Ga naar de inhoud

Wat met een peloton wielertoeristen? "Het mag, maar met een wegkapitein"

 wo 13 mei 2020 17:34
Minister Weyts benadrukt de logica van de regel: iemand moet verantwoordelijk zijn.

Na de Nationale Veiligheidsraad van vanmiddag hebben sporters weer een klein beetje bewegingsvrijheid. De speelruimte blijft beperkt, maar minister van Sport Ben Weyts is tevreden dat de eerste fase van zijn stappenplan in werking kan treden. 

Maandag gaat een nieuwe fase van de exitstrategie in. "Sporttrainingen en -lessen mogen vanaf 18 mei weer bij sportclubs in openlucht plaatsvinden, met maximaal 20 personen", verklaarde premier Sophie Wilmès vanmiddag.

 

De eerste horde in het stappenplan van minister van Sport Ben Weyts - dat vorige week werd voorgesteld - is dus genomen. "Ik ben tevreden dat men akkoord is gegaan met het eerste deel van het plan", reageert de bevoegde minister.

 

"Er zijn nog verschillende fases uitgewerkt en we hopen dat die zo snel mogelijk goedgekeurd worden. Ik begrijp dat de experten een slag om de arm willen houden met betrekking tot de verdere evolutie van de pandemie."

 

"Op korte termijn wil men, als de dalende trend zich voortzet, de beslissing nemen om de volgende fases uit ons plan te bevestigen. Ons plan is gefaseerd en gedetailleerd, maar men weet nog niet helemaal zeker of de dalende curve van het virus zich zal voortzetten."

 

Nieuwe beslissingen vallen op de volgende Veiligheidsraad, maar een versoepeling zal normaal gezien pas na 8 juni aan de orde zijn, geeft de minister nog mee.

Wat zijn de richtlijnen voor wielertoeristen?

Terug naar de maatregel: buiten sporten mag voortaan met maximaal 20 personen én met een coach. Hoe moeten of mogen we deze richtlijn interpreteren?

 

"Je moet altijd kijken naar de logica. Er moet begeleiding zijn, één persoon die verantwoordelijk is binnen een groep voor het naleven van de regels en voorwaarden: handhygiëne, afstand, ... Je moet iemand responsabiliseren die moet toezien op de naleving van de regels."

 

Naar de geest van de wet mag een pelotonnetje wielertoeristen dus weer de baan op? "Een peloton van 15 renners mag op de openbare weg. Daar kunnen ze de afstand respecteren. En dan moeten ze een wegkapitein aanduiden die moet nagaan of de regels worden gerespecteerd."

 

"Ook hier moet je je gezond verstand gebruiken. De logica is duidelijk: er moet iemand verantwoordelijk zijn die ook kan aangetikt worden als de regels niet nageleefd worden."

Wat met zaalsporten en zwembaden?

Voor zaalsporten en het gebruik van zwembaden is er nog geen onmiddellijk perspectief.

 

"Gelukkig is het goed weer en kunnen ook zaalsporten gebruik maken van de mogelijkheid die wordt geboden - met 20 personen en een coach in openlucht - om echt te sporten."

 

"Bij de zwembaden zijn de experten terughoudend. Je maakt er gebruik van kleedkamers en daar ligt een moeilijkheid."