Baroncini mag zijn eerste profzege vieren in Haacht.
Baroncini mag zijn eerste profzege vieren in Haacht.
teams en deelnemers

Filippo Baroncini plaatst gouden aanval en viert zijn eerste profzege in Super 8 Classic

 za 21 september 2024 17:36
Super 8 Classic
Wegwedstrijd - mannen
Wegwedstrijd
197.8 km
13:00 Brakel - 18:04 Haacht
Filippo Baroncini
einde
  1. 0
  2. 30
  3. 60
  4. 90
  5. 120
  6. 150
  7. 197.8

    De eerste is altijd eentje om in te kaderen, zo ook voor Filippo Baroncini. De 24-jarige Italiaan plaatste de juiste aanval in het slot van de Super 8 Classic, die op 28 kilometer van de streep helemaal losbarstte. Baroncini bleef uit de klauwen van een jagende groep. Zo beleeft de renner van UAE een nieuwe triomf na zijn wereldtitel bij de beloften in Leuven anno 2021. 

    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

    Lang wachten op demarrages

    Voor spektakel was het de hele dag uitkijken naar de heuvels rond Overijse. 2 passages over de Moskesstraat, Holstheide en de Smeysberg moesten de sprinters in verlegenheid brengen.

     

    Veel gebeurde er wel niet. Enkele schuchtere versnellingen leverden weinig op. Onder meer Tim Wellens geraakte niet weg. 

     

    Pas bij de laatste keer Smeysberg ontplofte de koers. 4 renners reden weg, grote favoriet Jasper Philipsen parkeerde.

     

    Het viertal kreeg gezelschap, want na veel vijven en zessen ontstond er een elitegroep met 17 renners. Mannen als Wellens, Julian Alaphilippe en Biniam Girmay misten de boot. 

    Het peloton bleef lang gegroepeerd.

    Italiaans solonummer

    Meteen na die samensmelting wachtte de Bosstraat, de laatste helling van de dag. Daar vond Filippo Baroncini het juiste moment om aan te vallen.

     

    De Italiaan was al mee met de besten op de Smeysberg. Nu kreeg hij niemand mee en achter hem viel het stil.

     

    Hardrijder Baroncini moest opboksen tegen 16 achtervolgers, maar ze kwamen geen centimeter dichter. Zo mocht de 24-jarige sneltrein voor het eerst in zijn profcarrière de handen in de lucht steken.

     

    Hij weet wel hoe het is om te winnen in België. In 2021 werd de UAE-renner wereldkampioen bij de beloften in Leuven, toen ook na passages over de
    heuvels in de druivenstreek.

     

    De jonge Nederlander Rick Pluimers ontsnapte nog uit de groep en werd 2e. Rui Oliveira (3e) maakte het UAE-feestje compleet. 

    Filippo Baroncini vond de perfecte timing voor zijn aanval.

    Baroncini: "Eindelijk, na periode met veel blessures"

    • Filippo Baroncini (1e): "Ik ben de gelukkigste persoon ter wereld op dit moment. Eindelijk heb ik die zege te pakken, na een lastige periode van 3 jaar met veel blessures. Ik kwam heel goed uit de Vuelta, maar dit had ik niet verwacht. Het was een lastige koers, maar de ploeg was geweldig."

     

    • Rick Pluimers (2e): "Het rondje met de heuvels leek iets minder zwaar dan vorig jaar. Het was wel lastig genoeg als je ziet wat voor groep aan de finish komt. Op de laatste van die hellingen ging ik vol gas mee. Toen ik zag dat Matteo (Trentin) aansloot, begon ik gewoon te rijden. Op anderhalve kilometer van de streep zag ik plots dat niemand in mijn wiel zat. 

