Ga naar de inhoud
Brazilië kent weinig problemen met Zuid-Korea.

Wervelend Brazilië swingt met 4-1 voorbij Zuid-Korea naar kwartfinale

 di 6 december 2022 06:38
Brazilië
einde
4-1
Zuid-Korea
  1. 29' - Doelpunt - Richarlison (3 - 0)
  1. 63' - Verv. Éder Militão door Dani Alves
  2. 65' - Verv. Hwang In-beom door Paik Seung-ho
  3. 76' - Doelpunt - Paik Seung-ho (4 - 1)
FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 1 - 05/12/22 - 20:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
29'
Richarlison
29'
Richarlison
3 - 0
76'
Seung-ho Paik
4 - 1
Seung-ho Paik
76'

Is de absolute topfavoriet opgestaan? Brazilië heeft een grootse indruk nagelaten met een totaalprestatie tegen Zuid-Korea. De Gouden Kanaries dansten zeker in de eerste helft voorbij de tegenstand met enkele waanzinnige doelpunten. Vinicius, Richarlison, Paqueta en de herboren Neymar zorgden voor de Braziliaanse goals.

Brazilië - Zuid-Korea in een notendop:

  • Sleutelmoment: Na een kwartier en bij een 2-0-achterstand mag Zuid-Korea nog wat (ijdele) hoop koesteren op een rentree, een kwartier later is het al definitief uitgeteld. Richarlison leidt met een circusnummertje een heerlijke aanval in en maakt er na een wondermooie assist van Thiago Silva 3-0 van.

  • Man van de match: De uitblinkers waren niet op één hand te tellen bij Brazilië, met ook vier verschillende doelpuntenmakers. Zelfs Alisson deed zijn duit in het zakje met enkele knappe reddingen. Richarlison stak er net iets bovenuit, omdat hij voor de mooiste aanval/goal van de avond tekende. Hij zit nu al aan 3 treffers op dit WK.

  • Statistiek: Neymar maakte vanavond zijn 76e goal in het Braziliaanse shirt en komt daarmee tot op één doelpunt van Pelé, de topscorer aller tijden bij de Seleção. Neymar is ook nog maar de derde speler die op 3 WK's kan scoren voor Brazilië, Pelé en Ronaldo gingen hem voor.

  • Opvallend: Op de derde doelman na had elke speler in de Braziliaanse kern speelminuten gekregen in de groepsfase. Vanavond kreeg ook Weverton zijn kans en zo is de volledige Brazilaanse selectie al in actie gekomen op dit WK. Brazilië is zo het eerste land dat 26 spelers inzet op een WK.

Brazilië overklast Zuid-Korea met sambavoetbal

Een ware demonstratie met onvervalst sambavoetbal. Aan de rust hadden de Goddelijke Kanaries hun ticket voor de kwartfinales al op zak. De Braziliaanse supporters maakten er vanaf de aftrap een feest van in de tribunes en de Seleção volgde al snel dat voorbeeld op het veld. 

Na amper zes minuten gaf Raphinha het startschot voor het doelpuntenfestival. Neymar kon niet besluiten op zijn lage voorzet, Vinicius deed dat wél met een knap overhoeks schot. Nog voor het openingskwartier om was, stond het al 2-0. Jung Woo-Young trapte Richarlison ongelukkig aan in de zestien en Neymar maakte vanaf de penaltystip zijn eerste van dit WK.

Zuid-Korea wou zich niet zomaar naar de slachtbank laten voeren. Hwang Hee-Chan gaf wat tegengas met een knap afstandsschot, Alisson kon de bal nog net over de lat duwen. Op het halfuur toonde Brazilië nog eens zijn klasse met een aanval om duimen en vingers bij af te likken. Thiago Silva gaf met een bloedmooie doorsteekpass het laatste tikje, Richarlison rondde het even feilloos af.

Hwang Hee-Chan bleef de enige Zuid-Koreaan die de Brazilianen pijn kon doen. Hij zette Militao knap in de wind, maar mikte dan vanuit een scherpe hoek pal op Alisson. Meer dan een technische storing in de Braziliaanse show was het niet. Enkele minuten later lifte Vinicius de bal prachtig tot bij Paqueta en die knalde de 4-0 in één tijd binnen.

Nog voor de rust stonden er ei zo na forfaitcijfers op het scorebord. Paqueta kwam dicht bij zijn tweede, maar Kim Seung-Gyu lag in de weg. Ook Richarlison kreeg nog een open boulevard op weg naar de 5-0, weer stak de Zuid-Koreaanse doelman er een stokje voor.

