Arnaud De Lie viert in Binche.
Arnaud De Lie viert in Binche.

Arnaud De Lie remonteert Philipsen op de kasseitjes en is de primus op sprintersbal in Binche

 di 1 oktober 2024 16:45
Binche-Chimay-Binche
Binche-Chimay-Binche
Vlak
198.6 km
12:05 Binche - 17:00 Binche
Arnaud De Lie
einde
  1. 0
  2. 30
  3. 60
  4. 90
  5. 120
  6. 150
  7. 198.6

    Arnaud De Lie heeft Binche-Chimay-Binche op zijn naam gezet. De Belgische kampioen haalde Jasper Philipsen terug op de kasseien aan de streep en pakte overtuigend de zege. Biniam Girmay sprintte nog naar plek 2, Milan Fretin vervolledigde het podium.

    Een deelnemerslijst om duimen en vingers bij af te likken. De crème de la crème van het Belgische sprintersgeweld tekende present voor de afsluitende koers van het Waalse wielerseizoen. 

     

    Kopstukken Jasper Philipsen, Tim Merlier en Arnaud De Lie lieten hun ploegmaats dan ook heel de dag controleren. Een vroege vlucht van een zestal, met landgenoot Michiel Coppens, kreeg geen kans.

     

    Na twee van de vier lokale rondes in Binche werden zij gegrepen en kon het gevecht opnieuw losbarsten. Telkens met eenlingen die voorop raakten: ideaal voor de ploegen van de snelle mannen.

     

    Eerst was het de bedrijvige Dries De Bondt die solo ten aanval trok, daarna Alessandro Covi. Beiden werden ze makkelijk weer ingerekend en dus gingen we sprinten om de winst.

     

    Op de kasseien in de slotkilometer moest Europees kampioen Merlier het van ver doen. Vaak zijn specialiteit, maar nu zat hij iets te ver. Geen vierde zege op een rij in zijn laatste wegkoers van het jaar.

     

    Philipsen zat wel waar hij moest zitten, al ging hij bijzonder vroeg aan. In de Belgische tricolore remonteerde De Lie hem nog op de hellende aankomst. Bingo voor Lotto - Dstny!

     

    In zijn spoor schoof Biniam Girmay mee richting de tweede plek, Milan Fretin werd knap derde. Philipsen viel als vierde net naast het podium.

    De Lie: "Had niet de beste benen"

    Vanmorgen klonk Arnaud De Lie allerminst zeker van zijn stuk over zijn vorm, maar enkele uren later wint hij wel in Binche-Chimay-Binche. 

     

    "Ik had gedurende twee tot drie uur niet de beste benen, tot we op het lokale circuit kwamen. Dat kan zeker met een gebrek aan ritme te maken hebben. Maar het team heeft het super gedaan, zeker op het einde van de koers."

     

    "In de sprint wilde ik het gewoon zo goed mogelijk doen. Het is super om mijn eerste koers in Wallonië te winnen in deze Belgische trui."

    Bekijk de reacties van Girmay en Fretin:

    Uitslag Binche-Chimay-Binche

    naamresultaatploeg
    1
    Arnaud De Lie
    198,6 km in 4h29'38"
    2
    Biniam Girmay
    allen zelfde tijd
    3
    Milan Fretin
    4
    Jasper Philipsen
    5
    Vincenzo Albanese
    6
    Luke Lamperti
    7
    Oliver Naesen
    8
    Rui Oliveira
    9
    Edward Theuns
    10
    Paul Penhoët

    Fase per faselaatste update: ongeveer 1 uur geleden

    16:47

    Biniam Girmay eindigt in het spoor van De Lie als tweede, Milan Fretin is een mooie derde. 

    16:47

    Arnaud De Lie sprint sneller dan Girmay en Philipsen en wint Binche-Chimay-Binche

    16:46

    Na een hele dag alert koersen is dit een mooie beloning voor De Lie. Na een moeilijke week door ziekte en een val zijn de benen weer helemaal daar. 

    16:46

    Arnaud De Lie viert!

    Binche-Chimay-Binche is voor de Belgische kampioen! Arnaud De Lie remonteert Jasper Philipsen nog, die er een bijzonder lange sprint van maakte. 

    16:45

    Merlier heeft zich wat laten wegzetten en zit ver. Even valt het stil en zo schuift hij weer wat op. 

    16:44

    In derde positie zit Philipsen klaar, met De Lie in het wiel. Van ver brengt Van Poppel de sprint op gang. 

