Ga naar de inhoud

Nederlandse voetbalvrouwen krijgen straks even hoge premies als mannenploeg

 di 4 juni 2019 16:21
De Oranje Leeuwinnen krijgen vanaf 2023 evenveel uitbetaald als de mannenploeg.

Heel wat voetbalsters ijverden de voorbije jaren voor gelijke premies tussen mannen en vrouwen. De Nederlandse voetbalbond is nu één van de eerste om die wens in te willigen. In Australië willen ze nog iets verder gaan door de FIFA te verplichten iets te doen aan de prijzenpot in het WK.

Premies zullen omhoog gaan voor Oranje Leeuwinnen

De Nederlandse voetbalbond (KNVB) kondigde gisteren aan dat de premies op grote toernooien voor de Oranje Leeuwinnen, de regerende Europese kampioen bij de vrouwen, op termijn even hoog zullen liggen als die bij de mannen.

 

"De KNVB wil een voorbeeld zijn in de maatschappelijke ontwikkeling op weg naar een gelijkwaardige waardering voor mannen en vrouwen. Maar om deze ambitie waar te maken zal de markt mee moeten werken", zegt Jan Dirk van der Zee, directeur van de KNVB en verantwoordelijk voor het vrouwenvoetbal. De KNVB wil tegen 2023 de verdiensten volledig gelijkstellen.

 

"Het is echt mooi dat we op deze manier met elkaar een grote stap kunnen zetten naar een gelijkwaardige waardering voor zowel mannen als vrouwen", vertelt Vivianne Miedema, namens de spelersraad van de OranjeLeeuwinnen.

"WK Gelijkheid, Ons Doel is Nu" is het motto van de PFA

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

PFA wil gelijkheid op het hoogste niveau

De Australische Professionele Spelersvakbond (PFA) wil nog een stap verder gaan dan de Nederlandse vrouwen en bindt de strijd aan met de FIFA. Op sociale media zoeken ze steun om de FIFA te dwingen iets aan de ongelijkheid in het prijzengeld van het WK te doen.

 

Het prijzengeld voor vrouwen op het WK is momenteel nog maar 7,5 procent van wat de mannen krijgen. Dat geld wordt over hetzelfde aantal ploegen verdeeld, dus blijft er bij de vrouwen maar een heel klein deel over voor de speelsters. De rest wordt gebruikt voor vervoer, begeleiding, hotels en andere kosten.

 

De Internationale Spelersvakbond (FIFPRO) vindt dat de stappen die tot nu toe gezet zijn door de FIFA niet goed genoeg zijn en niet snel genoeg worden ontplooid. De FIFA gaat samen met de FIFPRO de onderhandelingen opnieuw opstarten inzake de gelijkheid van vrouwen en mannen in het voetbal. 

 

Hun argumenten zijn glashelder: vrouwenvoetbal brengt geld op, maar niet voor de speelsters. Voetbalsters worden vaak ingezet voor commerciële doeleinden, maar zien daar bijna niets van terug. De vrouwen krijgen maar een habbekrats van de bedragen die ze ophalen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In onderstaand filmpje wordt uitgelegd wat er nu gebeurt met het prijzengeld

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Gouden Bal bij de vrouwen staakt

Ada Hegerberg is de absolute topper in het vrouwenvoetbal. Ze won dit jaar de Gouden Bal, scoorde een hattrick in de finale van de Champions League en won nog veel andere awards, maar de Noorse weigert voor haar nationale ploeg te spelen. Hegerberg speelt uit protest voor het lage prijzengeld voor vrouwen op het WK niet mee.

 

Sinds het EK in 2017 heeft Hegerberg geen bal meer aangeraakt voor de nationale ploeg. Onmiddellijk na haar beslissing om niet meer voor de nationale ploeg te spelen kwam er een historische overeenkomst voor loongelijkheid tussen de Noorse spelersfederatie (NISO) en de Noorse voetbalbond (NFF).

 

Maar dat bleek niet genoeg om Hegerberg weer naar de nationale ploeg te lokken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.