Ga naar de inhoud

Messi loodst Argentinië in 1000e match voorbij strijdvaardig Australië naar laatste 8

 za 3 december 2022 21:56
Argentinië
einde
2-1
Australië
  1. 15' - Geel - Jackson Irvine
  2. 38' - Geel - Milos Degenek
  1. 50' - Verv. Papu Gómez door Lisandro Martínez
  2. 72' - Verv. Mitchell Duke door Jamie Maclaren
  3. 73' - Verv. Milos Degenek door Fran Karacic
  4. 80' - Verv. Alexis Mac Allister door Exequiel Palacios
FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 1 - 03/12/22 - 20:01

En of hij in topvorm verkeert. Lionel Messi heeft Argentinië in zijn 1000e profmatch naar de kwartfinale geloodst. Tegen Australië opende hij de score met een fraaie goal, een blunder van Mathew Ryan (ex-Club) zorgde voor de 0-2. De Aussies gingen na een aansluitingstreffer strijdend ten onder en scoorden nog bijna de gelijkmaker. Het is nú al uitkijken naar de kraker tussen Argentinië en Nederland komende vrijdag.

Argentinië - Australië in een notendop

  • Sleutelmoment: Vooral Lautaro laat in het slot na om de beslissende 3-1 te maken. Die missers breken de Argentijnen nog bijna zuur op, want in de allerlaatste seconde houdt Martinez ternauwernood de piepjonge Kuol van de gelijkmaker.
  • Man van de Match: Wie anders? Lionel Messi deed in zijn duizendste wedstrijd, zijn honderdste als Argentijns aanvoerder, wat van hem verwacht werd. Met één flits maakte hij de 1-0 en met iets meer koelbloedigheid van Lautaro had hij ook enkele assists achter zijn naam kunnen hebben.
  • Opvallend: Messi zal wel voor eeuwig vergeleken worden met wijlen Maradona. Hij heeft zijn voorganger nu voorbijgestoken met zijn negende WK-goal en heeft nu ook net zo veel kansen gecreëerd op een wereldkampioenschap: 67.

Messi veegt blinde vlek weg

De Australiërs waren niet van plan om opendeur te houden. Wat ze misten aan kwaliteit, compenseerden ze met een enorme ijver en een sterke organisatie. Men at Work. Meer dan een halfuur lang kwam Argentinië er op geen enkele manier doorheen. Het ging gewoon veel te traag.

 

Toen een deel van het Ahmad Bin Ali Stadion dreigde in te dommelen, zwaaide Messi met zijn toverstaf. Hij plukte de bal uit de lucht, tikte met Mac Allister en Otamendi en legde de 1-0 tussen drie tegenstanders voorbij Ryan. Messiaanse magie, en vooral ein-de-lijk die eerste goal in de knock-outfase van het WK!

 

Nog voor het uur hadden de Argentijnen hun schaapjes op het droge. Een poging tot voetballend uitverdedigen van doelman Ryan liep faliekant af. De Paul joeg door en Alvarez maakte het af. Bij 2-0 leek Australië helemaal kansloos.

Australië verkoopt zijn huid duur

De Socceroos hadden tot dan immers geen schot tussen de palen gekregen. Dat was uiteindelijk ook niet nodig om te scoren. Een mislukte volley van Goodwin vloog tegen het lichaam van Fernandez en draaide zo rond de kansloze doelman Martinez.

 

Plots was alles opnieuw mogelijk. Behich nam dat letterlijk. De linksachter ging op wandel langs vier Argentijnen en werd enkel door een ultieme tackle van Lisandro van misschien wel dé goal van het toernooi gehouden.

 

Toen Argentinië enigszins van de schrik bekomen was, trok Messi het laken resoluut naar zich toe. Het was dat Lautaro nog steeds met een knoert van een vertrouwenscrisis kampte, anders had hij zeker een van zijn kansen op de 3-1 afgewerkt.

 

Zo bleef het erom spannen tot de allerlaatste seconde. De jonge Kuol was vlak voor affluiten bijzonder dicht bij een sensationele gelijkmaker, maar het was Martinez die met een knappe redding de held werd. De Argentijnen spelen de kwartfinale tegen Nederland, maar de twijfels zijn nog niet weg.

"Een zeer fysieke wedstrijd"

Uiteraard was jubilaris Lionel Messi zeer gelukkig met de kwalificatie. "Weer een stapje dichter", zei hij over het grote Argentijnse doel.

 

"Het was een zeer fysieke wedstrijd. We hadden het vroeger kunnen beslissen. Op die laatste kans na hebben we niet zoveel afgezien."

Bekijk hieronder de goals

Fase per fase

90+8'

Afgelopen!

Dankzij doelpunten van de onvermijdelijke Messi en Alvarez boekt Argentinië een ticket voor de kwartfinale tegen Nederland. Australië verweerde zich kranig en maakte het met een afgeweken schot van Goodwin zelfs nog spannend tot het einde.

90+8' tweede helft
90+8'

Kuol!

De jonge Kuol heeft seconden voor affluiten de gelijkmaker aan zijn voet. Martinez maakt zich breed en redt zijn ploeg. Wat een opluchting voor Argentinië!

90+7'

Kuol heeft seconden voor affluiten de gelijkmaker aan zijn voet

90+5'

Het regent nu kansen voor de Argentijnen. Lautaro botst via Karacic opnieuw op Ryan, de rebound komt te hard tegen het scheenbeen van Messi. Zo blijft het uitkijken!

90+4'

Het regent even kansen voor de Argentijnen

90+4'

Dan doe ik het zelf maar, moet Messi denken. Hij krult de bal rakelings voorbij de kruising.

90+3'

Messi krult de bal rakelings voorbij de kruising

90+3'

Lautaro op Ryan

Messi gunt Lautaro nog een kans. Deze schiet de spits wel goed in, maar nu ligt Ryan vervelend in de weg.

90+2'

Messi gunt Lautaro Martinez nog een kans

90+1'

Er komen zeven minuten bij. Australië heeft dus nog tijd.

Filip Joos
90+1'

7 - extra time

Er komen 7 minuten extra tijd bij.
90'

Lautaro Martinez verknoeit opgelegde kans

89'

Geen zelfvertrouwen

Op een zilveren schoteltje levert Messi de bal af bij Lautaro, maar die kampt met een knoert van een vertrouwenscrisis. Hij verknoeit de opgelegde kans op de 3-1.

88'

Een gekraakt schotje van Lautaro hobbelt voorlangs.

84'

Deze spanning had niemand nog verwacht na de 2-0. We krijgen in ieder geval nog een boeiende slotfase, en dat is leuk.

82'

Heerlijke run van Behich, maar geen doelpunt

82'

Wat een dribbel!

Behich of Messi? De linksachter van Australië gaat op wandel langs een Argentijn of vier, maar zijn schot wordt op het nippertje geblokkeerd door Lisandro.