    16:44

    Laatste km.

    Philipsen, Merlier en De Lie. Allemaal zitten ze helemaal voorin bij het opdraaien van de kasseien in Binche. 

    16:43

    Kragh Andersen sleurt nu al op kop, maar Philipsen zit in zijn wiel. Dat is veel en veel te vroeg. 

    16:42

    Nog 3 kilometer en het is wat gescheurd halverwege het peloton. De grote mannen hebben zich niet laten verrassen, we maken ons op voor een sprint tussen de titanen. 

    16:42
    Vito Braet zal niet kunnen meesprinten.
    16:40

    Vito Braet onderuit

    Dit kon niet goed blijven gaan. Het werd al een paar keer spannend in het gedrum en op 5 km van de streep gaat Vito Braet achteraan het peloton onderuit. 

    16:39

    De mannen van Philipsen en de Lie beuken nu al op kop van het peloton. Merlier bekijkt het met Van Lerberghe vanuit de achtergrond. 

    16:38

    Ackermann weer lek

    In zijn eentje wilde Ackermannn nog opschuiven aan de kant van de weg, maar daar ligt vuiligheid en dus is de kans er groter dat je lek rijdt. De Duitser heeft het weer vlaggen, voor de tweede keer vandaag al. Hij zal niet mee kunnen sprinten. 

    16:37

    Van Lerberghe en Merlier, dat is een ploeg met z'n tweeën.

    José De Cauwer
    16:36

    Een groot peloton maakt als eerste de duik naar beneden. De nervositeit groeit, Philipsen zit goed voorin. 

    16:34

    Cort zet nog even door voor de afdaling naar Binche. Antonio "Zorro" Morgado is op komst voor UAE. 

    16:33

    Magnus Cort wacht niet op de sprint en vliegt ook vanuit het peloton in één keer naar de kop van de koers. Even later is de grote groep daar zelf al: gegrepen! 

    16:32

    Rust bij Merlier

    5 seconden, meer hebben Stokbro en Covi niet. De sprintersploegen zitten klaar, Tim Merlier bekijkt het rustig van achteruit. Met snelheid op komen zetten in de slotkilometer, het is zijn specialiteit. 

    16:30

    De voorwacht van het peloton heeft Covi in zicht. Stokbro vanuit het kamp van TDT-Unibet waagt de sprong als eerste. 

    16:29

    Voor de winst zouden we denken dat het tussen kleppers als Merlier, Philipsen, De Lie, Girmay of Meeus zal gaan. Er zijn ook een pak snelle mannen van de tweede rij die hun kans zullen gaan voor een plekje in de top 10. Vanuit Belgische hoek denken we dan aan Fretin, Capiot, Biermans, Naesen, Stuyven, Theuns of Van Asbroeck.

    16:25

    Laatste ronde

    Op de tanden bijtend komt Alessandro Covi als eerste over de streep. Achter hem scheuren zich weer wat renners los van het peloton, nog één ronde te gaan. 

    16:23

    Covi moet werken voor elke seconde in de afdaling richting Binche. 15 seconden, dat wordt nipt om de voorlaatste keer finish nog als eerste te halen. 

    16:21

    De gemiddelde snelheid flirt met de 44 km/h na 4 uur koers. Er is niet stilgezeten vandaag, we zullen ruim voor 17 uur binnen zijn.

    16:19

    Zonder echt het gat te willen dichten, sluipt het peloton wat dichter bij Covi. Het gedrum tussen de treintjes op kop van de groep barst nu al los. 

    16:17
    Koers in Binche.
    16:15

    Weer een eenling dus, ideaal voor de sprintersploegen. Covi krijgt een twintigtal seconden voorsprong met 25 km te gaan. 

    16:10

    UAE-man Covi schuift mee met Stuyven en gaat dan solo door. Dat wordt uiteraard een moeilijk verhaal. 

    16:09

    Hergroepering (voor even)

    Op 30 kilometer van het einde worden alle aanvallers weer ingerekend. Voor eventjes dan toch, want Jasper Stuyven probeert het als volgende.

    16:08

    Het begint te wegen bij sommigen.

    José De Cauwer
    16:07

    Gezelschap voor De Bondt. Niet Rex, maar wel Theuns en een duo komen aansluiten. Vermeersch moet het gaatje dichten voor Lotto-Dstny. 