Paik Seung-Ho redt de Zuid-Koreaanse eer

Zuid-Korea begon met een 4-0-achterstand, maar zonder lood in de schoenen aan de tweede helft. Son Heung-Min troefde Marquinhos af en kwam meteen dicht bij de eerredder, maar Alisson kon zijn schot nog net naast deviëren. Brazilië bleef op zijn beurt zoeken naar een vijfde goal. Raphinha draaide Hong Chul helemaal dol in de zestien, maar Kim Seung-Gyu pareerde zijn schot.

Enkele minuten later herhaalde Raphinha zijn kunstje. Weer zette hij Hong Chul vlot in de wind, weer voorkwam Kim Seung-Gyu meer averij voor de Zuid-Koreanen. Die bleven vruchteloos jagen op een goaltje. Alisson toonde zich opnieuw onklopbaar op een schot van Hwang Hee-Chan, Marquinhos lag in de weg bij de herneming van Son Heung-Min.

Een kwartier voor het einde kwam het eerreddend doelpunt er dan toch voor Zuid-Korea. De bal werd weggekopt na een vrije trap van Lee Kang-In en viel voor de voeten van Paik Seung-Ho. De invaller haalde verschroeiend uit en zijn licht afgeweken pegel liet Alisson kansloos achter. Heerlijke goal, al was het niet meer dan een doekje voor het bloeden.

De Braziliaanse luxe was zo groot dat bondscoach Tite nog speelminuten gunde aan derde doelman Weverton, de enige Braziliaan die nog niet in actie was gekomen op dit WK. Ook ancien Dani Alves mocht nog even meedoen. Bijna zorgde hij met een spectaculaire volley alsnog voor een vijfde Braziliaanse goal.

Bekijk de andere goals:

Fase per fase

90+5' tweede helft
90+4'

Einde

De tweede helft was een maat voor niks, al kon invaller Paik Seung-Ho nog wel de eer redden voor Zuid-Korea. Voor Brazilië was het een perfecte avond, bondscoach Tite had zelfs de luxe om derde doelman Weverton nog speelminuten te gunnen. De kandidaat-wereldkampioen gaf vanavond zijn visitekaartje af. Een zege voor Pelé, die de spelers na het laatste fluitsignaal nog een hart onder de riem staken met een knap spandoek.

90+4'

4 minuten extra

De vier minuten extra zijn bijna voorbij. Brazilië kan met een pak vertrouwen beginnen aan de voorbereiding op de kwartfinale tegen Kroatië.

90+2'
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
90+1'

4 - extra time

Er komen 4 minuten extra tijd bij.
90+1'

Dani Alves is zowaar dicht bij een goal

89'

Spectaculaire poging van Dani Alves

Brazilië schakelt nog eens een versnelling hoger. Martinelli zet zich door op links en gooit de bal voor doel. Aan de tweede paal probeert Dani Alves het met een spectaculaire volley, maar zijn schot wordt afgeblokt in corner.

86'

Foutje van Kim Seung-Gyu

Kim Seung-Gyu laat zich dan toch eens op een zeldzaam foutje betrappen bij het uitverdedigen. Hij levert de bal slordig in bij Rodrygo, maar die kan niet profiteren.

85'

Bizar! Alisson wordt gewisseld een kwartier voor tijd

82'

Cadeau voor Weverton

Mooi gebaar van Tite. De Braziliaanse bondscoach brengt met derde doelman Weverton de enige Braziliaanse speler die nog niet in actie kwam op dit WK tussen de lijnen. Alisson mag gaan rusten en dat geldt ook voor Neymar. Hij wordt afgelost door Rodrygo.

80'

Alisson blijft foutloos

Zuid-Korea heeft de smaak plots te pakken. Cho Gue-Sung wordt op Alisson afgestuurd, maar de doelman komt weer als winnaar uit de strijd. Bovendien wordt er gefloten voor buitenspel.

79'

Toch nog een geweldige Zuid-Koreaanse streep: 4-1

77'

Fraaie eerredder voor Zuid-Korea

Paik Seung-Ho kan de Zuid-Koreaanse supporters dan toch even laten juichen. De bal wordt weggekopt na een vrije trap van Lee Kang-In en valt voor de voeten van de invaller. Hij verschroeiend uit en zijn afgeweken schot laat Alisson kansloos achter.

76'
goal
Brazilië
4-1
Zuid-Korea
Seung-ho Paik
Zuid-Korea
76'
74'

Ook bij Zuid-Korea komt er een nieuwe naam tussen de lijnen. Lee Kang-in is de nieuwkomer, Lee Jae-Sung mag gaan rusten.

72'

Dubbele wissel

Nog wat frisse krachten erbij voor Brazilië. Danilo en Vinicius worden naar de kant gehaald voor Bremer en Martinelli.

71'

Een eerredder is Zuid-Korea niet gegund