Ga naar de inhoud
2 doelpunten van Kramaric, 1 van Livaja en 1 van Majer bezorgen Kroatië ruime zege.
2 doelpunten van Kramaric, 1 van Livaja en 1 van Majer bezorgen Kroatië ruime zege.

Kroatië wervelt naar de leiding in groep België, Canada ligt eruit ondanks historische goal

 zo 27 november 2022 18:57
  1. 2' - Doelpunt - Alphonso Davies (0 - 1)
  2. 44' - Doelpunt - Marko Livaja (2 - 1)
  1. 52' - Geel - Tajon Buchanan
  2. 56' - Geel - Dejan Lovren
  3. 60' - Verv. Marko Livaja door Bruno Petkovic
  4. 85' - Geel - Kamal Miller
FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 2 - 27/11/22 - 17:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
2'
Alphonso Davies
0 - 1
Alphonso Davies
2'
44'
Marko Livaja
44'
Marko Livaja
2 - 1

Canada is na Qatar het tweede land dat rekenkundig is uitgeschakeld op dit WK. Een razendsnelle, historische, goal van Alphonso Davies liet de Canadezen even dromen van een stunt, maar WK-finalist Kroatië zette het overtuigend recht. Kroatië heeft in de slotmatch tegen België genoeg aan een gelijkspel om door te stoten.

Kroatië-Canada kort samengevat:

  • Sleutelmoment: Na 1 minuut en 8 seconden lag de bal al in het Kroatische doel. Het snelste doelpunt op dit WK was wel geen begin van een nieuwe Canadese glansprestatie.
 
  • Man van de Match: Met twee assists en ontelbare knappe acties steken we de meeste pluimen op de hoed van Ivan Perisic. 
 
  • Opvallend: Over de Belgen wordt vaak gezegd dat ze (te?) oud zijn, maar wat moeten we dan denken van de 37-jarige Luka Modric? Als een jong veulen dirigeerde hij zijn team vandaag mee naar de overwinning.
 
  • En nu? De Rode Duivels hebben hun lot nog altijd in eigen handen. Met een zege tegen Kroatië gaan ze donderdag altijd door naar de achtste finales. 

Canada zakt ineen na blitzstart

Nadat ze tegen de Belgen niet hadden gekregen wat ze wel verdienden, waren de Canadezen duidelijk van plan om tegen vicewereldkampioen Kroatië wel iets te rapen.

 

Ze begonnen verschroeiend aan de wedstrijd en al in de tweede minuut kopte Davies de uitstekende voorzet van Buchanan voorbij Livakovic in doel. Het is voor Canada het allereerste WK-doelpunt ooit.

 

De blitzstart van Canada kreeg geen vervolg en gaandeweg nam de klasse van Kroatië over. Op het halfuur werd de gelijkmaker van Kramaric terecht afgekeurd voor voorafgaand buitenspel, maar vijf minuten later had hij zijn doelpunt wel beet.

 

De spits werd wat vergeten in de zestien en profiteerde van de ruimte om knap overhoeks binnen te knallen. Vlak voor de rust zetten de Kroaten de scheve situatie zelfs helemaal recht. Livaja vond het gaatje naast Borjan met een knap laag schot.

Kroatië komt niet in de problemen na de rust

Na de rust zakten de Canadezen verder weg. Daar waar de Belgen zoveel problemen hadden met de Noord-Amerikanen, speelden de Kroaten Canada gemakkelijk op een hoopje.

 

Modric, Perisic en Kovacic heersten zonder problemen op het middenveld en voorin deed Kramaric zijn ding. Eerst faalde hij nog onbegrijpelijk van dichtbij, maar met zijn tweede van de avond - een knappe plaatsbal - mepte hij de Canadezen twintig minuten voor tijd tegen het canvas.

 

De kopjes gingen nadien naar beneden bij Canada en in de toegevoegde tijd maakte invaller Majer er nog 4-1 van na mistasten van Miller in de defensie. 