    16:05

    Nog twee rondes

    Op de kasseitjes omhoog richting de finish springt een groepje met Laurenz Rex weg uit het peloton, op zoek naar eenzame leider De Bondt. Ver komen zij alleen niet. 

    16:05
    16:01

    15 seconden

    De Bondt heeft 15 seconden bij elkaar gefietst op het peloton. Daar begint Intermarché-Wanty weer te rijden, op de strook waar Lotto-Dstny daarnet ook al ferm doortrok. 

    15:57

    Stilvallen? Nee hoor, Dries De Bondt rijdt weer weg uit het peloton. In zijn eentje mag hij wel wat voorsprong pakken van het peloton op 40 km van de finish. 

    15:53

    Ook Meeus rijdt plat

    Nog maar eens een lekke achterband. Snelle man Jordi Meeus vraagt om assistentie, gelukkig voor hem komt het peloton even tot rust. 

    15:51

    Turgis, winnaar van de gravelrit in de Tour, en Robeet raken even voorop. Onder impuls van, jawel, alweer De Bondt komt alles weer samen. Al zitten er achteraan het peloton toch al wat mannen op hun tandvlees. 

    15:48
    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
    15:46

    Ackermann lek

    Pech voor de snelle man van Israel-Premier Tech. Pascal Ackermann schudt van nee, hij krijgt op een slecht moment af te rekenen met een lekke band. Het zal krachten kosten om nog voorin te raken. 

    15:45

    Met nog drie rondes te gaan wordt de kopgroep net na de aankomstlijn gegrepen. Wie probeert het als volgende? De weg loopt meteen na de streep weer op. 

    15:43

    Het troept weer samen in het peloton, dat door die snok wel genaderd is tot op een handvol seconden van de kopgroep. Ook op de kasseien richting de finish trekt Lotto-Dstny door en dus zijn de aanvallers een vogel voor de kat. 

    15:42

    Het gaat niet door, maar er wordt geprobeerd. Dat zou straks wel effect kunnen hebben.

    Karl Vannieuwkerke
    15:41

    De afwezigheid van Grignard houdt Lotto-Dstny niet tegen om het in waaiers proberen te trekken. Het peloton wordt zo één lang lint, waar stilaan breukjes vallen. Theuns en Teunissen schuiven alert mee in het spoor van de Lottoploeg.

    15:39

    Leegloper Grignard

    Lokale held Sébastien Grignard, afkomstig uit Bergen, rijdt lek. Arnaud De Lie moet het even met een knecht minder doen. Dries De Bondt blijft doorstomen en is nu alleen weggereden uit het peloton. Zonder snelle man is het devies duidelijk bij zijn team Decathlon-AG2R. 

    15:38

    Het peloton komt zo tot binnen de minuut achterstand van de kopgroep van zes. Zij zullen moeten knokken om de finish nog eens als eerste te bereiken. 

    15:35

    Dries De Bondt toont zich bedrijvig in de eerste lokale ronde. Hij versnelt nog maar eens uit het peloton. De voormalige Belgische kampioen raakt voorlopig niet weg. 

    15:33

    Druppels

    Na een tot nu toe droge dag verschijnen er toch regendruppels op de lens. Die kunnen hun rol spelen in de finale met het nodige glibberen op de keitjes. 

    15:31

    Het zal nu inderdaad niet meer stilvallen. Een viertal scheurt zich even los van het peloton, ook zij krijgen geen vrijgeleide. Lotto-Dstny wil de boel controleren voor Arnaud De Lie, die zelf ook veel vooraan koerst. 

    15:28

    UAE zorgt voor animo

    In de persoon van Mikkel Bjerg, vierde in de Ronde van Vlaanderen dit jaar, tekent UAE voor de eerste aanval op de hobbelige omloop in Binche. Even snel wordt hij alweer ingerekend, maar hun intenties zijn duidelijk. 

    15:23

    Eerste passage aan de streep

    Michael Schwarzmann gidst de kopgroep over de eerste passage aan de streep. De kasseitjes in de slotkilometer kunnen verraderlijk zijn en de benen voor de sprint afsnijden. 

    15:19

    TDT-Unibet knalt plots op kop van het peloton. Ze hebben nochtans een mannetje in de kopgroep. Hallo, Bas? 

    15:15

    Stilvallen zal het niet doen in die lokale rondes. Die zullen uitnodigen om te koersen.

