Kroatië bezorgt Japan opnieuw trauma in 1/8e finales na felbevochten zege op strafschoppen

  1. 43' - Doelpunt - Daizen Maeda (1 - 0)
  1. 90' - Geel - Mateo Kovacic
  2. 87' - Verv. Ritsu Doan door Takumi Minamino
  3. 75' - Verv. Daichi Kamada door Hiroki Sakai
  4. 68' - Verv. Andrej Kramaric door Mario Pašalic
  5. 64' - Verv. Daizen Maeda door Takuma Asano
  6. 64' - Verv. Yuto Nagatomo door Kaoru Mitoma
  7. 62' - Verv. Bruno Petkovic door Ante Budimir
  8. 55' - Doelpunt - Ivan Perišic (1 - 1)
   1. 99' - Verv. Mateo Kovacic door Nikola Vlašic
   2. 99' - Verv. Luka Modric door Lovro Majer
    1. 116' - Geel - Borna Barišic
    43'goalDaizen Maeda1 - 0
    55'goalIvan Perišic1 - 1

    Nieuw trauma voor Japan in de 1/8e finales van het WK. De stuntploeg van de poules kwam tegen Kroatië op voorsprong via Maeda, maar na rust vond Perisic de gelijkmaker. Geen van beide ploegen vond een winnende treffer in de verlengingen. In de strafschoppenreeks bleven de Kroaten het koelste.

    Japan - Kroatië in een notendop:

    • Sleutelmoment: Na een felle strijd van meer dan 120 minuten moeten strafschoppen beslissen wie naar de kwartfinales mag. De penaltyreeks wordt een regelrecht drama voor Japan, terwijl Livakovic zich ontpopt tot Kroatische held met maar liefst drie penaltyreddingen.

    • Man van de match: Dominik Livakovic mag de kwalificatie voor de kwartfinales voor een groot deel op zijn conto schrijven. De Japanse strafschoppen waren misschien niet geweldig getrapt, hij pakte toch zowel die van Minamino, Mitoma als Yoshida. Ook in de wedstrijd schudde hij enkele belangrijke saves uit zijn mouwen.

    • Opvallend: Slechts vier spelers slaagden erin om op elk van de laatste drie WK's te scoren. Sinds vandaag maakt Ivan Perisic deel uit van dat eliteclubje. Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Xherdan Shaqiri hadden al een lidkaart.

    Sporza: FIFA WK voetbal 2022

    Herbekijk de volledige match tussen Japan en Kroatië (1-1)
    ma 28 november 2022 148 min

    Maeda brengt Japan in extase

    Turkije in 2002, Paraguay in 2010 en de Rode Duivels vier jaar geleden. Drie keer stond Japan al in de 1/8e finales op het WK, drie keer werd het uitgeschakeld. De vierde keer moest de goede zijn voor de verrassende groepswinnaar van de "Poule des doods" en dus trok Japan meteen fel van leer. Na amper twee minuten liet Taniguchi een vrije kopbalkans onbenut.

    Kroatië kreeg ook al vroeg een enorme mogelijkheid. Perisic kon na een slim duwtje en een zeldzaam foutje van Tomiyasu alleen op doel afgaan, maar hij besloot recht op Gonda. Een energiek Japan bleef gas geven in een boeiende eerste helft. Maeda en Nagatomo kwamen net te laat op een gevaarlijke voorzet van Ito.

    Ook Kroatië bleef prikjes uitdelen. Gvardiol lanceerde Petkovic met een lange bal, maar die talmde te lang om de vrijstaande Kramaric aan te spelen en verknoeide zo een reuzenkans. Even later drong Kramaric dan weer onvoldoende aan op een doorgekopte voorzet van Barisic.

    Japan pufte even onder de Kroatische druk, maar met de rust in zicht kwam het land van de rijzende zon weer boven water. Een heerlijk hakje van Morita leidde een reuzenkans in voor Kamada. Het kappen was prima, het besluiten een pak minder. Kort daarna stond het toch 1-0. Na een kort genomen hoekschop bleef de bal voor doel hangen en Maeda was er als de kippen bij om de bal in doel te duwen.

    Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
    We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
    Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

    Perisic doet de Kroatische hoop weer oplaaien

    Kroatië dook zo met een flinke domper de rust in, maar zette amper 10 minuten na de rust weer orde op zaken. Perisic troefde Ito makkelijk af op een uitstekende voorzet van Lovren en liet Gonda kansloos achter met een heerlijke kopbal. 1-1, alles was te herdoen in het Al Janoub-stadion.

    Japan reageerde meteen met een gevaarlijk afstandsschot van Endo, Livakovic kon de bal nog net over doel duwen. Het was een zeldzame prik van de Japanners, want Kroatië nam de bovenhand in de tweede helft. Gonda had een schitterende redding nodig om Modric van de 1-2 te houden. Invaller Budimir liet een grote kopbalkans liggen.

    Ook in de slotfase kon Japan het frisse spel uit de eerste helft niet meer bovenhalen. Kroatië probeerde de klus nog in de reguliere speeltijd te klaren. Perisic ging op zoek naar zijn tweede goal, de tenen van Tomiyasu devieerden zijn schot net naast.

    Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
    We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
    Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

    Livakovic bezorgt Japan nachtmerrie

    Het bleef 1-1 en dus kregen we voor het eerst op dit WK verlengingen. De eerste leverde weinig noemenswaardigs op, tenzij de vervanging van sterspeler Modric. Bijna zat het venijn wel in de staart toen Mitoma zijn duivels ontbond, maar Livakovic pakte uit met een uitstekende redding op de pegel van de ex-Union-speler.

    De verlengingen waren een kopie van de reguliere speeltijd, want net als de tweede helft was ook de tweede verlenging voor Kroatië. Zonder Perisic, want na Modric en Kovavic werd ook hij vervangen bij de Kroaten. Die deden er nog alles aan om strafschoppen te vermijden, maar het draaide toch uit op de bekende zenuwenoorlog.

    Voor Japan werd die strafschoppenreeks een regelrecht drama. Livakovic ontpopte zich tot dé held van Kroatië. De doelman pakte de strafschoppen van Minamino, Mitoma én Yoshida, terwijl bij Kroatië enkel Livaja faalde. Pasalic mocht de belissende strafschop nemen en faalde niet. Kroatië zit in de kwartfinales, voor Japan eindigt het verhaal opnieuw in de 1/8e finales.

    Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
    We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
    Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

    Fase per fase

    1. strafschoppen, 18 uur 43 match afgelopen
    2. strafschoppen, 18 uur 43. Einde. Treurnis bij Japan, dolle vreugde bij Kroatië. De Kroaten waren dankzij doelman Livakovic duidelijk de beste in de strafschoppenreeks en stoten door naar de kwartfinales. Japan slaagt er ook bij zijn vierde poging niet in om de laatste 8 van het WK te halen. .
    3. strafschoppen, 18 uur 43. Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Mario Pašalic van Kroatië. 1, 3.
    4. strafschoppen, 18 uur 42. Pasalic doet het voor Kroatië! Pasalic faalt niet en brengt Kroatië naar de kwartfinales! .
    5. strafschoppen, 18 uur 42. Gemiste strafschop tijdens strafschoppenreeks door Maya Yoshida van Japan.
    6. strafschoppen, 18 uur 42. Livakovic doet het weer. Niet te geloven! Livakovic stopt ook de penalty van Yoshida! .
    7. strafschoppen, 18 uur 41. Gemiste strafschop tijdens strafschoppenreeks door Marko Livaja van Kroatië.
    8. strafschoppen, 18 uur 41. Livaja tegen de paal! Livaja mikt de bal tegen de paal met een bijzonder nonchalante strafschop. Japan is nog niet dood. .
    9. strafschoppen, 18 uur 41. Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Takuma Asano van Japan. 1, 2.
    10. strafschoppen, 18 uur 40. Asano treft wel raak. Asano kan wel scoren. Eerste strafschopdoelpunt voor Japan. .
    11. strafschoppen, 18 uur 40. Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Marcelo Brozovic van Kroatië. 0, 2.
    12. strafschoppen, 18 uur 40. Brozovic klaart de klus. Brozovic mikt de bal door het midden, Gonda kiest de hoek. Het staat 2-0 voor Kroatië. .
    13. strafschoppen, 18 uur 39. Gemiste strafschop tijdens strafschoppenreeks door Kaoru Mitoma van Japan.
    14. strafschoppen, 18 uur 39. Ook Mitoma mist! Weer de redding van Livakovic! Ook Mitoma kan niet scoren vanaf de penaltystip! .
    15. strafschoppen, 18 uur 39. Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Nikola Vlašic van Kroatië. 0, 1.
    16. strafschoppen, 18 uur 39. Vlasic scoort. Vlasic zet de strafschop feilloos om. Gonda kiest de goede hoek, maar kan niet bij de bal. Kroatië op voorsprong. .
    17. strafschoppen, 18 uur 38. Gemiste strafschop tijdens strafschoppenreeks door Takumi Minamino van Japan.
    18. strafschoppen, 18 uur 38. Minamino mist! Dramatisch begin voor Japan. Minamino trapt te slap in, Livakovic stopt de elfmeter. .
    19. strafschoppen, 18 uur 37. Kroatië verliest de toss. Japan komt als winnaar uit de toss. Er wordt getrapt aan de kant waar de Japanse supporters zitten. Japan mag ook beginnen. .
    20. strafschoppen, 18 uur 37 match begonnen
    21. tweede verlenging, minuut 122. Strafschoppen! Ismail Elfath fluit de wedstrijd af na 120 minuten felle strijd. Voor het eerst op dit WK krijgen we strafschoppen. De zenuwenoorlog kan beginnen. .
    22. tweede verlenging, minuut 121. Majer probeert het nog, zijn schot gaat naast.

     Majer probeert het nog, zijn schot gaat naast

    23. tweede verlenging, minuut 121. 1 minuut extra. Er komt nog één minuutje bij. Majer waagt nog zijn kans met een afstandsschot, maar hij mikt naast. .
    24. tweede verlenging, minuut 117. Er zijn spelers op het veld die nu al aan de strafschoppen denken. Een paar die er één willen trappen en een paar die denken: liever niet. Filip Joos.
    25. Gele kaart voor Borna Barišic van Kroatië tijdens tweede verlenging, minuut 116
    26. tweede verlenging, minuut 116. Barisic schopt Ito onderuit en krijgt terecht geel. De tweede gele kaart voor de Kroaten. Bij Japan staat de teller nog steeds op nul. .
    27. tweede verlenging, minuut 114.