Ga naar de inhoud
Hoe sluiten Ghana en Uruguay de laatste speeldag af in groep H?
Uruguay komt een doelpunt te kort tegen Ghana.

Partij vol drama: nieuw penaltytrauma bij Ghana, Uruguay uitgeschakeld door te krappe zege

 vr 2 december 2022 18:03
Ghana
einde
0-2
Uruguay
  1. 60' - Geel - Luis Suárez
  2. 66' - Verv. Facundo Pellistri door Nicolás De La Cruz
  3. 72' - Verv. Iñaki Williams door Antoine Semenyo
  4. 86' - Geel - Kamaldeen Sulemana
  5. 87' - Geel - Sebastián Coates
  6. 90+9' - Geel - Alidu Seidu
  FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 3 - 02/12/22 - 16:00

  Zowel Ghana als Uruguay zijn uitgeschakeld op het WK voetbal. Ghana liet de kans liggen om vroeg op voorsprong te komen vanaf de penaltystip. Uruguay nam daarna de wedstrijd in handen en scoorde twee keer, maar moet door te weinig gescoorde goals het toernooi toch verlaten.

  Ghana - Uruguay in een notendop:

  • Sleutelmoment: Op het uur wordt Nunez in de zestien onderuitgehaald door Amartey. De Ghanees raakt ook heel lichtjes de bal en dus besluit scheidsrechter Daniel Siebert na het bekijken van de beelden om geen penalty te geven. Na het laatste fluitsignaal wordt de Duitser omstuwd door woedende Uruguayanen.

  • Man van de match: Giorgian de Arrascaeta, het is een prachtige naam en vandaag liet de Uruguayaan ook prachtige dingen zien. Met twee treffers leek hij zijn land naar de 1/8e finales te loodsen, maar uiteindelijk kwam Uruguay één goaltje tekort om door te stoten.

  • Opvallend: Uruguay slaagt er voor het eerst sinds 2002 niet in om de knockout-fase van het WK te bereiken. In 2006 waren de Zuid-Amerikanen er niet bij, maar de voorbije drie WK's haalden ze telkens minstens de 1/8e finales.

  De Arrascaeta toont de weg

  Voor veel Ghanezen is Luis Suarez de baarlijke duivel sinds hij The Black Stars met zijn beruchte "save" uit de halve finales van het WK 2010 in Zuid-Afrika hield. Alsof bondscoach Diego Alonso nog wat extra zout in de wonde wou gooien, zette hij de Uruguayaanse sterspeler uitgerekend nu weer in de basis.

  De wedstrijd ontplofte rond het kwartier. Rochet kon een schot van Jordan Ayew niet klemmen en gooide zich in de voeten van Kudus, die met een gretige duik een penalty claimde. Na tussenkomst van de VAR kreeg Ghana die ook, maar het penaltytrauma van 2010 tegen Uruguay kreeg een vervolg. André Ayew trapte te slap in en Rochet pareerde.

  Nunez strafte de misser bijna meteen af. Alleen voor Ati-Zigi lobde hij de bal knap over de doelman, maar Seidu kon de 0-1 nog net voor de doellijn voorkomen. De koude douche volgde kort daarna toch voor Ghana. Suarez kreeg de bal niet voorbij Ati-Zigi, maar De Arrascaeta kopte van dichtbij wél raak in de herneming.

  Ghana was amper bekomen van die opdoffer of De Arrascaeta sloeg een tweede keer toe. Weer lag Suarez aan de basis, dit keer met een fraaie assist. Met een 1-1-tussenstand in Zuid-Korea-Portugal lag Uruguay op koers voor de 1/8e finales. Het maakte de match dood en Ghana liet zich daarin meeslepen.

  Wereld stort in voor Uruguay

  Op het uur haalde Amartey Nunez onderuit in de zestien. Uruguay schreeuwde om een penalty, maar de VAR-beelden toonden dat Amartey ook heel licht de bal raakte. Geen strafschop dus. De 0-3 bleef wel in de lucht hangen, een schot van Pellistri strandde in het zijnet en een verre knal van Valverde dwong Ati-Zigi tot een redding.