    Karl Vannieuwkerke
    15:12

    De voet ging even van het gaspedaal in het peloton, waardoor de gevallen renners snel weer aan kunnen komen sluiten. Binche is in zicht, de lokale rondes zijn aangebroken. 

    15:07

    Naast Vermeersch lag ook onder meer Aberasturi erbij. Dat is de sprinter van Euskaltel-Euskadi, goed voor een reeks top 10-noteringen in de voorbije Vuelta. 

    15:07

    Flinke opstopping door een val, Florian Vermeersch lang opgehouden

    15:06

    Weer een val!

    Op een smal weggetje gaat het weer fout in het peloton. Een vijftal blijft wat langer zitten of wachten op een nieuwe fiets. Florian Vermeersch verliest zo veel tijd in een van zijn laatste koersen voor Lotto-Dstny. 

    15:04

    Een gretig Soudal-Quick Step verkleint de kloof op de zes leiders al tot een goede 2 minuten op 78 km van de streep. Het gaat vooruit! 

    15:03

    En het is niet dat die snelste mannen geen sterke ploeg in steun hebben. Merlier heeft onder meer Lampaert en Asgreen, De Lie kan op Florian Vermeersch en De Buyst rekenen. Philipsen doet het met meesterknechten Gianni Vermeersch en Kragh Andersen. Een deelnemersveld om u tegen te zeggen, dat is duidelijk. 

    14:58

    Wil iemand de koers hard maken?

    De meeste grote ploegen zijn met een snelle man naar hier gekomen, maar op de lokale rondes in en om Binche kan zeker koers gemaakt worden.

    Dan kijken we in de eerste plaats naar topteams UAE (Politt, Bjerg, Morgado) en Lidl-Trek (Stuyven, Theuns), maar ook van Decathlon-AG2R (Naesen, De Bondt) of Arkéa-B&B (Mozzato, Louvel, Biermans) kunnen we misschien wat verwachten.

    14:48

    Brown is een van de zes stagiaires die in dit peloton aanwezig zijn. Michiel Coppens zit voor Cofidis in de kopgroep. Ander Ganzabal (Euskaltel-Euskadi), Nicola Marcerou (TotalEnergies), Frits Biesterbos & Marijn Maas (Beat) zijn de overige vier. 

    14:44

    Val van een tweetal

    We openen de live beelden helaas met een valpartij. Stagiair bij Israel-Premier Tech Jim Brown ligt erbij, net als snelle man Matyas Kopecky van Novo Nordisk. 

    14:42

    Live beelden

    De livestream op deze pagina loopt. Veel kijkplezier met de laatste koers op Waalse bodem dit seizoen. 

    14:33

    De zes leiders naderen de tweede helft van Binche-Chimay-Binche. Nog eens hun namen, 4 minuten voor het peloton uit:

    Michiel Coppens
    (Cofidis)

    Michael Schwarzmann (Israel-Premier Tech)

    Iker Mintegi (Euskaltel-Euskadi)

    Stijn Appel (Beat)

    Nicklas Amdi Pedersen (TDT-Unibet)

    Rindert Buiter (VolkerWessels)

    14:30

    Livestream vanaf 14.40 uur

    Karl Vannieuwkerke en José De Cauwer zullen jullie vanaf 14.40 uur van commentaar voorzien via de livestream op deze pagina. Die begint vanaf datzelfde tijdstip te lopen. Je hoeft dus niet te missen van de lokale rondes in Binche. 

    14:11

    Het dak van de koers hebben de renners inmiddels ook al achter de rug. 290 meter boven zeeniveau, onoverkomelijk is dat dus zeker niet. De Petit Poggio, een hellinkje met een pracht van een naam, is net verteerd door de zes aanvallers.  

    13:57

    Toptalent Cat Ferguson, amper 18 en vorige week nog goed voor de dubbele wereldtitel bij de junioren, heeft Binche-Chimay-Binche bij de vrouwen op haar naam geschreven. Favoriete Charlotte Kool baalde na een hapering op de kasseien in de slotkilometer. 

    13:43

    Adrien Maire rijdt in de kleuren van TDT-Unibet zelfs zijn allereerste profkoers op Belgische bodem. Uit de kopgroep reed enkel ervaren rot Michael Schwarzmann al eerder Binche-Chimay-Binche, in 2011 en 2012. Uitrijden deed hij toen niet. 

