Nieuwe Turkse topclub? "Passend dat ploeg zonder fans tijdens pandemie zegeviert"

  De nieuwe landskampioen in Turkije heet Basaksehir. Het is de eerste titel in de jonge geschiedenis van de club met president Erdogan als grote fan. "Er zit een degelijk beleid achter, maar Basaksehir heeft een groot probleem: de club heeft geen achterban", vertelt Yordi Yamali, kenner van het Turkse voetbal.

  Niet Galatasaray, niet Besiktas en niet Fenerbahçe, maar dus wel Basaksehir is sinds gisteren kampioen in Turkije. Hoe kan dat? "De problemen bij de traditionele topclubs in Turkije zijn heel groot, ze staan niet eens meer in de top drie", vertelt Yamali, journalist bij Fox Sports.

   

  "Basaksehir kreeg pas 6 jaar geleden die naam, maar de club heeft wel al een langere geschiedenis. De ploeg werd toch al in 1990 opgericht. Het was een project vanuit de stad. Daar is toen ook de steun van Erdogan gekomen. Zijn partij had Istanbul toen in handen. Zij hebben mee de structuur opgezet."

   

  Gaat de steun van Erdogan verder dan die van gewone supporter? De clubkleuren zijn bijvoorbeeld dezelfde als die van de AK Partij. "Officieel is daar geen verband tussen, maar toeval bestaat niet altijd. Het is ook niet duidelijk of er nu nog overheidssteun is. De meeste Turkse clubs zijn beursgenoteerd, Basaksehir niet. Ze moeten dus niet open zijn over hun transacties. Al staat er op de website wel een mooie lijst met bedrijven die sponsoren." 

   

  Tijdens de opstanden in Turkije kwamen ook veel fans van de tradionele voetbalclubs op straat. Is dit een manier van Erdogan om hun een hak te zetten? "Dat deel ik eerder in bij de conspiracy theorieën."

  Er zit zeker een redelijk beleid achter, dat zie je niet vaak in het Turkse voetbal. Met als uithangbord de transfer van Cengiz Ünder naar AS Roma

  "Wat Basaksehir ook doet, het kan geen achterban vinden"

  Maar volgens Yamali is Basaksehir zeker geen gekochte club. "Er zit zeker een redelijk beleid achter, dat zie je niet vaak in het Turkse voetbal. Zo is voetballers exporteren heel moeilijk voor Turkse clubs, maar Basaksehir is dat wel gelukt, met als uithangbord Cengiz Ünder naar AS Roma."

   

  "Er is nu ook veel aandacht voor de huidige coach, maar ook de vorige verdient veel krediet. Abdullah Avci was een tactische trainer die echt wel zijn defensie en zijn ploeg goed samengesteld heeft. Daarnaast lopen er ook wel sterren als een Robinho rond, maar het is een goede mix."

   

  Maar Basaksehir heeft een groot probleem: de club heeft geen supporters. "In het allerslechtste geval gaat het bij uitwedstrijden over nul supporters, en in thuismatchen komen ze ook niet aan meer dan 1.000 fans. Wat ze ook doen, ze kunnen geen achterban creëren. De stad is al verdeeld tussen Besiktas, Galatasaray en Fenerbahçe."

   

  "En supporters zijn heel aanwezig in Turkije. Ze zijn luid. Daarom is het wel passend dat de ploeg zonder supporters tijdens deze pandemie zegeviert. Ze zijn het al jaren gewend om zo te spelen."

   

  "Maar omdat ze geen fans hebben, vind ik het moeilijk om te voorspellen hoe het zal lopen met deze club. Ze mogen de Champions League in, dus er komt geld. Maar kan een club ooit aan de top blijven zonder achterban?"