Mertens
Elise Mertens kon enkel in de 2e set haar draai vinden.

Elise Mertens is na match vol bokkensprongen uitgeschakeld op Wimbledon

 do 6 juli 2023 16:40
Wimbledon
Elise Mertens (27, 28)
Elina Svitolina (25, Wild card)
einde
1
set 1
6
6
set 2
1
1
set 3
6

Op Wimbledon is de 2e ronde het eindstation geworden voor Elise Mertens in het enkelspel. Tegen Elina Svitolina, een voormalige topspeelster op de weg terug na het moederschap, verloor ze 2 sets met 6-1 om tussendoor zélf een set te winnen met 6-1. Het is nog maar de 2e keer sinds 2018 dat Mertens niet voorbij de 2e ronde geraakt op een grandslamtoernooi.

Tot een paar jaar geleden behoorde Elina Svitolina tot de wereldtop bij de vrouwen - ze won onder meer de WTA Finals - maar de oorlog in Oekraïne en vooral het moederschap zetten haar carrière even op pauze.

 

Maar sinds april is Svitolina weer helemaal terug, misschien nog wel sterker dan voorheen. Op Roland Garros haalde ze al meteen de kwartfinales. Geen cadeau dus voor Elise Mertens in de 2e ronde.

Dat werd ook snel duidelijk toen Svitolina Mertens in de eerste set van het kastje naar de muur speelde. Na amper 23 minuten was het al voorbij: 6-1.

Maar Mertens trok haar vechtjas aan en krikte haar niveau aanzienlijk op in de tweede set. Plots draaide het voor geen meter meer voor Svitolina, die nu op haar beurt een 1-6-draai om de oren kreeg.

 

Een medische time-out - waarbij ze oogdruppeltjes kreeg - deden wonderen voor Svitolina. Opnieuw maakte de match een haarspeldbocht, deze keer in de richting van de Oekraïense. Voor de 3e keer op een rij stond de 6-1 op het bord.

 

Mertens kan zich nu richten op het dubbelspel, waar ze vorig jaar de finale haalde.

Mertens: "Ik had geen feeling met het gras vandaag"

"Het was een zeer vreemde wedstrijd. We speelden beiden wispelturig", vertelde Elise Mertens na haar verloren partij tegen Elina Svitolina.


"Ik had geen feeling met het gras vandaag. Door mijn blessure heb ik niet de beste voorbereiding gehad. Daardoor heb ik in de aanleiding eigenlijk weinig ervaring op gras kunnen opdoen."

 

Mertens won de tweede set nog knap met 6-1, maar liet zich in de andere sets telkens betrappen op snelle breaks. "Zeker op gras moet je je eerste opslag goed gebruiken. Mijn slaagpercentage lag te laag."

Ik heb - ondanks alle onzekerheid - toch op Wimbledon gestaan dit jaar.

Elise Mertens

Een vroegtijdige exit dus voor Mertens. "Natuurlijk had ik graag meer gewild, zeker mijn prestatie vandaag, maar als tennisster verlies je bijna elke week. Ik kan dit plaatsen en neem het positieve mee. Ik heb - ondanks alle onzekerheid - toch op Wimbledon gestaan dit jaar."


Alles op het dubbelspel dan maar? Met Storm Hunter als nieuwe partner op Wimbledon krijgt onze landgenote vanaf morgen al een tweede kans. "Ik heb hier 3 jaar met een andere partner gestaan, maar deze ondergrond zou ons beiden goed moeten liggen én uiteindelijk spelen we al een jaar samen."


"We weten wat we van elkaar mogen verwachten, zijn inmiddels goed op elkaar ingespeeld en gaan er vol voor gaan."

Fase per faselaatste update: meer dan 1 jaar geleden

13:30

Mertens uitgeschakeld

Net als in de vorige 2 sets eindigt het op 6-1, deze keer opnieuw voor Elina Svitolina. Vreemd verloop van de wedstrijd, benieuwd wat de hoofdrolspelers hierover te zeggen hebben.

13:29

Svitolina is er bijna

Elise Mertens staat niet alleen met de rug tegen de muur, ze ligt bijna onder de muur. Svitolina heeft opnieuw een break en leidt met 5-1.

13:24

Svitolina nadert finishlijn

Mertens kan bij een 3-0-achterstand dan toch een eerste game winnen, maar het is Svitolina die steeds dichter bij de finishlijn komt: 4-1.

13:15

Er moet een of ander wondermiddeltje in de oogdruppels gezeten hebben, want plots lukt het allemaal weer voor Svitolina. Ze leidt met 3-0.

13:11

Break voor Svitolina: 2-0!

Het lijkt erop dat beide speelsters nu op hetzelfde hoge niveau acteren, maar het is wel Svitolina die ervan kan profiteren. Met een lange backhand rechtdoor - net op de lijn - pakt ze de break.

Wat is het antwoord van Mertens?

13:07

We mogen Svitolina nog niet afschrijven. Ze pakt het eerste spelletje van de derde set en maakt nog altijd een kwieke indruk.

13:04
Lag een oogprobleem aan de basis van de slechte set van Svitolina?
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
13:00

Set 2 voor Mertens: 6-1

Mertens zorgt ervoor dat Svitolina het koekje van eigen deeg ook mag opeten, want de 2e set eindigt met exact dezelfde score (6-1), zij het nu in het voordeel van Mertens. Kan ze dit doortrekken in set 3?

12:43

Koekje van eigen deeg: 4-0

Zo snel de eerste set voorbij was in het nadeel van Mertens, zo snel gaat het ook in de tweede set, maar dan in haar voordeel. Plots vallen de ballen wel binnen, terwijl het bij Svitolina niet meer wil lukken.

12:42

Break Mertens: 2-0

Met een forse backhand zet Mertens haar breakpunt om in een break. Het wijst er meteen ook op dat het momentum beetje bij beetje aan het verschuiven is.

12:37

Mertens geeft het nog niet op, zoals we haar kennen. Bij de start van de 2e set oogt ze al wat beter. Ze wint dan ook het eerste spelletje.

12:31

Set 1 voor Svitolina: 6-1

Amper 23 minuten heeft de eerste set geduurd. Svitolina domineerde van start tot finish. Mertens lijkt niet helemaal haar normale zelve, maar haar Oekraïense opponente speelt ook gewoon sterk.

12:29

5-1: Mertens in de problemen

Elise Mertens krijgt maar geen stabiliteit in haar spel en ze wordt opnieuw gebroken. De eerste set tegen een sterk spelende Svitolina mag ze al zo goed als zeker vergeten.

12:27

4-1: Svitolina loopt weg

Geen goeie start voor Mertens, die haar tweede opslagspel "op love" verliest. Svitolina kan de break bevestigen en heeft meteen een comfortabele 4-1-voorsprong.

12:17

1-1: nog geen breaks

Weinig breaks in grastennis, zo ook niet in deze openingsfase. Svitolina wint haar eerste opslagspel (ondanks een deuce), Mertens doet haar dat vervolgens na.