    13:36
    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
    13:33

    Chimay

    De zes aanvallers zijn al doorgekomen aan de tussensprint in Chimay. Wie was er de snelste voor misschien wel een kratje trappistenbier? 

    13:28

    Hoe zit het met de vorm van Arnaud De Lie? In de GP Quebec maakte hij twee weken geleden nog indruk, sinds zijn terugkeer naar België is de Belgische kampioen wat op de sukkel. Eerst werd hij ziek na de GP de Wallonie, daarna viel hij vorige week in Zwevezele. Afwachten dus hoe zijn benen zullen zijn, zo zei De Lie zelf ook voor de start vandaag. 

    13:20

    In afwachting van de livestream bij de mannen kan je nu al naar de wedstrijd bij de vrouwen kijken, zonder commentaar. Zij zijn al bezig aan die ontknoping in Binche. 

    13:19
    Belgisch kampioen Arnaud De Lie met sprintloods Jasper De Buyst.
    13:18

    Na een uurtje koers komt Chimay stilaan in zicht voor de zes vluchters. Dat betekent ook dat we daarna terugkeren naar het noorden richting Binche, waar vier lokale rondes de apotheose van deze koers vormen. 

    13:10

    Koersstad Binche

    Naast jaarlijks de Mémorial Frank Vandenbroucke is Binche regelmatig het decor van andere grote wedstrijden. Dit seizoen werkten de elite mannen en vrouwen er nog hun Belgisch kampioenschap tijdrijden af, ook de wegritten werden er in 2018 beslecht.

    Maar het toppunt was weggelegd in 2019 en 2022, toen Binche telkens de start van een Tourrit organiseerde. De stad van ruim 30.000 inwoners ligt ideaal, zo vlakbij de Franse grens om een kort uitstapje naar België te maken. 

    13:04

    In de streek van Frank Vandenbroucke is er ook vandaag nog een régionale de l'etape. Sébastien Grignard van Lotto-Dstny is afkomstig uit Bergen, de hoofdstad van de provincie Henegouwen vlakbij Binche. 

    12:56

    4'20"

    De laatst gemelde voorsprong van de vluchters bedraagt al 4 minuten en 20 seconden. Ze hebben bijna 30 kilometer achter de kiezen. 

    12:53
    De vluchters in beeld.
    12:46
    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
    12:46

    Niet Pedersen, maar wel Adrien Maire zou de pion van TDT-Unibet vooraan zijn. Daarmee verrast hij zijn eigen team, dat net op X verspreidde dat het wel degelijk de Deen was die vooraan zat.  

    12:43

    Avoine heeft het begrepen en wacht het peloton weer op. Zo zijn we definitief vertrokken met deze zes vroege vluchters:

    Michiel Coppens (Cofidis)

    Michael Schwarzmann (Israel-Premier Tech)

    Iker Mintegi (Euskaltel-Euskadi)

    Stijn Appel (Beat)

    Nicklas Amdi Pedersen (TDT-Unibet)

    Rindert Buiter (VolkerWessels)

    12:41
    Een vuistje tussen enkele van de favorieten voor vandaag, bij de start in Binche.
    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
    12:36

    Tegenaanvaller blijft hangen

    Kévin Avoine lijkt er te laat aan begonnen. Hij valt terug tot op 50 seconden van de kopgroep, wel nog steeds een minuut voor het peloton uit. Gooit hij zodra de handdoek? 

    12:31

    De Fransman Avoine probeert nog naar voren te vliegen, maar moet daarvoor dus wel meer dan 30 seconden dichten. Houden ze vooraan even in voor een zevende kompaan? 

    12:29

    Uiteindelijk is het een sextet dat voorop raakt, een halve minuut voor het peloton uit. De namen: Coppens, Schwarzmann, Mintegi, Appel, N. Pedersen en Buiter. 

    12:25

    Een vijftal gaat op zoek naar geluk binnen de eerste vijf kilometer. Michiel Coppens, stagiair bij Cofidis, is een van de aanvallers. 

    12:19

    Start!

    En nu beginnen de 169 renners er ook echt aan in Wallonië, voor de afsluiter van het Waalse wielerjaar, dat opende met de GP Le Samyn 7 maanden geleden. 

    12:15
    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
    12:12

    Officieuze start

    Het peloton heeft zich in Binche op gang getrapt voor de neutralisatie van 3,6 km vanuit de Henegouwse koersstad. Weldra beginnen ze er dus officieel aan. 

