Stan Van Tricht viert zijn eerste profzege.

Stan Van Tricht rondt vroege vlucht af met machtssprint en viert eerste profzege in Coppa Bernocchi

 ma 7 oktober 2024 16:21
Coppa Bernocchi
Wegwedstrijd - mannen
Wegwedstrijd
174.3 km
12:30 Legnano - 16:45 Legnano
Stan Van Tricht
einde
  1. 0
  2. 30
  3. 60
  4. 90
  5. 120
  6. 150
  7. 174.3

    Belgisch succes in de Coppa Bernocchi. Stan Van Tricht koos vroeg in de Italiaanse koers het ruime sop. Toen hij gelost werd door Bart Lemmen, leek zijn eerste profzege er niet in te zitten. Maar onze landgenoot van Alpecin-Deceuninck riep de Nederlander terug met een groepje en pakte uit met een lange machtssprint. Remco Evenepoel raakte niet uit de klauwen van het peloton.

    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

    Een kransje grote namen, onder wie Remco Evenepoel en Primoz Roglic, stond aan de start van de Coppa Bernocchi, de tweede van de vier "vecchie signore". Allemaal gretig om Wout van Aert op te volgen op de erelijst.

     

    Toch zouden de hoofdkandidaten al na 15 kilometer koers opstaan. Stan Van Tricht (Alpecin-Deceuninck) sprong mee met een mooi groepje van 5 avonturiers, onder wie ook nog Bart Lemmen en Pierre Latour.

     

    Remco Evenepoel wilde maar al te graag sportieve revanche nemen voor zijn opgave in de Giro dell'Emilia en probeerde samen met Mauri Vansevenant de kloof te overbruggen, zonder succes. De olympische kampioen waaide terug naar het peloton, waar hij zich frustreerde aan het gebrek aan samenwerking.

     

    Voor Bart Lemmen ging het ondertussen niet snel genoeg voorin. De voormalige beroepsmilitair, die op zijn 27e pas profrenner werd, liet zijn metgezellen achter. Stan Van Tricht kwam in een groepje achtervolgers terecht met onder meer Neilson Powless en Roger Adria.

     

    Lemmen stak zijn hand uit naar zijn eerste profzege, maar moest zijn tijdrit op amper 1 kilometer van de streep staken. Bij de achtervolgers hield Van Tricht het hoofd koel en sprintte hij naar zijn eerste profzege voor Alex Baudin en Roger Adria.

     

    Evenepoel krijgt morgen alweer een nieuwe kans in de Tre Valli Varesine, al moet hij het daarin wel weer opnemen tegen wereldkampioen Tadej Pogacar.

    Van Tricht: "Ik wist dat ik de beste sprint had"

    Stan Van Tricht glunderde met zijn zege in de Coppa Bernocchi. "Ik ben heel blij", zei hij. "Het was een moeilijk seizoen, maar de laatste weken had ik mijn goede benen teruggevonden."

     

    "Ik kon vandaag de perfecte race rijden met de vroege vlucht. Ik wist dat we het ver konden brengen, want ook het regenweer was goed voor de kopgroep."

     

    Van Tricht panikeerde ook niet toen Bart Lemmen solo ging. "Ik wist dat ik slim moest zijn en in de groep moest blijven. Ik wist dat ik de beste sprint had, maar het is altijd moeilijk als ze achter je rug wegspringen. Ik zag Neilson Powless aanzetten en wist dat ik moest gaan."

     

    Ook Van Tricht rijdt morgen nog de Tre Valli Varesine.

    Uitslag Coppa Bernocchi 2024

    naamresultaatploeg
    1
    Stan Van Tricht
    3:50:07
    Alpecin - DeceuninckADC
    2
    Alex Baudin
    +0
    Decathlon - AG2R - La Mondiale TeamDAT
    3
    Roger Adrià
    +0
    Red Bull - BORA - hansgroheRBH
    4
    Neilson Powless
    +0
    EF Education - EasyPostEFE
    5
    Bart Lemmen
    +0
    Team Visma - Lease a BikeTVL
    6
    Pavel Sivakov
    +3
    UAE Team EmiratesUAD
    7
    Alessandro Pinarello
    +5
    VF Group - Bardiani - CSF - FaizanèVBF
    8
    Dorian Godon
    +1:27
    Decathlon - AG2R - La Mondiale TeamDAT
    9
    Francesco Busatto
    +1:27
    Intermarché - WantyIWA
    10
    Marijn van den Berg
    +1:27
    EF Education - EasyPostEFE

    Fase per faselaatste update: ongeveer 2 uur geleden

    16:20

    Stan Van Tricht wint

    Een knappe Belgische zege. Stan Van Tricht boekt zijn eerste profzege in de Coppa Bernocchi. Hij was al na 15 kilometer mee in de vroege vlucht en maakt het af nadat ze de laatste overlever Bart Lemmen hadden gegrepen.

