Het onderzoek naar fraude en matchfixing in de Belgische competitie was ook in De Afspraak het enige thema. Volgens sporteconoom Wim Lagae (KU Leuven) is het hopen op een Europese reactie: "Alle knipperlichten moeten aangaan bij de UEFA en FIFA."
Muyters: "Pro League had alle clubs moeten oproepen om mee te werken"
Minister van Sport Philippe Muyters is tevreden voor sporters en supporters dat het onderzoek is geopend. Al had hij wel een hardere reactie verwacht van de Belgische voetbalbond.
"Ze klagen over de grote imagoschade, maar ze hadden juist alle clubs moeten oproepen om mee te werken aan het onderzoek. Dat was de enige aanvaardbare reactie. Dit is het bedotten van supporters en spelers en daar kan je alleen maar kwaad van worden."
Lagae: "Alle knipperlichten moeten aangaan bij FIFA en UEFA"
Volgens sporteconoom Wim Lagae (KU Leuven) beperkt het probleem zich allesbehalve tot het Belgische voetbal. "Alle knipperlichten moeten aangaan bij de UEFA en FIFA", zegt hij. "Het casinokapitalisme in het voetbal is doorgeslagen. We zijn met een gekkenhuis bezig. Elke club wordt opgejaagd door het kortetermijndenken en dan geven voetballers hun vertrouwen aan de makelaars."
"Het probleem situeert zich bij de transfers", geeft ook Stijn Francis, makelaar van Rode Duivels Toby Alderweireld en Dries Mertens, toe. "Je hebt spelersmakelaars en clubmakelaars. Het probleem is dat een spelersmakelaar wordt betaald door de tegenpartij en dan voor zichzelf gaat onderhandelen, niet voor de speler. Hij ziet het grote geld bij de transfers en dat leidt tot problemen."
Francis: "Bayat creëert meerwaarde voor een club"
In een interview gaf makelaar Mogi Bayat ooit toe dat hij "de best betaalde voetballer in België" zou zijn. Hoe hij zichzelf zo incontournable heeft gemaakt?
"Hij doet veel transacties", zegt makelaar Stijn Francis. "Hij is een clubmakelaar, die ervoor zorgt dat de toegevoegde waarde terugkeert naar de club en niet allemaal in de zakken van de spelersmakelaar verdwijnt. Hij weet meerwaarde te creëren."
Muyters: "Hij kan zijn werk dan wel goed doen, maar matchfixing en fraude mogen niet. Ik zeg niet dat hij schuldig is, maar het onderzoek bekijkt wel of hij volgens de regels van het spel speelt."
Vandenbempt: "Deze praktijken gebeuren ook in het buitenland"
Het federaal parket zoekt of spelersmakelaars en clubs geld hebben witgewassen. "Praktijken die ook in het buitenland kunnen gebeuren", meent commentator Peter Vandenbempt. "Het Belgische voetbal is misschien zelfs beter af, want hier is er ondertussen wel al een onderzoek."
Vandenbempt: "Misschien nog erger dan de zaak-Ye"
Niet alleen de witwaspraktijken worden onder de loep genomen, er wordt ook gekeken of (het einde van) de competitie werd vervalst. "We hebben de voorbije drie jaar met een onbehaaglijk gevoel naar de strijd om het behoud gekeken", zegt Vandenbempt.
"Misschien is dit nog erger dan de zaak-Ye. Toen werd het Belgische voetbal van buitenaf geïnfiltreerd, verziekt en gemanipuleerd. Als nu blijkt dat er eventueel topscheidsrechters betrokken zijn bij matchfixing, dan vind ik dat vele malen erger."