Ga naar de inhoud
Marokko
Dolle vreugde bij de Marokkanen.

Sensatie op het WK! Marokko schakelt Spanje uit na strafschoppen

 di 6 december 2022 18:46
Marokko
einde (pen.)
03-00
Spanje
  1. 66' - Verv. Sofiane Boufal door Abde Ezzalzouli
  2. 90' - Geel - Romain Saïss
    FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 1 - 06/12/22 - 16:00

    Met Spanje verdwijnt opnieuw een (schaduw)favoriet van het WK-toneel. Marokko was 120 minuten lang de evenknie van de Spanjaarden. In de strafschoppen miste Spanje al zijn penalty's.

    Marokko - Spanje in een notendop:

    • Sleutelmoment: In de extra tijd van de tweede verlenging lijkt Spanje de klus alsnog te klaren. Sarabia haalt vanuit een scherpe hoek in één tijd uit op een voorzet van Rodri. Zijn schot zoeft voorlangs en likt de verste paal. Marokko kruipt door het oog van de naald en triomfeert in de strafschoppenreeks.

    • Man van de match: Een straat, een plein, een standbeeld. De kans is groot dat Yassine Bono op één of andere manier vereeuwigd wordt in Marokko. Met twee reddingen in de zenuwslopende strafschoppenreeks ontpopte hij zich tot dé held van de Marokkanen.

    • Statistiek: Spanje gaat al voor de vierde keer de boot in tijdens een strafschoppenreeks op het WK, meer dan eender welk ander land. In 1986 liep het fout tegen België, in 2002 tegen Zuid-Korea en in 2018 tegen Rusland. Enkel tegen Ierland op het WK 2002 trok Spanje aan het langste eind.

    • Opvallend: In 1986 stond Marokko voor het eerst in de 1/8e finales van het WK. Toen bleek West-Duitsland te sterk. 36 jaar later slaagt Marokko er wél in om voor het eerst door te stoten naar de kwartfinales.

    Spanje kan Marokkaans slot niet openbreken

    Boegeroep en oorverdovend gefluit. Spanje speelde in het Education City-stadion niet alleen tegen Marokko, het had ook het grootste deel van de toeschouwers tegen zich. Aan balbezit ontbrak het La Roja zoals verwacht niet, maar het aanvalsspel van de Spanjaarden was even flets als hun lichtblauwe tenues. De verdienste ook van Marokko, dat alles perfect gesloten hield.

    Marokko kwam er af en toe goed uit en zorgde zelfs voor het eerste gevaar. Een vrije trap van Hakimi ging niet zo gek ver over. Genoeg technisch vermogen bij Spanje, maar het was toch vooral Boufal die opviel met zijn knappe dribbels. Llorente en co hadden er hun handen vol mee.

    Bono moest amper in actie komen en dat leidde tot overmoed. De Marokkaanse doelman speelde even Sinterklaas met slordig uitvoetballen, maar Gavi vergat het cadeau uit te pakken en besloot op de lat. Bovendien werd er terecht gevlagd voor buitenspel van aangever Ferran Torres. 

    Spanje bleef zijn tanden stukbijten op de Marokkaanse organisatie. Toen Asensio dan toch eens de opening vond, besloot hij in het zijnet. Dan was Mazraoui doelgerichter, Simon liet zich niet verrassen op zijn afgeweken afstandsschot.

    Kort voor de rust kwam Marokko nog akelig dicht bij de 1-0. Na opnieuw een knappe actie vond Boufal het hoofd van Aguerd en die kopte van dichtbij nipt over.

    Bono loodst Marokko naar historische kwartfinale

    "Hoe creëer je kansen tegen een ploeg die tot de tanden gewapend je opwacht en ook voetballend echt wel uit de voeten kan?" Commentator Filip Joos vroeg het zich luidop af en het moet ook door het hoofd van Luis Enrique gespookt hebben, want ook in de tweede helft gaf Marokko geen krimp. 

    Combinerend raakte Spanje er niet door, Bono moest enkel aan de bak op een vrije trap van Olmo. De inbreng van vooral Williams en Morata gaf Spanje iets meer schwung, al zochten ook zij vruchteloos de cijfercombinatie van het Marokkaanse slot.

    Het venijn zat bijna nog in de staart voor Marokko. In de extra tijd mocht Olmo het nog proberen op een vrije trap, maar Bono liet zich niet verrassen en dwong met een ultieme redding verlengingen af. In de eerste verlenging kreeg Cheddira een uitgelezen kans om Marokko op voorsprong te brengen, maar Simon hield Spanje overeind.

    Helemaal op het einde van de tweede verlenging flirtte Marokko alsnog met de uitschakeling. Sarabia haalde vanuit een scherpe hoek in één tijd uit op een voorzet van Rodri, zijn schot zoefde voorlangs en likte de verste paal. Marokko ontsnapte en dus moesten strafschoppen beslissen over het ticket voor de kwartfinales.

    Sabiri bracht Marokko daarin meteen op voorsprong, terwijl Sarabia de eerste Spaanse penalty op de paal keilde. De toon was gezet. Bono ontpopte zich tot Marokkaanse held, hij hield de slappe strafschoppen van Soler en Busquets uit zijn doel.

    Simon kon enkel Benoun van een treffer houden. Met een heerlijke panenka stuurde Hakimi Spanje huiswaarts en Marokko voor het eerst naar de kwartfinales van het WK.

    Fase per fase

    18:46
    18:47

    Einde

    Einde WK voor Spanje, Marokko zorgt na een zenuwslopende wedstrijd voor een enorme stunt. Bono is de grote held, de doelman stopte maar liefst drie strafschoppen. Marokko staat voor het eerst in zijn geschiedenis in de kwartfinales van het WK.

    18:46
    shootouts
    18:46

    Hakimi doet het!

    Hakimi brengt Marokko in extase. Hij zet zijn strafschop met een heerlijk stiftertje om en brengt Marokko naar de kwartfinales!

    18:45
    18:44

    Ook Busquets faalt!

    Busquets trapt ook slap in, Bono redt opnieuw. Marokko komt akelig dicht bij de kwartfinales.

    18:44
    shootouts
    18:44

    Spanje leeft nog!

    Simon houdt Spanje in het toernooi! Hij redt de strafschop van Benoun!

    18:43
    shootouts
    18:43

    Bono redt!

    Soler kraakt onder de druk. Hij trapt slap in en Bono redt. Aiaia, Spanje.

    18:42
    shootouts
    18:42

    Ziyech zorgt voor 2-0

    Ziyech faalt niet. Hij trapt de bal hard door het midden. Marokko heeft een 2-0-voorsprong.

    18:42

    Sarabia op de paal!

    Sarabia mikt de bal tegen de paal! Dramatische start voor La Roja!

    18:42
    shootouts
    18:41

    Sabiri opent goed

    Sabiri mag de debatten openen voor Marokko. Hij stuurt Simon de verkeerde kant uit. 1-0 voor Marokko.

    18:39
    120+5'

    Sarabia zijn schot raakt de paal bij dé kans op 0-1!

    120+4'

    Strafschoppen!

    Geen beslissing in de verlengingen en dus krijgen we penalty's.