Ga naar de inhoud

Georges Leekens (70) stopt als trainer: "Het is genoeg geweest"

 di 12 mei 2020 20:06
Georges Leekens gaat niet meer op zoek naar een nieuwe werkgever.

Een week voor zijn 71e verjaardag heeft Georges Leekens zijn afscheid aangekondigd als trainer. "Ik heb in mijn 35-jarige carrière geweldige ervaringen meegemaakt, maar het is genoeg geweest. Ik neem nu tijd voor mezelf", bevestigt de ex-bondscoach. 

Georges Leekens debuteerde in 1984 als hoofdcoach bij Cercle Brugge en zou heel wat Belgische clubs onder zijn hoede nemen. Hij stond aan het roer bij onder meer Anderlecht, Club Brugge, KV Mechelen, Lokeren, AA Gent en Kortrijk. Met Club Brugge won hij in 1990 de titel en pakte hij een jaar later de beker.

 

Leekens was ook twee keer bondscoach van de Rode Duivels: 1997-1999 en 2010-2012. Zijn laatste passage was opmerkelijk door zijn vroegtijdig vertrek naar Club Brugge.

 

Lokeren was de laatste Belgische club die Leekens onder zijn vleugels had. De jongste jaren koos hij voor iets meer exotische bestemmingen. Zo was hij ook nog bondscoach van Algerije en Hongarije en vond hij zijn laatste clubs in Tunesië en Iran.

Leekens: "Voor je land werken is het mooiste"

Op 70-jarige leeftijd heeft Leekens nu zijn afscheid als trainer aangekondigd. "Volgende week word ik 71 en ik heb een fantastische carrière gehad, maar het is mooi geweest", zegt Leekens, die zijn besluit om te stoppen tijdens de lockdown nam.

 

"Ik heb voor het eerst in 35 jaar de lente gezien in mijn tuin. Door het coronavirus had ik veel tijd om na te denken. En ook al voel ik me mentaal en fysiek nog goed, vind ik dat het genoeg geweest is. Het was leuk en ik heb me geamuseerd."

 

"Het hoogtepunt in mijn carrière? Het is moeilijk om er iets uit te pikken, maar ik denk toch aan 1998, toen we ons tegen de verwachtingen in konden plaatsen voor het WK. Ook als bondscoach van Tunesië heb ik mooie momenten beleefd, met de kwalificatie voor de Africa Cup."

Ik blijf het voetbal natuurlijk wel volgen. Iemand die raad nodig heeft, zal altijd bij mij terechtkunnen.

Georges Leekens

Leekens was twee keer Belgisch bondscoach. "Voor je land werken, dat is toch het mooiste wat er is, het gevoel iets te kunnen terugdoen voor je land. Na de tweede keer heb ik wel de fout gemaakt om van de nationale ploeg naar een club te gaan in eigen land. Dat mag je nooit doen, maar Club Brugge zit ook in mijn hart."

 

"Ik heb overal vanuit mijn hart gewerkt en het voetbal heeft me veel gegeven. Ik heb kleine en grote clubs getraind en gewerkt in kleine en grote landen. Altijd heb ik het avontuur gezocht en ik heb in 8 verschillende landen mogen werken en van verschillende culturen mogen proeven."

 

"Het is allemaal de moeite waard geweest, maar nu maak ik wat meer tijd voor mezelf en mijn familie. Ik blijf het voetbal natuurlijk wel volgen. Iemand die raad nodig heeft, zal altijd bij mij terechtkunnen."