 

Drie punten erbij voor Kroatië, dat aan een gelijkspel tegen de Rode Duivels donderdag genoeg heeft om zeker door te gaan naar de volgende ronde. De Belgen gaan hoe dan ook een moeilijke wedstrijd tegemoet tegen de vicewereldkampioen.

Bondscoach Canada: "We zijn trots en we willen Marokko kloppen"

"Ons wedstrijdbegin was super", vertelde John Herdman, die zijn Canada meteen de 0-1 zag scoren.

 

"Na de eerste twee Kroatische goals moesten we aanpassingen doorvoeren en zo ontstond er ruimte. De Kroaten hebben hun kwaliteiten in de omschakeling daarna bewezen."

 

"Maar ik ben trots op mijn spelers. We hebben 35 minuten getoond dat we kunnen wedijveren met de beste spelers."

 

"Morgen zullen we ontgoocheld zijn, maar we hebben ook een historisch doelpunt gemaakt. En tegen Marokko willen we winnen. We willen ons land laten zien dat we op de goeie weg zijn voor het WK van 2026."

Kroatische bondscoach: "Gaan niet voor gelijkspel tegen België"

Zijn evenknie Zlatko Dalic vond dat zijn ploeg "buitengewoon" gespeeld had. "Kroatië heeft zijn kracht getoond: ik ben trots."

 

"We hebben een klip genomen, maar met België wacht nu een zeer goede ploeg. We gaan niet voor een gelijkspel. We mogelijk ons niet laten beïnvloeden door euforie na deze zege."

 

"Dit is de Wereldbeker, dan heb je geen gemakkelijke wedstrijden. België moet winnen, maar dat willen wij ook. We moeten dezelfde kwaliteit op de mat leggen."

Fase per fase

90+7' tweede helft
90+5'

Einde

De 6 minuten toegevoegde tijd zitten erop. Canada begon heel aardig aan de wedstrijd, maar zakte daarna volledig weg. In de tweede helft kwam Kroatië geen moment meer in de problemen en het dikte de voorsprong aan tot 4-1.


De zege van Kroatië is geen goed nieuws voor de Belgen, die woensdag zeker moeten winnen van de Kroaten willen ze nog naar de achtste finales van het WK gaan.

90+4'

4-1! Majer rondt een perfecte counter af

90+3'

Het wordt nog 4-1

Na een misser van Miller rukken twee Kroaten alleen op richting het doel van Borjan. Orsic is niet egoïstisch en legt de bal breed tot bij de mee opgerukte Majer, die niet meer kan missen: 4-1.

90+2'

Toch nog eens Canada: Hoilett schiet over

90+1'

6 - extra time

Er komen 6 minuten extra tijd bij.
90'

Met een schotje uit de tweede lijn van Pasalic heeft Borjan geen problemen meer. Het heeft er alle schijn van dat het hier 3-1 zal blijven.

87'
87'
87'

Na een topwedstrijd mogen Perisic, Modric en Kovacic met z'n drieën naar de kant. Alledrie krijgen ze een dikverdiende knuffel van bondscoach Dalic.

85'
85'

Opstootje

Miller en Modric gaan allebei in het boekje van Matonte na een kort opstootje. De immer kalme Modric kreeg toch een stevige duw van de Canadese verdediger.

84'

In de tribunes blijven de Canadezen erin geloven, maar op het veld is het geloof toch wat minder. 

82'

De Rode Duivels zullen donderdag op hun best in jaren moeten zijn om deze Kroaten te verslaan.

Stef Wijnants
80'

Brozovic kan niet scoren

80'

Dubbele redding Borjan

Met twee beenvegen houdt Borjan Canada nog even in de wedstrijd. Eerst gaat hij goed plat op een laag schot van Perisic, meteen daarna raakt ook Brozovic in de rebound van dichtbij niet voorbij het Canadese sluitstuk.

75'
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
74'
Kramaric viert zijn tweede goal van de avond.