    12:03
    Ook Dylan Teuns komt vandaag in actie bij Israel-Premier Tech, dat snelle man Pascal Ackermann als kopman heeft.
    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
    11:57

    Chimay

    Rond kilometerpaal 50 kunnen de renners een trappist bestellen in Chimay, waar het keerpunt op de zuidelijke lus vanuit Binche ligt. Een goede 60 kilometer verderop zijn ze weer in de start- en finishplaats van deze gelijknamige koers. 

    11:43

    Zo laat op het seizoen werden toch nog 10 WorldTour-ploegen verleid tot een tripje naar België. Soudal-Quick Step, Alpecin-Deceuninck en Intermarché-Wanty zijn logische aanwezigen en ook voor Franse ploegen Cofidis, Decathlon-AG2R, Arkéa-B&B Hotels en Groupama-FDJ is het geen verre reis.

    Red Bull-Bora-Hansgrohe en Lidl-Trek willen hun Belgen Meeus, Stuyven, Theuns, Declercq en Vergaerde nog eens in stelling brengen, terwijl UAE met onder meer Politt, Morgado en Bjerg voor een harde koers wil gaan. 

    11:36

    Voor Tim Merlier zit het wegseizoen erop na deze eerste van oktober, de meeste andere snelle mannen gaan nog een weekje door.

    Jasper Philipsen en Arnaud De Lie komen overmorgen alweer in actie in de Sparkassen Münsterland Giro, een Duitse klassieker. Zondag sluiten ze af in Parijs-Tours.

    Jordi Meeus en Biniam Girmay staan enkel op de voorlopige deelnemerslijst in Duitsland. 

    11:28

    Parcours

    Om en bij de 2.000 hoogtemeters wachten op de route van 198 km op de renners vandaag. Daarbij horen vier lokale rondjes in Binche die de Waalse klassieker afsluiten, met telkens een drietal kilometer bergop aan gemiddeld nog geen 3%. De finish - op kasseitjes nota bene - ligt wel na een bultje van 4,4% in de slotkilometer.

    En ook voor die lokale rondes is het nooit echt vlak in Binche-Chimay-Binche. Maar of het voldoende zal zijn om een massasprint te ontlopen in dit deelnemersveld vol snelle mannen? Dat wordt een ander verhaal. 

    11:22
    Op de weg dan toch. Tim Merlier neemt zondag ook deel aan het WK gravel in Leuven.
    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
    11:17

    Vorig jaar heb ik deze wedstrijd aan mij voorbij laten gaan, maar het motiveert me enorm. Daarom ben ik dit jaar teruggekeerd naar België om in Binche te rijden.

    Tim Merlier (Soudal-Quick Step)
    08:31

    2023: 1. Mozzato, 2. Theuns, 3. Kragh Andersen

    Vorig jaar probeerde Edward Theuns van ver naar de overwinning te spurten, maar hij werd nog net geremonteerd door de Italiaan Luca Mozzato. De Deen Sören kragh Andersen vervolledigde het podium.

    08:22

    Sprinten geblazen

    Een blik op het deelnemersveld leert ons dat we wellicht naar een sprintersgevecht gaan kijken op de kasseitjes van de Grote Markt van Binche.

    Titelverdediger Luca Mozzato (Arkéa-B&B Hotels), Axel Zingle (Cofidis), Pierre Gautherat (Decathlon-AG2R), Jasper Philipsen (Alpecin-Deceunick), Arnaud De Lie (Lotto-Dstny), Biniam Girmay (Intermarché-Circus-Wanty) en Jordi Meeus (Red Bull-BORA hansgrohe) zijn specialisten van de laatste rechte lijn.

    En dan hebben we dé naam nog niet genoemd: Tim Merlier is de grote favoriet. Sinds de spurter van Soudal-Quick Step op 15 september in Hasselt naar de Europese titel snelde, won hij ook de 2 koersen die hij daarna nog reed: Koolskamp Koers (20/9) en Gooikse Pijl (22/9).

    Merlier is de partner van Cameron Vandenbroucke en rijdt op die manier ook voor eigen volk. Hij wil met winst zijn schoonfamilie eren. Cameron Vandenbroucke is de dochter van Frank Vandenbroucke, die 15 jaar geleden overleed op 12 oktober.

    De editie van 2024 wordt de laatste die in goede banen zal geleid worden door Jean-Luc Vandenbroucke, de nonkel van de betreurde renner, sinds de koers weer op de kalender kwam in 2010.