teams en deelnemers

Lotte Kopecky (6e) glijdt naast olympische tijdritmedaille, Australische Grace Brown pakt goud

 za 27 juli 2024 16:00
Olympische Spelen
Individuele tijdrit - vrouwen
tijdrit
32.4 km
14:30 Invalides - 15:59 Grand Palais-Pont Alexandre III
Grace Brown
einde
  1. 0
  2. 10
  3. 20
  4. 32.4

    Lotte Kopecky (6e) heeft naast een medaille gegrepen in de olympische tijdrit. De wereldkampioene op de weg was snel onderweg, maar ging onderuit op het spekgladde wegdek. De Australische Grace Brown ging met het goud aan de haal. Topfavorietes Chloe Dygert (3e) en Ellen van Dijk (11e) konden hun ambities niet waarmaken.

    Video niet meer beschikbaar
    Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

    Slipper fnuikt medaillekansen van Lotte Kopecky

    Al vroeg in de olympische tijdrit werd duidelijk dat het wel eens een dagje vol glibberen en glijden kon worden. Rensters die bijna van het startpodium doken en eenzelfde gladde bocht die de vroege starters verraste, chaos troef.

     

    Op papier zou Lotte Kopecky in deze linke omstandigheden haar voordeel moeten kunnen halen. Al kan regen bij iedereen voor brokken zorgen, dat bleek nog maar eens. 

     

    Onze landgenote knalde naar de voorlopige toptijd aan tussenpunt 1, al zou ze daar uiteindelijk nog wel 4 rensters voor zich moeten dulden. De medaillekansen van Kopecky gingen echter helemaal in rook op door een slipper in het tweede deel. 

     

    Met een sterk slot stak ze nog even de hand uit naar eremetaal, de opgelopen tijdsschade door haar val bleek finaal alleen toch te groot. De lichamelijke schade leek wel mee te vallen na de schuiver op haar rechterflank.

     

    Een zesde plaats was het finale verdict, wel op amper 24 seconden van het zilver.

    Video niet meer beschikbaar
    Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

    Grace Brown knalt overtuigend naar olympisch goud

    Aan één vrouw zou ook zonder val niets te doen geweest zijn. Grace Brown was een hele tijdrit lang buiten categorie, met aan elk tussenpunt de snelste tijd.

     

    De ervaren Australische, die eerder dit seizoen ook al Luik-Bastenaken-Luik won in haar afscheidsjaar, hield liefst anderhalve minuut over aan de streep. 

     

    Topfavorietes Ellen van Dijk en Chloe Dygert moesten dus duidelijk hun meerdere erkennen vandaag. De Nederlandse stelde wat teleur met amper een 11e plaats, de Amerikaanse en regerende wereldkampioene gleed net als vele collega's onderuit.

     

    Dat kostte Dygert het zilver, dat naar de Britse Anna Henderson ging. Nipt brons was een kleine troostprijs. 

    Video niet meer beschikbaar
    Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
    Video niet meer beschikbaar
    Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
    Gerelateerd:

    Uitslag Olympische Spelen 2024

    naamresultaatploeg
    1
    Grace Brown
    39:38.24
    AustraliëAUS
    2
    Anna Henderson
    +1:31.59
    Groot-BrittanniëGBR
    3
    Chloé Dygert
    +1:32.46
    Verenigde StatenVS
    4
    Juliette Labous
    +1:41.66
    FrankrijkFRA
    5
    Demi Vollering
    +1:51.56
    NederlandNED
    6
    Lotte Kopecky
    +1:56.58
    BelgiëBEL
    7
    Kim Cadzow
    +2:07.78
    Nieuw-ZeelandNZL
    8
    Elisa Longo Borghini
    +2:11.08
    ItaliëITA
    9
    Audrey Cordon-Ragot
    +2:13.43
    FrankrijkFRA
    10
    Christina Schweinberger
    +2:13.78
    OostenrijkAUT

    Fase per faselaatste update: ongeveer 1 maand geleden

    16:03

    Dygert derde, Henderson tweede

    Minder dan een seconde, daarvan hangt het uiteindelijk af voor brons en zilver. Dygert had zonder val uiteraard zilver gehad, maar nu wordt het nipt brons. 

