenepoel zijn topvorm te pakken heeft. "Het is zijn eerste wedstrijd en dan al meteen 3 weken. Hoe gaat hij het doen? Die vraag stellen we ons allemaal."

 

"Als hij aan de start staat, is het om het beste van zichzelf te geven. Ik geloof dat hij op het einde van die 3 weken in die roze trui kan blinken. Maar we mogen ons daar niet op vast pinnen. Het is zeker geen schande als hij die niet zou halen." 

 

"We moeten hem de tijd te geven om er terug in te komen. Met Remco weet je nooit. Hij heeft nog nooit een grote ronde gereden, dus we moeten hem de ruimte geven om het te ontdekken."

Lees ook: