Ga naar de inhoud

Filip Joos: "Lukaku en Martinez zijn momenteel hét spitsenduo in Europa"

 vr 21 augustus 2020 07:09
Schenkt "LuLa" Inter vanavond de Europa League?

Sevilla en Inter beslissen vanavond wie de Europa League-beker in de prijzenkast mag zetten. Commentator Filip Joos ziet geen uitgesproken favoriet, maar is vooral onder de indruk van wat het koningskoppel bij de Italiaanse finalist op het veld laat zien.

Sevilla speelt in een 4-3-3 met een ongelofelijk balvast middenveld, bij de 3-5-2 van Inter wordt dat middenveld vaak overgeslagen en is het spel zeer direct met lopende mensen.

 

Het zal boeiend zijn, een tactisch gevecht, maar er loopt ook voldoende klasse op het veld. Het wordt geen wedstrijd zonder kansen, maar of het ook een open finale wordt, dat is nog iets anders.

 

Inter speelt sinds zijn laatste competitiematch van 1 augustus met hetzelfde elftal en ook Sevilla heeft in Duitsland geen enkele verandering doorgevoerd. Beide coaches zijn dus rotsvast overtuigd van hun mensen en hun systeem. Er is geen twijfel bij beide ploegen.

 

Vorig jaar zei ik dat Arsenal Chelsea zou kloppen in de finale, maar dat was verkeerd. Ze hebben een jaartje gewacht met de finale van de FA Cup enkele weken geleden.

 

Maar voor deze finale weet ik het echt niet. Een 6e titel voor Sevilla, dat zou ongezien zijn. Maar ik denk niet dat er een favoriet is.

Het wordt geen wedstrijd zonder kansen, maar of het ook een open finale wordt, dat is nog iets anders.

Filip Joos over de finale van de Europa League

"Europa League werd in Italië lange tijd minachtend bekeken"

Sevilla is natuurlijk de Europa League-ploeg bij uitstek. Dat komt omdat ze nu eenmaal in Spanje spelen, waar je gewoon ook eens uit die top 4 kan vallen. 

 

Sportief directeur Monchi past er ook perfect. Hij is bij Roma met pek en veren weggestuurd, maar bij Sevilla lukt het opnieuw.

 

Het is geen elftal met alleen maar tirlantijnvoetballers. Het is echt een ploeg. Het is de enige ploeg die in deze Final 8 ook gewonnen heeft, nadat het op achterstand was gekomen. Dat is ook niet toevallig.

 

Inter kun je dan weer deels een verrassende finalist noemen, want de Europa League werd in Italië een hele tijd minachtend bekeken. Een beetje zoals in ons land sommige topclubs naar de Beker van België keken.

 

Maar je hebt er natuurlijk Antonio Conte, die gewoon een prijs wil. De Coppa is niet gelukt en in de competitie werden ze 2e, al is dat eigenlijk een 3e plaats, want Atalanta was aan het uitbollen.

 

Ze hebben zich tijdens de winterstop ook versterkt en staan financieel sterk. Wat dat betreft is het dus geen verrassing.

Antonio Conte wil in zijn eerste seizoen bij Inter oogsten.

"Als duo zijn Lukaku en Martinez onovertroffen"

Inter heeft voorin natuurlijk ook een koningskoppel met Lautaro Martinez en Romelu Lukaku. Dat is hét spitsenduo van Europa op dit moment.

 

Er spelen zeer weinig ploegen met twee zuivere spitsen en bij Inter werkt die combinatie fantastisch.

 

Als je met twee spitsen speelt, dan moet die connectie er echt zijn. De aanvallers moeten voor elkaar door het vuur gaan, moeten elkaar alles gunnen en voor elkaar lopen.

 

Dat zit in dit duo, dat geweldig draait. Je hebt de kracht, de doelgerichtheid en het scorend vermogen van Lukaku, maar ook Martinez is een geweldige voetballer.

 

Het is geen geheim dat Barcelona hem wil aantrekken. Ze zien in hem de verbeterde versie van de huidige Luis Suarez, misschien wel van Suarez tout court. 

 

Als duo zijn Lukaku en Martinez alleszins onovertroffen. Ze hebben het geluk dat ze met z'n tweeën in de hersenpan van Conte zitten en daar profiteren ze van.

Lukaku en Martinez hebben het geluk dat ze met z'n tweeën in de hersenpan van Conte zitten en daar profiteren ze van.

Filip Joos

Onze commentator wil Lukaku graag een vraag stellen

Wat het verschil is tussen de Romelu Lukaku bij Manchester United en die bij Inter? De glimlach. Echt waar. De goesting, het plezier. Dat maakt zo'n verschil.

 

Bij United was hij een boze spits, want daar voelde hij het vertrouwen niet en kreeg hij voortdurend kritiek.

 

Bij Inter was er na de laatste groepsmatch in de Champions League tegen Barcelona heel even kritiek. Barça won toen met een halve reserveploeg en Lukaku had enkele kansen gemist, maar na een week was die kritiek al weg.

 

Italië is een fantastisch land om spits in te zijn als je scoort. Hij is onwaarschijnlijk geliefd en heeft de juiste keuze gemaakt. Hij is gewoon voor Conte gegaan.

 

Als ik hem na de match kan spreken, wil ik het hem graag voorleggen: volgens mij heeft hij dat beseft toen hij op het EK van 2016 zag wat Conte met zijn spitsen deed bij de Italiaanse nationale ploeg: die coach kan mij veel beter maken.

Romelu Lukaku scoorde dit seizoen al 33 keer.

Filip Joos

UEFA Europa League
Sevilla
einde
3-2
Internazionale

Finale live op Sporza

De finale tussen Sevilla en Inter is vrijdagavond live te bekijken op Canvas, sporza.be en in onze app.

 

Vanaf 20.40u ontvangt Karl Vannieuwkerke gasten Wesley Sonck en Gert Verheyen voor de voorbeschouwing. Filip Joos verzorgt het commentaar in Duitsland.