Belgian Cats gaan bibberend naar kwartfinales van EK basketbal
De Belgian Cats hebben zich niet zonder moeite geplaatst voor de kwartfinales van het EK basketbal. De Belgische vrouwen versloegen Turkije met amper twee puntjes verschil.
Belgian Cats maken het erg spannend, maar mogen naar kwartfinale
Na de winst van Slovenië tegen Bosnië werd het duel tegen Turkije een alles-of-nietswedstrijd voor de Belgian Cats. Met een overwinning zou België als groepswinnaar rechtstreeks doorstoten naar de kwartfinales, maar een nederlaag zou de uitschakeling betekenen.
Toch flink wat druk op de ketel dus, maar na een evenwichtig 1e kwart leken de Cats onder stoom te komen. Delaere, Linskens en Hanne Mestdagh waren de schutters met dienst.
Toen met de rust in zicht ook Emma Meesseman haar draai begon te vinden, slopen de Belgen op kousenvoeten weg: 31-41 na 20 minuten.
Toch slaagde België er niet in om de goeie lijn van de 1e helft door te trekken. Aanvallend stokte het bij de Cats, terwijl een stug Turkije zich weer in de wedstrijd knokte.
In een zenuwslopend slot kwamen de Turken nog tot op drie punten, maar België liet de zege van de kwalificatie niet meer glippen.
Dankzij de groepswinst hoeven de Belgian Cats geen barrages te spelen en mogen ze rechtstreeks naar de kwartfinales. Woensdag spelen ze opnieuw in Straatsburg om een plaats in de halve finales. De tegenstander wordt de winnaar van het barrageduel tussen Slovenië en de verliezer van Frankrijk-Rusland.
Schutters België: Meesseman 15, Delaere 13, Linskens 11, H.Mestdagh 9, K.Mestdagh 7, Allemand 4, Billie Massey 4
Bibberende Belgian Cats houden stand in het slot en kloppen Turkije op het EK
Philip Mestdagh: "Er was geen foutenmarge meer"
"Jezelf terug in het toernooi knokken na een vroege nederlaag is één zaak, maar voor de kwalificatie spelen in het laatste duel, is toch nog wat anders", moest bondscoach Philip Mestdagh toegeven.
"Dan is er geen marge meer voor fouten. Elke bal, elke pass, elk schot is belangrijk en kan het verschil maken. Ofwel winnen we, ofwel mogen we naar huis. Er was geen herkansing meer."
"Ik ben dan ook tevreden en fier op mijn speelsters met de manier waarop ze daarmee zijn omgegaan, zelfs toen Turkije ons onder druk zette."
"Maar toen we bij de rust een voorsprong hadden van vijftien punten, hadden we de wedstrijd monddood moeten maken en dat hebben we wel niet gedaan."
Turkije deed er immers alles aan om sterspeelster Emma Meesseman uit de wedstrijd te houden. "Als ze dat op een correcte manier doen, heb ik er geen probleem mee. Maar als de refs hun werk doen, moeten ze 35 keer fluiten voor een overtreding op Emma"
"Mijn speelsters moeten niet beschermd worden, maar een correcte behandeling mag wel", besloot hij.
Allemand: "Ik speelde een mindere wedstrijd"
- Kim Mestdagh: "De winst is het belangrijkste. Het was een rare match. Turkije speelde een soort verdediging die we nog niet gehad hadden. We wisten niet dat ze zo zouden spelen. Dat was wat zoeken. Het was moeilijk om oplossingen te vinden. Eind goed, al goed."
- Emma Meesseman: "Het was een fysieke wedstrijd, met wat extra stress, omdat er zoveel vanaf hing. Ik ben blij dat het goed afgelopen is. We kregen niet te tempo dat we willen. Hoe dat komt, weet ik niet. Misschien door de warmte. Wij moeten tempo maken en simpel spelen, maar door de Turkse verdediging hadden we tijd nodig om oplossingen te vinden. We hebben wel getoond dat we één ploeg zijn en dat iedereen gevaarlijk kan zijn."
- Julie Allemand: "Ik had meer willen doen om Emma te kunnen steunen. Ik speelde een mindere wedstrijd. Het was een zware match, de hitte is echt vermoeiend. We moeten elke keer dat beetje extra kunnen geven. We mogen niet enkel op Emma rekenen, iedereen moet zijn steentje bijdragen. Nu kunnen we even onze gedachten verzetten. Dat hebben we echt nodig."