    16:02

    Het verdict voor Kopecky zal waarschijnlijk een zesde plaats worden, ervan uitgaande dat Dygert nog voor haar zal eindigen. Het brons had misschien wel gekund zonder die val.

    16:01

    Grace Brown rijdt de concurrentie aan flarden en pakt goud!

    16:00

    Grace Brown buiten categorie: anderhalve minuut en olympisch goud!

    Niemand staat op de spreekwoordelijke foto. Grace Brown en Australië pakken olympisch goud in de tijdrit bij de vrouwen, anderhalve minuut sneller dan Henderson. Zij heeft ook zeker een medaille, maar het hangt van Dygert af welke kleur die heeft. 

    15:58

    Henderson naar de hotseat

    Zilver, brons of met een mirakel nog goud? Anna Henderson is op weg om Groot-Brittannië eremetaal te bezorgen met een scherpe toptijd van 41'09". 

    15:57

    En ook ploeggenote Vollering houdt Kopecky net af, met een vijftal seconden voorsprong. Virtueel is het nog brons, maar met zeker stoomtrein Brown die er nog aan komt is het kalf verdronken. 

    15:55

    Labous onder de tijd van Kopecky

    De Française doet een gooi naar een medaille voor eigen volk, met een chrono 14 seconden onder die van Kopecky. Nu zal het brons bijzonder moeilijk worden voor de Belgische. 

    15:54

    Dygert gaat bijzonder behoedzaam door de bochten in de finale. Ook zij kan dus nog wel eens achter Kopecky eindigen: is brons nog mogelijk? 

    15:53

    Een ferm slot van Kopecky, die Longo Borghini en Cordon-Ragot achter zich heeft gehouden. Vollering en Labous zijn nog belangrijke concurrentes voor plek 3 die binnen moeten komen. 

    15:53

    Lotte Kopecky komt binnen en staat voorlopig op 1

    15:52

    Kopecky voorlopig op 1

    11 seconden sneller dan de Nieuw-Zeelandse Cadzow snelt Kopecky voorlopig naar de eerste tijd aan de streep. Even naar de hotseat dus, waar ze wel balend plaatsneemt. 

    15:51

    En zo is Brown helemaal buiten categorie. De Australische is 51 tellen sneller na 22 km dan naaste belagers Dygert en Henderson. Kopecky is 8e aan dat tussenpunt. 

    15:50

    Daar gaat het goud: ook Dygert komt ten val!

    15:49

    Grace Brown gaat 51 seconden onderHenderson aan tweede tussentijd

    15:49

    Topfavoriete Dygert tegen de keitjes!

    En nog een slachtoffer van de natte Parijse wegen! Chloé Dygert, aan tussenpunt 1 nog 2e op 5 seconden, glibbert over de keitjes in een van de weinige bochten. Game over voor het goud. 

    15:48

    Brown haalt Schweinberger, nochtans ook een outsider voor het podium, bij richting de snelste chrono aan de tweede tijdsmeting. Of daar gaan we toch van uit. 

    15:46

    Henderson stoomt door

    12 seconden sneller dan Labous is de nieuwe toptijd aan het tweede tussenpunt voor Anna Henderson, die samen met de Française de hand uitsteekt naar een (bronzen?) medaille. Want met Brown en Dygert zijn de 2 grootste kleppers nog op komst. 

    15:42

    Terwijl Labous liefst 20 seconden sneller is dan haar concurrentes aan punt 2, komt een teleurstellende Ellen van Dijk pas als voorlopig derde binnen aan de streep. En ze zal nog een eind wegzakken.