Ga naar de inhoud
Ramos is de held van Portugal met 3 goals tegen Zwitserland.

Portugal maakt gemalen kaas van Zwitserland, vervanger van Ronaldo is grote uitblinker

 di 6 december 2022 21:53
Portugal
einde
6-1
Zwitserland
  1. 59' - Geel - Eray Cömert
  2. 67' - Doelpunt - Gonçalo Ramos (5 - 1)
  3. 90+2' - Doelpunt - Rafael Leão (6 - 1)
  FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 1 - 06/12/22 - 20:00
  timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
  67'
  Gonçalo Ramos
  67'
  Gonçalo Ramos
  5 - 1
  90+2'
  Rafael Leão
  90+2'
  Rafael Leão
  6 - 1

  Portugal heeft een statement gemaakt in de 1/8e finales tegen Zwitserland: zonder Cristiano Ronaldo (die op de bank begon) is de ploeg zo mogelijk nog sterker. Ronaldo's vervanger Gonçalo Ramos was de grote uitblinker: hij nam 3 van de 6 Portugese goals voor zijn rekening.

  Portugal - Zwitserland in een notendop:

  • Sleutelmoment: Zwitserland mag bij de start van de tweede helft nog wat hoop koesteren, maar Gonçalo Ramos drukt die al snel de kop in met zijn tweede van de avond. Hij loopt prima in op een lage voorzet van Dalot en tikt de bal door de benen van Sommer in doel. 3-0 en boeken toe voor de Zwitsers.

  • Man van de match: Drie invalbeurten, meer had Gonçalo Ramos tot vandaag nog niet op zijn conto bij de nationale ploeg. Toch zette bondscoach Fernando Santos hém en niet Ronaldo aan de aftrap. De Benfica-spits bedankte voor het vertrouwen met een dijk van match gekruid met een hattrick en een assist.

  • Opvallend: En of Gonçalo Ramos zijn visitekaartje afgegeven heeft. De spits van Portugal is de eerste speler sinds de Tsjech Tomás Skuhravy op het WK 1990 die een hattrick produceert in de knock-outfase van een WK.

  Jong veulen en oude knar doen het voor Portugal

  Fernando Santos deed het ondenkbare, de Portugese bondscoach zette Cristiano Ronaldo zonder pardon op de bank voor deze 1/8e finale. Leão leek de logische vervanger, maar Santos koos verrassend voor de 21-jarige Ramos. Een gewaagde zet, maar wel één die bijzonder goed uitpakte.

  Na ruim een kwartier bewees Ramos al het gelijk van Santos. En hoe! Met een fenomenale trap in de draai ramde hij de bal vanuit een scherpe hoek hoog in doel. Sommer en met hem heel Zwitserland bleef verbouwereerd achter. Ramos had de smaak te pakken en liet Schär sterretjes zien, Sommer had de nodige moeite op een lage schuiver van de Benfica-spits.

  Pas rond het halfuur kon ook Zwitserland even dreigen met een knappe vrije trap van Shaqiri, maar meteen daarna sloeg Portugal een tweede keer toe. De bijna 40-jarige Pepe toonde nog eens zijn kwaliteiten op een perfect aangesneden hoekschop van Fernandes en maakte er met een buffelstoot 2-0 van.

  Een teleurstellend Zwitserland kwam kort voor de rust nog even piepen. Costa kreeg een gevaarlijke voorzet van Edimilson Fernandes niet onder controle, maar Freuler kon met een slappe kopbal niet profiteren in de herneming. Na een heerlijke pass van Bruno Fernandes had Ramos kort voor de rust de 3-0 aan zijn voet, Sommer stak er met een knappe redding een handje voor.

  Ramos verovert harten met glansprestatie

  Meteen na de rust kwam die derde Portugese goal er toch. Ramos zette de tip van zijn schoen tegen een lage voorzet van Dalot en Sommer zag de bal door zijn benen in doel gaan. Amper vijf minuten later moest de Zwitserse doelman zich wéér omdraaien. Ramos kleurde zijn topavond nog wat bij met een fraaie assist en Guerreiro maakte het ongenadig af.

  Ramos bleek in een gulle bui, want hij hielp ook Zwitserland aan een treffer op een hoekschop. De Portugese uitblinker kopte de bal door aan de eerste paal en Akanji frommelde de Zwitserse eerredder binnen aan de tweede paal. Meer dan een pleister op de wonde was het niet voor het Alpenland.

  Integendeel, want Portugal stak het mes nog wat dieper in die wonde. Ramos zette zijn ijzersterke wedstrijd nog wat extra in de verf met zijn derde van de avond. Perfect gelanceerd door Felix stifte hij de vijfde Portugese treffer knap voorbij Sommer.