    16:18

    Slotkilometer

    Het zit erop voor Bart Lemmen. Hij wordt in de slotkilometer gegrepen. De 7 koplopers mogen nu onder elkaar uitvechten wie zich tot winnaar kroont.

    16:17

    Lemmen kijkt achterom

    Bart Lemmen kijkt eens achterom en ziet het wit in de ogen van Neilson Powless. Met nog anderhalve kilometer wordt het erop of eronder voor de Nederlander.

    16:15

    Het wordt voor Lemmen nu toch echt moeilijk om zijn eerste profzege te boeken. Hij voelt de achtervolgers in zijn nek hijgen: nog 10 seconden met nog 3 kilometer te gaan.

    16:14

    Weten ze het in de achtervolging nu ook even niet meer. De vijf achtervolgers kijken eens naar elkaar. Op een lang stuk rechtdoor krijgen ze Lemmen nu toch echt in het vizier.

    16:11

    Bart Lemmen vertrok na 15 kilometer koers en blijft als enige over met nog 7 kilometer te gaan. Rondt hij deze vroege vlucht af? Het blijft een mager kloofje van 15 seconden.

    16:08

    Van Tricht, Baudin, Powless, Adria, Sivakov en Pinarello draaien rond, maar het blijft moeilijk om Bart Lemmen te pakken te krijgen. Met nog 10 kilometer te gaan blijft de ontknoping onvoorspelbaar.

    16:05

    Bart Lemmen weigert om te kraken. De Nederlander van Visma-Lease a Bike komt in het vizier van de achtervolgers, maar toch krijgen ze hem maar niet te pakken.

    16:03

    Peloton schiet te laat in gang

    Plots draait het wel in het peloton, maar daarmee lijken ze rijkelijk te laat te komen. Ze hebben nog altijd 1'45" goed te maken.

    16:01

    Plots geeft de Italiaanse chrono maar een 20-tal seconden voorsprong meer voor Lemmen. De voormalige beroepsmilitair, die pas op zijn 27e profrenner werd, kijkt al eens over zijn schouder.

    15:58

    Bart Lemmen geeft niet op. In de stijl van een tijdrijder dendert hij voort, om uit de greep te blijven van de 6 achtervolgers. In de achterhoede heeft Evenepoel nu toch weer een ploegmaat gevonden om achter te schuilen. Kunnen ze in 18 kilometer nog terrein goedmaken?

    15:47

    Lemmen gaat solo

    Ook Stan Van Tricht kraakt. Hij vindt Pinarello terug in de achtervolging op Bart Lemmen, die solo gaat. De Nederlander, enkele jaren geleden nog een amateur, gaat op zoek naar een knappe overwinning.

    15:46

    Evenepoel laat zich wat terugzakken in het peloton, op zoek naar behulpzame ploegmaats? Het lijkt net als zaterdag niets te worden voor de olympische kampioen op Italiaanse bodem.

    15:41

    De Lage Landen blijven over in de kopgroep, want ook Pinarello kan het tempo niet meer aan op de Piccolo Stelvio. Bart Lemmen en Stan Van Tricht moeten het met hun tweetjes doen. 

    15:38

    Waar blijft de samenwerking?

    In het peloton blijft het chaos troef. Visma-Lease a Bike weigert mee te werken, want Bart Lemmen maakt voorin het mooie weer. Remco Evenepoel ziet de achterstand steeds meer oplopen.

    15:33

    Het drietal voorin werkt nog steeds goed samen, want het groepje met Powless komt niet veel dichter. Ondertussen is het in peloton nog altijd zoeken naar knechten die zich willen opofferen.

    15:27

    Remco Evenepoel is teruggewaaid naar het peloton, waar de samenwerking zoek is. Onze landgenoot veinst even een demarrage en is dan teleurgesteld dat niemand volgt. Primoz Roglic schuift ondertussen mee naar voor.

    15:25

    Anthony Perez wordt opgeraapt door een groepje achtervolgers met Alex Baudin, Neilson Powless, Roger Adria en Pavel Sivakov. Zij zijn voorbij het groepje van Evenepoel gestormd.