Partij vol drama: nieuw penaltytrauma bij Ghana, Uruguay uitgeschakeld door te krappe zege

  1. 34' - Verv. Rodrigo Bentancur door Matías Vecino
  2. 32' - Doelpunt - Giorgian de Arrascaeta (0 - 2)
  3. 26' - Doelpunt - Giorgian de Arrascaeta (0 - 1)
  4. 21' - Gemiste strafschop - André Ayew
  5. 19' - Geel - Darwin Núñez
  1. 90+9' - Geel - Alidu Seidu
  2. 90+8' - Verv. Mohammed Kudus door Abdul Fatawu Issahaku
  3. 87' - Geel - Sebastián Coates
  4. 86' - Geel - Kamaldeen Sulemana
  5. 80' - Verv. Giorgian de Arrascaeta door Agustín Canobbio
  6. 80' - Verv. Darwin Núñez door Maximiliano Gómez
  7. 72' - Verv. Salis Abdul Samed door Daniel-Kofi Kyereh
  8. 72' - Verv. Iñaki Williams door Antoine Semenyo
  9. 66' - Verv. Facundo Pellistri door Nicolás De La Cruz
  10. 66' - Verv. Luis Suárez door Edinson Cavani
  11. 60' - Geel - Luis Suárez

  Zowel Ghana als Uruguay zijn uitgeschakeld op het WK voetbal. Ghana liet de kans liggen om vroeg op voorsprong te komen vanaf de penaltystip. Uruguay nam daarna de wedstrijd in handen en scoorde twee keer, maar moet door te weinig gescoorde goals het toernooi toch verlaten.

  Ghana - Uruguay in een notendop:

  • Sleutelmoment: Op het uur wordt Nunez in de zestien onderuitgehaald door Amartey. De Ghanees raakt ook heel lichtjes de bal en dus besluit scheidsrechter Daniel Siebert na het bekijken van de beelden om geen penalty te geven. Na het laatste fluitsignaal wordt de Duitser omstuwd door woedende Uruguayanen.

  • Man van de match: Giorgian de Arrascaeta, het is een prachtige naam en vandaag liet de Uruguayaan ook prachtige dingen zien. Met twee treffers leek hij zijn land naar de 1/8e finales te loodsen, maar uiteindelijk kwam Uruguay één goaltje tekort om door te stoten.

  • Opvallend: Uruguay slaagt er voor het eerst sinds 2002 niet in om de knockout-fase van het WK te bereiken. In 2006 waren de Zuid-Amerikanen er niet bij, maar de voorbije drie WK's haalden ze telkens minstens de 1/8e finales.
  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Sporza: FIFA WK voetbal 2022

  Herbekijk de volledige match op VRT MAX
  wo 23 november 2022 120 min

  De Arrascaeta toont de weg

  Voor veel Ghanezen is Luis Suarez de baarlijke duivel sinds hij The Black Stars met zijn beruchte "save" uit de halve finales van het WK 2010 in Zuid-Afrika hield. Alsof bondscoach Diego Alonso nog wat extra zout in de wonde wou gooien, zette hij de Uruguayaanse sterspeler uitgerekend nu weer in de basis.

  De wedstrijd ontplofte rond het kwartier. Rochet kon een schot van Jordan Ayew niet klemmen en gooide zich in de voeten van Kudus, die met een gretige duik een penalty claimde. Na tussenkomst van de VAR kreeg Ghana die ook, maar het penaltytrauma van 2010 tegen Uruguay kreeg een vervolg. André Ayew trapte te slap in en Rochet pareerde.

  Nunez strafte de misser bijna meteen af. Alleen voor Ati-Zigi lobde hij de bal knap over de doelman, maar Seidu kon de 0-1 nog net voor de doellijn voorkomen. De koude douche volgde kort daarna toch voor Ghana. Suarez kreeg de bal niet voorbij Ati-Zigi, maar De Arrascaeta kopte van dichtbij wél raak in de herneming.

  Ghana was amper bekomen van die opdoffer of De Arrascaeta sloeg een tweede keer toe. Weer lag Suarez aan de basis, dit keer met een fraaie assist. Met een 1-1-tussenstand in Zuid-Korea-Portugal lag Uruguay op koers voor de 1/8e finales. Het maakte de match dood en Ghana liet zich daarin meeslepen.

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.
  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Wereld stort in voor Uruguay

  Op het uur haalde Amartey Nunez onderuit in de zestien. Uruguay schreeuwde om een penalty, maar de VAR-beelden toonden dat Amartey ook heel licht de bal raakte. Geen strafschop dus. De 0-3 bleef wel in de lucht hangen, een schot van Pellistri strandde in het zijnet en een verre knal van Valverde dwong Ati-Zigi tot een redding.