  In het slotkwartier werd Ronaldo nog onder luid gejuich in de ploeg gedropt. De sterspeler wou maar wat graag nog zijn goaltje meepikken, maar zijn treffer werd terecht afgekeurd voor buitenspel. Leão, nog een invaller, verging het beter. Met een prachtgoal plaatste hij het orgelpunt voor Portugal: 6-1. Een vertrouwensboost voor de Portugezen, al wordt Marokko in de kwartfinales ongetwijfeld andere koek.

  Hoe reageren de bondscoach en de spelers over Ronaldo?

  Hoewel de spelers na de wedstrijd mochten juichen, was de sfeer voor de aftrap minder uitbundig. 

   

  De bondscoach maakte achteraf weinig woorden vuil aan zijn gewaagde beslissing om Cristiano Ronaldo op de bank te zetten. "Ik heb het al gezegd en ga het niet nog eens uitleggen. Ronaldo en Ramos zijn verschillende spelers."

   

  Ook Pepe, de met zijn 2-0 de oudste doelpuntenmaker in de knock-outfase van een WK, wilde weinig kwijt over de keuze van de bondscoach. 

   

  "Cris weet heel goed en de coach heeft het ook nog eens nadrukkelijk gezegd: het belangrijkste op dit toernooi, dat zijn 'wij'. Het is een keuze van de coach en wij moeten die beslissing respecteren." 

   

  En wat zei de uitblinker en vervanger zelf? "Ronaldo is een voorbeeld voor mij. Net zoals bijvoorbeeld Robert Lewandowski of Zlatan Ibrahimovic dat zijn. Cristiano is onze aanvoerder en moedigde ons zoals altijd aan: hij heeft ons gesteund."

  Bekijk de andere goals:

  Fase per fase

  90+6'

  Einde

  De laatste 1/8e finales werd een waar doelpuntenfestival met maar liefst zeven goals. Portugal nam er zes voor zijn rekening en stoot na een ware demonstratie door naar de kwartfinales. Ramos was met een hattrick én een assist de ster van de avond. Ook Pepe, Guerreiro en Leao pikten hun goaltje mee. Zwitserland moet met de staart tussen de benen afdruipen.

  90+5' tweede helft
  90+2'

  Leao zorgt met prachtgoal voor de kers op de taart: 6-1

  90+2'

  Leao steekt het mes nog dieper in de wonde

  Niet Ronaldo, wel Leao doet er nog ééntje bij voor Portugal. Hij kapt Xhaka uit en krult de bal enig mooi voorbij Sommer in doel. 6-1, wat een vernedering voor Zwitserland.

  90+2'
  goal
  Portugal
  6-1
  Zwitserland
  90+1'

  4 minuten extra

  De wedstrijd krijgt nog een verlengstuk van 4 minuten. De strijd is al lang gestreden. De enige vraag lijkt of Ronaldo nog kan scoren.

  90+1'

  4 - extra time

  Er komen 4 minuten extra tijd bij.
  89'

  Bij Zwitserland mag ook Embolo gaan rusten. Jashari pikt de laatste Zwitserse WK-minuten mee.

  88'

  Goal van Ronaldo wordt afgekeurd voor buitenspel

  87'

  Leao lost Fernandes af

  Ronaldo wil toch heel graag ook nog een goaltje meepikken, maar hij laat zich aftroeven door Cömert. Bruno Fernandes ziet het nog net gebeuren en mag vervolgens naar de kant. Aan Leao om Ronaldo nog wat bij te staan.

  84'

  Afgekeurde goal

  Ronaldo kan plots alleen op doel afgaan en werkt het ook prima af, maar hij was duidelijk ruim buitenspel vertrokken. Het feest gaat dus niet door.

  82'

  Publiek gaat uit zijn dak voor de invalbeurt van Ronaldo

  82'

  Bernardo Silva mag gaan rusten. Neves wordt nog in de strijd geworpen voor de slotminuten.

  81'

  Knappe retro van Embolo

  Embolo zorgt nog even voor een Zwitsers kunststukje. Hij pakt uit met een spectaculaire omhaal die via het hoofd van Dalot naast gaat. De daaropvolgende hoekschop komt Portugal zonder kleerscheuren door.

  76'

  Ronaldo mikt in de muur

  Cömert ontsnapt aan een tweede gele kaart met een overtreding op Silva. Portugal houdt er wel een vrije trap aan over. Het publiek schreeuwt om Ronaldo en krijgt wat het wil. De sterspeler mikt de bal wel recht in de muur.

  75'
  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
  73'

  Warm onthaal voor Ronaldo

  Het publiek is door het dolle heen, want Ronaldo staat klaar om in te vallen. Hij neemt de plaats in van matchwinnaar Ramos. Ook Otavio en Felix worden naar de kant gehaald voor Horta en Vitinha.

  72'

  Je bent geneigd om Portugal wat op te schuiven in de rangorde van de favorieten, maar tegen Marokko wordt het toch een andere wedstrijd.

  Peter Vandenbempt