    Uitslag Super 8 Classic 2024

    naamresultaatploeg
    1
    Filippo Baroncini
    4:27:09
    UAE Team EmiratesUAD
    2
    Rick Pluimers
    +21
    Tudor Pro Cycling TeamTUD
    3
    Rui Oliveira
    +28
    UAE Team EmiratesUAD
    4
    Emilien Jeannière
    +28
    TotalEnergiesTEN
    5
    Roger Adrià
    +28
    Red Bull - BORA - hansgroheRBH
    6
    Matteo Trentin
    +28
    Tudor Pro Cycling TeamTUD
    7
    Laurenz Rex
    +28
    Intermarché - WantyIWA
    8
    Jake Stewart
    +28
    Israel - Premier TechIPT
    9
    Mike Teunissen
    +28
    Intermarché - WantyIWA
    10
    Dylan Vandenstorme
    +28
    Team Flanders - BaloiseTFB

    Fase per faselaatste update: ongeveer 4 uur geleden

    17:44

    Er is nog meer reden om te vieren voor UAE, want Rui Oliveira heeft de sprint gewonnen om plek 3. Baroncini krijgt dus een ploegmaat naast hem op het podium. 

    17:36

    Zege voor Baroncini!

    Filippo Baroncini doet het. Drie jaar na zijn wereldtitel bij de beloften in Leuven mag hij opnieuw juichen in België. Pluimers bolt binnen als 2e. 

    17:35

    Baroncini triomfeert solo

    Nog 1.000 meter ligt tussen Baroncini en zijn eerste profzege. Dat lijkt in orde te komen. In de achtervolgende groep is Pluimers nu in z'n eentje ervandoor. Hij is op weg naar plek 2. 

    17:33

    Rick Pluimers doet veel kopwerk, want hij heeft met Matteo Trentin een snelle ploegmaat in de groep. Het zal weinig opleveren, want Baroncini lijkt niet stil te vallen. Nog 2 kilometer!

    17:33
    17:32

    25 seconden

    De 16 achtervolgers komen geen centimeter dichter. Hun kopbeurten zijn telkens kort en met de rem op. Zo zullen ze Baroncini niet meer terughalen. 

    17:30

    Baroncini begint aan de laatste 5 kilometer. Die zijn volledig vlak. Als hij niet stilvalt, is de zege voor hem. 

    17:29

    Het verschil blijft hangen op 25 seconden. Bij de achtervolgers hebben ze begrepen dat ze enkel winstkansen hebben als ze rond draaien. Keren ze toch nog terug? 

    17:26

    Stilvallen zal Baroncini niet snel doen. De talentvolle Italiaan van UAE werd 4e in de afsluitende tijdrit van de Vuelta. 

    17:24

    Nog 10 kilometer

    Baroncini gaat goed vooruit en heeft al 20 seconden voorsprong te pakken. Van het peloton komt het gevaar niet meer. Dat volgt op bijna anderhalve minuut. 

    17:20

    Baroncini op de Bosstraat

    Op de laatste helling van de dag versnelt Rick Pluimers eerst zonder succes, maar er lijkt meer jus te zitten in de benen van Filippo Baroncini. De Italiaan slaat meteen een mooie kloof. 

    17:19
    17:18

    Hard tegen onzacht

    De twee groepen smelten samen. We hebben nu een 20-tal leiders met 1'10" voorsprong op een klein peloton. Daar rijdt Uno-X op kop. 

    17:15

    Mike Teunissen en Matteo Trentin volgen het voorbeeld van Oliveira en springen naar de kopgroep. Dit kan een beslissend moment zijn in de wedstrijd. 

    17:13

    Oliveira maakt sprong

    Ivo Oliveira had geen zin om te wachten en springt in z'n eentje van de achtervolgende groep naar het viertal. De rest van het peloton volgt nu al op meer dan een minuut. 

    17:09

    Uit het peloton zijn 10 à 15 renners weggereden. Zij staan op het punt om de vier aanvallers bij te halen. 

    17:06

    Het zijn Sandy Dujardin, Filippo Baroncini, Rick Pluimers en Roger Adria die zijn weggereden. Hun voorsprong is miniem, want het uitgedund peloton valt zeker niet stil. 

    17:03

    Vier aanvallers, Philipsen lost

    Op de Smeysberg slaan 4 renners een gaatje. Ondertussen staat de deur opnieuw open achteraan. Onder meer Jasper Philipsen wordt verwezen naar de uitgang. Hij mag de zege vergeten.