  Ghana kreeg pas in de slotfase een uitgelezen kans om weer in de wedstrijd te komen, maar invaller Semenyo besloot nipt voorlangs. Kort daarna moest Rochet zijn kunnen tonen op een schot van Kudus. 

  Er leek geen vuiltje aan de lucht voor Uruguay, maar de Zuid-Amerikanen beseften te laat dat ze met vuur speelden. Zuid-Korea kwam in de andere groepswedstrijd verrassend op voorsprong tegen Portugal en sprong zo over Uruguay naar de tweede plaats. De Aziatische ploeg had evenveel punten, hetzelfde doelsaldo, maar wel meer gescoorde goals dan Uruguay.

  De wanhoop stond op de gezichten bij Suarez en co op de bank en de vele Uruguayaanse supporters in de tribunes. Op het veld deed Uruguay er nog alles aan om de bevrijdende derde goal te maken. Cavani claimde nog tevergeefs een penalty, Maxi Gomes botste op een redding van Ati-Zigi, Coates mikte net naast.

  Het bleef bij 0-2 en zo moest Uruguay zwaar ontgoocheld afdruipen. Ook voor Ghana is het WK voorbij.

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Fase per fase

  1. Gele kaart voor José María Giménez van Uruguay tijdens erna, 18 uur 05
  2. Gele kaart voor Edinson Cavani van Uruguay tijdens erna, 18 uur 04
  3. tweede helft, minuut 101. Einde. Het laatste fluitsignaal weerklinkt, wat een tristesse bij Uruguay! De Zuid-Amerikanen winnen wel, maar komen één goal tekort om door te stoten naar de 1/8e finales. Het ticket gaat naar Zuid-Korea, dat samen met Portugal de knock-outfase haalt. Ook voor Ghana is het WK voorbij. .
  4. tweede helft, minuut 100 match afgelopen
  5. Gele kaart voor Alidu Seidu van Ghana tijdens tweede helft, minuut 99
  6. tweede helft, minuut 98.
  7. tweede helft, minuut 98. Vervanging bij Ghana, Abdul Fatawu Issahaku erin, Mohammed Kudus eruit
  8. tweede helft, minuut 97. Coates net naast! Uruguay blijft nu pompen. Cavani brengt de bal laag voor doel, Coates besluit in één tijd naast. De andere wedstrijd is intussen afgelopen, Zuid-Korea heeft die met 2-1 gewonnen en gaat voorlopig dus samen met de Portugezen naar de 1/8e finales. .
  9. Ook Rochet moet aan de bak. Uruguay gaat nu risico's nemen en dat geeft ruimte aan Ghana. Sulemana haalt uit, Rochet houdt de hoop levend voor Uruguay met een prima tussenkomst. . tweede helft, minuut 96.
  10. Ati-Zigi doet het weer! Ati-Zigi is de boeman voor Uruguay. Maxi Gomes pakt uit met een gevaarlijk afstandsschot, maar de Ghanese doelman gaat goed plat. . tweede helft, minuut 95.
  11. tweede helft, minuut 94. Ati-Zigi redt schot van Maxi Gomes.

   Ati-Zigi redt schot van Maxi Gomes

  12. tweede helft, minuut 93. Cavani claimt penalty. Cavani gaat te makkelijk liggen in de zestien na een duel met Seidu. Voor Uruguay zijn nu alle middelen goed om alsnog door te stoten. .
  13. tweede helft, minuut 92. 8 minuten extra tijd. Uruguay krijgt nog wat tijd om die levensbelangrijke derde goal te maken. Als ze nog scoren, gaan zij en niet Zuid-Korea naar de 1/8e finales. .
  14. Er komen 8 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 91.
  15. tweede helft, minuut 90. Wanhoop bij Uruguay. De wanhoop staat op de gezichten te lezen bij de Uruguayaanse supporters en de spelers op de Uruguayaanse bank. Ook Suarez kijkt vertwijfeld toe. .
  16. tweede helft, minuut 90. Goede kopbal van Cavani, uitstekende redding Ati-Zigi: "Er was ook gevlagd".

   Goede kopbal van Cavani, uitstekende redding Ati-Zigi: "Er was ook gevlagd"

  17. Ati-Zigi voorkomt de 0-3! Schitterende kopbal van Cavani, maar ook de redding van Ati-Zigi is op niveau. Een treffer was het sowieso niet geweest, want Cavani stond buitenspel. . tweede helft, minuut 89.
  18. tweede helft, minuut 88. Geel voor Coates. Coates trekt aan de noodrem bij de doorgebroken Sulemana. Het komt hem op geel te staan. Ghana puurt er een vrije trap uit, maar die levert niks op. .
  19. Gele kaart voor Sebastián Coates van Uruguay tijdens tweede helft, minuut 87
  20. Gele kaart voor Kamaldeen Sulemana van Ghana tijdens tweede helft, minuut 86