LIVE Super 8 Classic: Filippo Baroncini doet in z'n eentje een gooi naar eerste profzege

 za 21 september 2024 17:28
Super 8 Classic
Wegwedstrijd - mannen
Wegwedstrijd
197.8 km
13:00 Brakel - 18:04 Haacht
nog 6.00 km
  1. 0
  2. 30
  3. 60
  4. 90
  5. 120
  6. 150
  7. 197.8

    Het wielernajaar gaat verder met de Super 8 Classic. Vorig jaar was Mathieu van der Poel de beste na een beklijvende koers, maar hij is er deze keer niet bij. Welke sprinters overleven de heuvelfase richting Haacht? Onder meer Jasper Philipsen, Biniam Girmay en Jordi Meeus zijn van de partij. Volg de wedstrijd op de voet vanaf 13.10 uur. 

    Fase per faselaatste update: 2 minuten geleden

    17:29

    Het verschil blijft hangen op 25 seconden. Bij de achtervolgers hebben ze begrepen dat ze enkel winstkansen hebben als ze rond draaien. Keren ze toch nog terug? 

    17:26

    Stilvallen zal Baroncini niet snel doen. De talentvolle Italiaan van UAE werd in de afsluitende tijdrit van de Vuelta. 

    17:24

    Nog 10 kilometer

    Baroncini gaat goed vooruit en heeft al 20 seconden voorsprong te pakken. Van het peloton komt het gevaar niet meer. Dat volgt op bijna anderhalve minuut. 

    17:20

    Baroncini op de Bosstraat

    Op de laatste helling van de dag versnelt Rick Pluimers eerst zonder succes, maar er lijkt meer jus te zitten in de benen van Filippo Baroncini. De Italiaan slaat meteen een mooie kloof. 

    17:19
    17:18

    Hard tegen onzacht

    De twee groepen smelten samen. We hebben nu een 20-tal leiders met 1'10" voorsprong op een klein peloton. Daar rijdt Uno-X op kop. 

    17:15

    Mike Teunissen en Matteo Trentin volgen het voorbeeld van Oliveira en springen naar de kopgroep. Dit kan een beslissend moment zijn in de wedstrijd. 

    17:13

    Oliveira maakt sprong

    Ivo Oliveira had geen zin om te wachten en springt in z'n eentje van de achtervolgende groep naar het viertal. De rest van het peloton volgt nu al op meer dan een minuut. 

    17:09

    Uit het peloton zijn 10 à 15 renners weggereden. Zij staan op het punt om de vier aanvallers bij te halen. 

    17:06

    Het zijn Sandy Dujardin, Filippo Baroncini, Rick Pluimers en Roger Adria die zijn weggereden. Hun voorsprong is miniem, want het uitgedund peloton valt zeker niet stil. 

    17:03

    Vier aanvallers, Philipsen lost

    Op de Smeysberg slaan 4 renners een gaatje. Ondertussen staat de deur opnieuw open achteraan. Onder meer Jasper Philipsen wordt verwezen naar de uitgang. Hij mag de zege vergeten. 

    16:59

    Op naar de Smeysberg nu. Dat is de voorlaatste helling van de dag. In de afzink richting de voet proberen opniuew renners weg te rijden. Matteo Trentin schuift mee. 

    16:57

    Samensmelting op Holstheide

    Tim Wellens reed even weg richting de Holstheide, maar bergop komt alles weer samen. Dat is wel relatief, want het peloton scheurt toch stilaan. 

    16:55

    Johannessen is ondertussen de enige overlever van de vroege vlucht. Craps en Van den Berg zijn opgeraapt. 

    16:53

    Versnelling Wellens

    Tim Wellens schudt aan de boom op de Moskesstraat. Op de top zit Biniam Girmay in zijn wiel. Ook de rest van het peloton lijkt mee te zijn. 

    16:52

    Tesfatsion wordt gegrepen door het peloton na zijn chasse-patate. Daar gaat het tempo weer de lucht in richting de Moskesstraat. De vluchters hebben nog 20 seconden voorsprong. 

    16:49

    3 hellingen in 8 kilometer

    Wie een massasprint wil ontlopen, zal stilaan in actie moeten komen. De laatste passage over de Moskesstraat, Holstheide en Smeysberg komen eraan. Krijgen we nu meer vuurwerk? 

    16:47

    Ai ai, Tesfatsion lijkt te parkeren. De Eritreeër kwam op zo'n 10 seconden, maar hij ziet zijn achterstand groeien. Brussenskiy wordt ondertussen opgeraapt door het peloton. 

