Ga naar de inhoud

Wat is er aan de hand met de ploeg van Nacer Chadli? Van kampioen naar degradatiezone

 do 1 april 2021 10:05
Nacer Chadli
Nacer Chadli (en Boli Bolingoli) spelen dit seizoen in het shirt van Basaksehir.

Rode Duivel Nacer Chadli beleeft een moeilijk seizoen in Turkije, maar wat dan gezegd van zijn club Basaksehir? De kampioen van vorig seizoen is dit jaar in de frontlinie van de degradatiestrijd beland. "Het is heel moeilijk uit te leggen, volgens mij is de club gewoon uitgeperst", vertelt Yordi Yamali, kenner van het Turkse voetbal.

Flashback naar eind juli vorig jaar. Voor het eerst in zijn geschiedenis kroonde Basaksehir zich tot kampioen van Turkije. De traditionele topclubs volgden op ruime afstand. "Het is wel passend dat een ploeg zonder supporters tijdens deze pandemie zegeviert. Ze zijn het al jaren gewend zo te spelen", zei Yamali toen aan Sporza.

 

Acht maanden later domineert corona nog altijd de internationale agenda, maar voor de club uit Istanbul ziet de wereld er wel totaal anders uit. 30 wedstrijden zijn er al gespeeld in de Turkse Süper Lig. Basaksehir staat een punt boven een degradatieplaats en drie van de vier ploegen onder hen hebben een match minder gespeeld.

 

Rode alarmbellen gaan dus af bij de ploeg van Nacer Chadli en Boli Bolingoli (ex-Club Brugge). "Het draait echt al een heel seizoen heel slecht bij de kampioen. Ze begonnen met drie nederlagen en verloren in totaal al 14 keer", zegt Yamali.

 

"De grootste afgang kwam er in januari. Een 1-5-nederlaag thuis tegen promovendus Hatayspor. Toen moest de trainer die hen kampioen had gemaakt, plaatsmaken voor Aykut Kocaman, een grote naam in Turkije. Ook hij krijgt de trein niet op de rails voorlopig. Basaksehir speelt defensief betonvoetbal."

Uitgeperst na het behalen van de titel?

De logische vraag is wat er aan de hand is dit seizoen met Bahaksehir. Maar een duidelijk antwoord moet Yamali ons schuldig blijven. "Dat is het vreemde. Ik kan niet echt de vinger op het probleem leggen."

 

"Er zijn wel wat spelers met grote namen vertrokken. Elia, Robinho, Clichy, Skrtel en Inler. Maar Elia, Robinho en Inler speelden ook in het kampioenenjaar een bijrol. Sterkhouders als doelman Babacan, Demba Ba en Topal zijn wel gebleven en er zijn nieuwe spelers als Chadli gearriveerd."

 

"Ook de filosofie van de club is dezelfde gebleven: spelers halen die op een zijspoor zitten bij clubs in Europa of een Turkse topclub. Basaksehir heeft ook wel wat coronagevallen gehad, maar niet meer of minder dan andere clubs. En bij mij weten is er ook financieel niets veranderd."

 

"Wat blijft er dan nog over? Volgens mij is de club gewoon uitgeperst. Basaksehir is vijf of zes seizoenen bezig geweest met het behalen van de titel. Nu die ambitie gerealiseerd is, is het op. Zoals je het soms ziet bij projecten van José Mourinho."

Basaksehir is vijf of zes seizoenen bezig geweest met het behalen van de titel. Nu die ambitie gerealiseerd is, is het op.

"Schijn bedriegt bij de traditionele drie"

Het omgekeerde verhaal van Basaksehir maken de traditionele topclubs Galatasaray, Besiktas en Fenerbahce mee. Vorig seizoen strandde Besiktas op 7 punten van Basaksehir, Galatasaray op 13 punten en Fenerbahce op 16 punten. Dit seizoen staan ze op een, twee en drie in de stand.

 

"Ik zou het geen omgekeerd verhaal noemen. Schijn bedriegt soms", zegt Yamali. "Kijk eens naar hoeveel keer de traditionele clubs punten verloren?(leider Besiktas verloor op 29 matchen 5 keer en speelde 4 keer gelijk.)"

 

"Normaal zijn in deze fase van de competitie minstens twee van de drie grote clubs al ongrijpbaar voor de rest."

 

"De problemen bij de grote clubs zijn nog altijd dezelfde. Ze teren te veel op oude vedetten. Een perfect voorbeeld zie je nu bij Galatasaray. Daar hebben ze een onbekende spits van 23 jaar gehaald uit Egypte, Mostafa Mohamad, een fantastische spits. Maar als de Colombiaan Radamel Falcao fit is, krijgt hij de voorkeur. Ook al hangt hij bij wijze van spreken met haken en ogen aan elkaar."

 

"Het probleem van alle andere clubs die het goed doen, is dat ze het zelden lang genoeg volhouden. Daarom wordt bijna altijd een van de grote drie kampioen. Voor Basaksehir was het van het seizoen 2009-2010 geleden dat een andere ploeg dan de grote drie kampioen kon worden (Bursaspor)."

Lees ook: