Ga naar de inhoud

Peter Croonen over knuffelmaatregelen: "Discipline rond voorbeeldfunctie was afgezwakt"

 do 24 december 2020 13:06
Pro League-voorzitter Peter Croonen.

De Pro League heeft een standpunt ingenomen over de fysieke contacten die niet bij het spelletje op de grasmat horen. "We moeten beseffen dat we een voorbeeldfunctie hebben", reageert voorzitter Peter Croonen.

De Pro League kon na de aanhoudende kritiek niet bij de pakken blijven zitten en heeft een reglement uitgewerkt.

 

"Spelers worden elke week getest en voetbal is emotie, maar het is belangrijk dat we als voetbalgemeenschap beseffen dat we een voorbeeldfunctie hebben", legt preses Peter Croonen uit.

 

"We zijn blij dat we onze professionele activiteit mogen uitvoeren en we doen dat op een veilige manier, maar die voorbeeldfunctie is belangrijk."

 

"We hebben vastgesteld dat, ondanks de vele oproepen van de Pro League, de discipline rond die functie afgezwakt was. We willen een duidelijk signaal geven dat ook wij er alles aan willen doen om de derde golf te vermijden."

 

Er komt dus een boetesysteem op basis van de vaststellingen van de match delegate. "In 1A gaat het over maximaal 10.000 euro per club, in 1B 5.000 euro per club. Die bedragen zullen integraal worden doorgestort aan Tele-Onthaal."

 

"Bijkomend zullen we individuele boetes van 750 euro opleggen waarbij we vragen dat de clubs die doorbelasten aan de spelers. We vragen hen ook om bij individuele overtredingen alternatieve straffen op te leggen."

"Minder discussie dan bij systeem met kaarten"

Wanneer zullen die boetes uitgeschreven worden? "Bij overdreven vieringen", zegt de voorzitter van de Pro League. 

 

"Voetbal is een contactsport, maar bij een goal moet je dat op een veilige manier laten gebeuren. We kijken ook naar wat er na de match gebeurt: een zege geeft emoties, maar ook dan moet je respectvol omgaan met deze situatie."

 

Wie de jongste matchen bekeken heeft, kan vermoeden dat de kassa stevig zal rinkelen. "Er zijn weken geweest waarin je zag dat de spelers zich bewust waren van de vraag om op een goeie manier om te gaan met de vieringen."

 

"We hebben onze oproep wekelijks herhaald en we hopen dat dit signaal ervoor zorgt dat er niet te veel boetes zijn. En als die er zijn, dan gaan de bedragen naar een goed doel."

 

Een kaartensysteem als sanctiemiddel bleek "te complex", maar ook met dit boetesysteem zal er meer dan waarschijnlijk vaak een welles-nietesspelletje volgen. 

 

Of niet? Peter Croonen: "Klopt, maar minder dan bij een kaart. Geen enkele club zal een probleem hebben om een boete te betalen aan een goed doel."

We hopen dat dit signaal ervoor zorgt dat er niet te veel boetes zijn. En als die er zijn, dan gaan de bedragen naar een goed doel.

Peter Croonen (voorzitter Pro League)