    16:43

    Ploeg Alaphilippe op kop

    Het zijn de mannen van Soudal-Quick Step die het tempo bepalen in het peloton. Zij hebben geen echte sprinter mee, dus ze zullen moeten aanvallen op de volgende hellingen.

    Tesfatsion komt ondertussen erg dicht bij de leiders. Ook Gleb Brussenskiy (Astana) is in de tegenaanval getrokken. 

    16:40

    Natnael Tesfatsion

    Het is de nationale kampioen van Eritrea die wel weg kan rijden. Tesfatsion komt meteen op 15 seconden van vluchters Craps, Johannessen en Van den Berg. 

    16:39

    Mathis Le Berre, Mads Würtz Schmidt, Alex Aranburu, ... Het is bijna niet bij te houden wie probeert weg te rijden. Telkens levert het niks op, behalve een zwaardere koers. 

    16:33

    Demarrages

    Het valt niet meer stil in het peloton. Er zijn constant demarrages achter de drie leiders. Niemand geraakt weg voorlopig. 

    16:28

    Opnieuw is het een van de renners van TotalEnergies die het tempo hoog houdt bergop. Op de top is de groep langgerekt, maar er vallen geen gaatjes. 

    16:26

    De hellingen volgen elkaar snel op, want na de Moskesstraat en de Holstheide zijn de vluchters nu op de Smeysberg. Dat trio aan heuvels ligt straks nog eens op het parcours. 

    16:22

    Ewan lost

    TotalEnergies brengt wat gang in het peloton. Op de Holstheide versnelt een van hun renners. Dat kost de kop van Caleb Ewan. De snelle Australiër zal geen hoofdrol spelen vandaag. 

    16:20

    Vooraan is er opnieuw een Belg gelost. Voor Loïc Vliegen ging het te snel op de Moskesstraat. Craps, Van den Berg en Johannessen hebben nu 1'10" voorsprong. 

    16:18

    Moskesstraat

    De Moskesstraat is de enige helling met kasseien vandaag. Die zorgt voor weinig spektakel. Biniam Girmay zit op de eerste rij in het peloton. 

    16:15

    Jacobs en De Bruyckere worden zo meteen samen opgeraapt door het peloton. Daar is een positiestrijd aan de gang richting de eerste passage over de Moskesstraat. 

    16:13

    1'15"

    Het peloton blijft hangen op een dikke minuut. Johan Jacobs, die Kay De Bruyckere achterliet, heeft nog 15 seconden voorsprong op het pak. 

    16:06

    Van 5 naar 4

    Op de Chaussée d'Ottenbourg gaat het te snel voor De Bruyckere. Hij moet zijn 4 medevluchters laten rijden. Zien we hier ook al aanvallen vanuit het peloton? 

    16:02

    Kleinere kloven

    Er is geen georganiseerde jacht in het peloton, maar het gaat wel snel. Alle ploegen willen vooraan zitten, want de heuvelfase komt eraan. Jacobs, die op 50 seconden van de vluchters komt, dreigt zo terug te waaien. 

    15:54

    Het is onrustig in het peloton. Movistar stuurt Johan Jacobs in de tegenaanval. Hij wil anticiperen voor de grote mannen straks in actie komen. 

    15:51

    5 overblijvers

    Jens Reynders is er niet meer bij in de kopgroep. Craps, De Bruyckere, Van den Berg, Vliegen en Johannessen blijven over. Zij hebben nog 1'35" voorsprong, op iets meer dan 80 kilometer van het einde. 

    15:26

    Wordt iemand mederecordhouder?

    Voorlopig kon nog maar één renner deze Super 8 Classic, voorheen GP Impanis en Primus Classic, twee keer winnen. Wiebren Veenstra slaagde erin in 1990 en 1991. Onder meer Jordi Meeus, Edward Theuns en Matteo Trentin kunnen vandaag dat record evenaren. 

    15:11

    De eerste 80 kilometer zijn achter de rug. Het verschil tussen het zestal en het peloton wordt alsmaar kleiner: 1'40". 

    14:52

    Met 2'08" voorsprong kunnen de vluchters waarschijnlijk weinig doen. In het peloton is er een strak tempo. 

    14:46

    Fietswissel Yentl Vandevelde

    Achter het peloton wisselt Yentl Vandevelde van fiets. Zijn ploeg Flanders-Baloise heeft met Lars Craps een renner in de vroege vlucht. 

    14:41

    Zestal met 2'43" voorsprong

    Ze zijn dan toch met 6 vooraan. Loïc Vliegen is er ook bij, samen met ploegmaat Jens Reynders. Het peloton volgt ondertussen op 2'43". De koers ligt even in een plooi. 