  Ghana kreeg pas in de slotfase een uitgelezen kans om weer in de wedstrijd te komen, maar invaller Semenyo besloot nipt voorlangs. Kort daarna moest Rochet zijn kunnen tonen op een schot van Kudus. 

  Er leek geen vuiltje aan de lucht voor Uruguay, maar de Zuid-Amerikanen beseften te laat dat ze met vuur speelden. Zuid-Korea kwam in de andere groepswedstrijd verrassend op voorsprong tegen Portugal en sprong zo over Uruguay naar de tweede plaats. De Aziatische ploeg had evenveel punten, hetzelfde doelsaldo, maar wel meer gescoorde goals dan Uruguay.

  De wanhoop stond op de gezichten bij Suarez en co op de bank en de vele Uruguayaanse supporters in de tribunes. Op het veld deed Uruguay er nog alles aan om de bevrijdende derde goal te maken. Cavani claimde nog tevergeefs een penalty, Maxi Gomes botste op een redding van Ati-Zigi, Coates mikte net naast.

  Het bleef bij 0-2 en zo moest Uruguay zwaar ontgoocheld afdruipen. Ook voor Ghana is het WK voorbij.

  Fase per fase

  90+11'

  Einde

  Het laatste fluitsignaal weerklinkt, wat een tristesse bij Uruguay! De Zuid-Amerikanen winnen wel, maar komen één goal tekort om door te stoten naar de 1/8e finales. Het ticket gaat naar Zuid-Korea, dat samen met Portugal de knock-outfase haalt. Ook voor Ghana is het WK voorbij.

  90+10' tweede helft
  90+9'
  90+8'
  90+7'

  Coates net naast!

  Uruguay blijft nu pompen. Cavani brengt de bal laag voor doel, Coates besluit in één tijd naast. De andere wedstrijd is intussen afgelopen, Zuid-Korea heeft die met 2-1 gewonnen en gaat voorlopig dus samen met de Portugezen naar de 1/8e finales.

  90+6'

  Ook Rochet moet aan de bak

  Uruguay gaat nu risico's nemen en dat geeft ruimte aan Ghana. Sulemana haalt uit, Rochet houdt de hoop levend voor Uruguay met een prima tussenkomst.

  90+5'

  Ati-Zigi doet het weer!

  Ati-Zigi is de boeman voor Uruguay. Maxi Gomes pakt uit met een gevaarlijk afstandsschot, maar de Ghanese doelman gaat goed plat.

  90+4'

  Ati-Zigi redt schot van Maxi Gomes

  90+3'

  Cavani claimt penalty

  Cavani gaat te makkelijk liggen in de zestien na een duel met Seidu. Voor Uruguay zijn nu alle middelen goed om alsnog door te stoten.

  90+2'

  8 minuten extra tijd

  Uruguay krijgt nog wat tijd om die levensbelangrijke derde goal te maken. Als ze nog scoren, gaan zij en niet Zuid-Korea naar de 1/8e finales.

  90+1'

  8 - extra time

  Er komen 8 minuten extra tijd bij.
  90'

  Wanhoop bij Uruguay

  De wanhoop staat op de gezichten te lezen bij de Uruguayaanse supporters en de spelers op de Uruguayaanse bank. Ook Suarez kijkt vertwijfeld toe.

  90'

  Goede kopbal van Cavani, uitstekende redding Ati-Zigi: "Er was ook gevlagd"

  89'

  Ati-Zigi voorkomt de 0-3!

  Schitterende kopbal van Cavani, maar ook de redding van Ati-Zigi is op niveau. Een treffer was het sowieso niet geweest, want Cavani stond buitenspel.

  88'

  Geel voor Coates

  Coates trekt aan de noodrem bij de doorgebroken Sulemana. Het komt hem op geel te staan. Ghana puurt er een vrije trap uit, maar die levert niks op.