    14:33
    14:32

    5 (of 6) vluchters

    Hoeveel vluchters er zijn, is nog altijd niet helemaal duidelijk. Mosca zou alvast niet meer in de vlucht zitten wel Anders Halland Johannessen. Dit is de samenstelling: 

    - Julius van den Berg (Ned)
    - Anders Halland Johannessen (Noo)
    - Jens Reynders (Bel)
    - Kay De Bruyckere (Bel)
    - Lars Craps (Bel)

    14:15
    Er zouden nu 6 renners in de vroege vlucht zitten, met Julius van den Berg. Hun voorsprong is wel beperkt.
    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
    14:05

    Van de 12 officiële hellingen hebben de renners al eentje achter de rug: de Zonnebloemstraat. Nu zijn ze bezig aan een iets makkelijkere fase. Tussen kilometer 72 en 27 van het einde liggen plots wel 7 heuveltjes. 

    13:56

    Er sijpelt weinig info binnen over de wedstrijdsituatie. Het is onduidelijk of de vijf aanvallers nog voorop rijden. 

    13:52
    Julian Alaphilippe nam zoontje Nino mee op het startpodium deze middag.
    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
    13:48

    5 ex-winnaars aan de start

    Mathieu van der Poel zal zichzelf niet opvolgen als winnaar van de Super 8 Classic. Vijf andere renners kunnen wel voor de tweede keer zegevieren. Matteo Trentin (2017), Taco van der Hoorn (2018), Edward Theuns (2019), Florian Sénéchal (2021) en Jordi Meeus (2022) staan op de erelijst. 

    13:40

    Hallo Wallonië

    De renners verlaten Vlaams-Brabant en rijden Henegouwen binnen. Voor de finale keert het peloton straks weer terug naar Vlaanderen.

    In de koers is er nog altijd geen samensmelting tussen het trio en het duo. De rest van het pak is ook nog in de buurt. 

    13:31

    Eerste kopgroep

    Groot is de voorsprong niet, maar er ontstaat wel een eerste kopgroep. Julius van den Berg, Kay De Bruycker en Lars Craps rijden aan de leiding. Jacopo Mosca en Jens Reynders zijn de eerste achtervolgers op 20 seconden. 

    13:14

    START

    De start is gegeven voor een koers van 197,6 kilometer. Welke renners veroveren een plekje in de vroege vlucht? 

    13:13
    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
    13:01

    Geen Arnaud De Lie

    Lotto Dstny kan vandaag niet rekenen op Arnaud De Lie. De Belgische kampioen is ziek en moet passen voor de Super 8 Classic en de Gooikse Pijl. Florian Vermeersch, vorig jaar 3e, is nu de vooruitgeschoven man. 

    12:57
    Matteo Trentin is de kopman bij Tudor.
    12:53

    2023: Van der Poel domineert

    Vorig jaar was de Super 8 Classic een koers kort ná het WK. Als kersvers wereldkampioen trok Mathieu van der Poel toen het laken naar zich toe. Hij reed wel met een elitegroepje in de heuvelfase en rekende af met zijn metgezellen in de sprint.

    Vandaag is Van der Poel er niet bij. De Nederlander bereidt zich voor op het WK in de Ronde van Luxemburg.

    12:43

    Favorieten

    Kanshebbers zijn er genoeg in deze editie. Julian Alaphilippe kende een prima passage in Canada en werkt nu aan zijn WK-vorm. Niet alleen hij, maar ook mannen als Tim Wellens en Toms Skujins zullen hopen op een zware koers. 

    Jasper Philipsen en Biniam Girmay kunnen rekenen op een goede sprint, maar zullen ook de Vlaamse hellingen vlot verteren. Andere snelle mannen aan de start zijn Jordi Meeus, Alexander Kristoff, Caleb Ewan, Juan Sebastian Molano en Alex Aranburu. 

    12:33

    Parcours

    Tussen sprinterswedstrijden Koolskamp Koers en de Gooikse Pijl krijgen ook de liefhebbers van zwaardere koersen een kans. Tussen Nederbrakel en Haacht liggen namelijk 12 hellingen. Vooral in de streek rond Overijse wordt het zwaar. De renners moeten 2 keer over de Moskesstraat, Holsteide en de Smeysberg. 

    Het laatste obstakel is de Bosstraat. Daarna rest nog zo'n 14 kilometer richting de streep. Een groepssprint aan het eind kan dus ook zomaar. 

    12:32
    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
    12:28

    Koers in 't land

    Er zijn maar weinig dagen in België zonder koers. Vandaag tekenen veel ploegen present voor de Super 8 Classic, vroeger gekend als de GP Impanis-Van Petegem. De 12 hellingen onderweg zullen voor afscheiding moeten zorgen.